esmaspäev, 27. aprill 2009

Urvaste-jutt Minu Eesti kodulehel

Leheküljel www.minueesti.ee on Maaelu teema artiklite hulgas ka Urvaste juurtega koolitüdruku Grete Helena Küti jutt Eestimaast, kus kõik on õnnelikud: http://www.minueesti.ee/?leht=44,61&mID=341
Küllap on paljud seda kasvõi vallalehest lugenud, aga vahest innustab see ja paljud teised teemalood meid 1. mail koos unistama ja plaani pidama.
Kojavanemate infopäeval Otepääl arutasime, et talgud oleks vahvamad ja edasiviivamad, kui kodukandi mõttekotta saaksid tulla ka sellised inimesed, kes ainult suviti maal on.
Minu Eesti kodulehel on üleval info iga mõttekoja kohta. Samuti saab vaadata nii mõttetalgute proovi kui M-klubi mõttetalguid.

Siin aga mõned väljavõtted Minu Eesti ühe algataja Rainer Nõlvaku intervjuust Eesti Päevalehele:
* Ees­ti va­jab uut de­mok­raa­tia mu­de­lit, mis töö­taks sel­lel, et ini­me­sed hoo­li­vad üks­tei­sest. Ma ku­ju­taks et­te ha­ju­salt seo­tud ko­gu­kon­da­de mu­de­lit.
* Klient on see, kes mõtleb: ma olen ju maks­nud, mul­le peaks teh­ta­ma, mind peaks ai­da­ta­ma. Ko­da­nik see­vas­tu on see, kes vä­he­malt ütleb, mis peaks pa­re­mi­ni ole­ma ja kui­das ta ise saab sel­le­le kaa­sa ai­da­ta.
* On täh­tis, et la­hen­du­sed te­kik­sid ko­ha­peal. Mit­te nii, et kee­gi ütleb üle­valt, et val­da­sid tu­leb lii­ta või ha­ri­dust ümber kor­ral­da­da. Tal­lin­nas ja Val­ga­maal ei töö­ta sar­na­sed la­hen­du­sed!
* Kui kee­gi looks Ees­tis uue era­kon­na, siis see ei ai­taks mi­da­gi. Sul on ko­he kuus vas­ta­list, kes ütle­vad, et see, mi­da sa teed, on loll. Ja põhio­sa aju­po­tent­siaa­list lä­heb oma­va­he­li­se­le kak­le­mi­se­le.
* Ala­ti on võima­lik öel­da: ma tä­na ei viit­si. Sel­lest kõigest ku­mab lä­bi loo­tu­se­tu­se, alis­tu­mi­se tun­net, et me ei saa mi­da­gi te­ha.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

see Päevalehe artikkel oli hea, usun, et ka Urvaste kojas tuleb toredate ideede päev. Praegu on seal päris ühtehoidev grupp tekkinud, kes tahavad elu edasi arendada ja et just noored on kaasa haaratud. Edu neile.
Paistab, et Urvastes on väikestviisi tegus kogukond, kus paljud teevad omast vabast ajast asju

Anonüümne ütles ...

No jälle Urvaste. Sama tegusaid ja kokkuhoidvaid inimesi on ka Uue-Antslas ja teisteski külades ning nemadki teevad paljut oma vabast ajast. Ei ole ikka midagi nii, et ainult Urvastes areng toimub.Võiks juba lõpetada selle ühe koha põhjendamatu ülistamise.

Airi ütles ...

Väga lahe on see, mis Uue-Antslas kogukonnapõhiselt tehakse. Ja see, et tehakse teistmoodi ja kohati - mulle tundub - süsteemsemalt. Pole ise vist küll rohkem käinud kui jaanipäevadel ja nüüd ka näitusel, aga eks aktivistid ikka suhtlevad omavahel ja on teiste tegemistega kursis. 1. juunil peaks tulema ka Urvaste ja Uue-Antsla ühiselt korraldatav lastekaitsepäev. Mu meelest siin esimeses kommentaaris keegi vastandama ei tükkinud küll.

Anonüümne ütles ...

Aga jälle ikka toimub see lastekaitsepäev Urvastes, miks mitte kuldres. Kogu aeg, mingi siinpool orgu ja sealpool orgu.Või näiteks korraldage üks aasta ühes kohas ja teine aasta teises kohas.

Airi ütles ...

See aasta toimub Urvastes, kuna on juba mitu aastat toimunud Urvaste Külade Seltsi (varem Urvaste Naisteklubi) eestvedamisel ning oli pikalt ette planeeritud ka tänavu ja mitmes üritustekalendris kirjas juba. On arutatud just viimastel nädalatel, et lastekaitsepäev võiks edaspidi käia külakorda, sest mitmes kohas teha pole mõtet. Pole põhjust arvata, et see teistmoodi peaks minema.
Ükski hea üritus ei jää ilma rahvata, seda on näha nii Urvastes kui Uue-Antslas/Uhtjärve külas. Ja ei ole ükski tore inimene oru põhja pidama jäänud - kellele naabrite juures toimuv korda läheb, jõuab kohale ka.

Anonüümne ütles ...

ega nood urvastelased ennast ei ülistagi, nood ainult mures, kuidas aidata vallal vana koolimaja alles hoida rahva jaoks ja see korda teha.kerge see ju ei ole.
kõik on ju üks urvaste vald.
kuuldavasti urvaste rahvas päästis ka viimase Uue-Antsla kohviõhtu maine, kus rõugelasi oli viimati rohkem kui meie valla rahvast.

Anonüümne ütles ...

Arvan ka,et kui näiteks on kiidetud Urvaste rahvast,siis sellega ei taheta öelda, et mujal ei ole toredaid inimesi. On...Ei ole ju mõtet kedagi kiitmata jätta sellepärast,et äkki keegi teine tunneb end puudutatuna,et teda ei mainita. Arvan, et keegi ei tee mingeid üritusi selleks, et olla üksteisest parem, vaid tahetakse ikka endale meelepärasemat keskonda luua. Samas kui on mure,et nt Kuldres ei toimu midagi,siis alati on võimalus - otsige või otsime inimesed kokku, keda see puudutab ja ongi kõige suurem asi tehtud...
Anne

Anonüümne ütles ...

Airile Näita palun meile ka kus on see ürituste kalender?

Anonüümne ütles ...

Urvaste külas on juba vanast ajast olnud tore seltsielu ja väga hea, kui see nii jätkub tänapäevalgi. Mis teha, kui seal lihtsalt kõike nii huvitavalt tehakse, et ka teise kandi rahvas kaasa tuleb. Urvaste kiitmine küll ilmaasjata pole, seal on, mida kiita ja see on tahe teha südamega ja inimeste jaoks.

Marii ütles ...

Kõik külad Urvaste vallas on omamoodi aktiivsed. Kui me vaatame vallas toimuvat siis igas piirkonnas on omad üritused ja see on tore. Kuldres võib-olla rohkem kooliga seotud, Uue-Antslas rahvamajaga, Urvastes seltsimajaga, Vaabinas motokrossiga seotud. Paratamatu on ka see, et rohkem räägitakse küladest, kus rahva arv on suurem, sest see tagab ka arvulisema aktivistide arvu. Inimesed, kes kurdavad ürituste asukoha üle võivad alati ISE midagi korraldada. Ja pole vahet millises külas mingi aktsioon toimub, kuni seda tehakse õilsatel eesmärkidel ning see pakub rahvale rõõmu.

PS. Tihti kasutades sõna "Urvaste" mõtlevad inimesed tervet Urvaste valda, mitte ühte pisikest maa-ala.