kolmapäev, 23. september 2009

Uus Urvaste Valla Leht

Septembrikuu number. Sisaldab valimisprogramme.

31 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lugesin ilma prillideta, lugesin prillidega ja ikka IRL artikli all:
IRL nimel kandi"t"eerijad.... Vanasti kirjutati kandi"d"eerijad. Aga ega meie juhtiv võimuliit saa ometi teha sellist õigekirjaapsakat, ju on õigekirja muudetud või mu prillid jälle nõrgaks jäänud, oh aeg!

Anonüümne ütles ...

Või on volikokku pürgiv lehetoimetaja lihtsalt kirjaoskamatu. Olen ennegi lehest elementaarseid õigekitjavigu leidnud.

Anonüümne ütles ...

See on isegi hea kui toimetaja laseb trükki originaalteksti mis iseloomustab kirjutajat kõige paremini.

Anonüümne ütles ...

no kah ise eksisid, õigekitja on uus sõna või, kuidas.
pisiasjades pole mõtet viriseda. tegijal ikka juhtub.

Anonüümne ütles ...

Siin eksinu ei saa ilmselt toimetamise eest palka, erinevalt vastutavast isikust. Pealegi on aru saada, kas on juhuslik näpukas või pidev eksimine grammatikas. Inetu on igatahes lugeda küll "Mihklipäeva" jne.

Anonüümne ütles ...

Millal on Keskerakonna ja IRL nimekirjade peod ja kus kohas. Tõmbaks ennast ka seal rihmaks ja hääletaks selle poolt kes rohkem jootis

Anonüümne ütles ...

Mitte ei saa aru miks siin nüüd toimetaja süüdi on. Terve suur seltskond oli artikli autoreid ja selline viga viitab tugeva ja nõrga tähe vahetamisele.Selle kohta on mingi peen nimi ka grammatikas.

Karille Bergmann ütles ...

Võtan lehes ilmunud vead omaks ja ei õigusta end. Siiski lehekülgede, kus on valimisplatvormid, toimetamiseks polnud mul luba. Need pidi iga valimisliit- erakond ise keeleliselt ära toimetama ja tekstid saadeti otse trükikotta.
Kuna keskkooli lõpetamisest on tükk aega möödas ja mõned keelereeglid muutunud, sooviks teada saada, mis viga leidub sõnas "Mihklipäeva" (Lehes- "Mihklipäeva kogupereüritus")

Kõike kaunist
Karille

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa aru- ükski valimisliit ega erakond ei puuduta valla ühendamist mõne teise omavalitsusega?
Ometigi on selge et "üksi" ei jõua siin midagi ära teha.
Vägisi tundub et ühinemise teema on kõrvale jäetud kuna võib mõne hääle mujale viia.
Samas on kõik platvormid suht sarnased- midagi radikaalselt uut ei julge keegi välja tuua.
Eristumata teistest tulevad need valimised jälle isikuvalimised ja mingit uut lähenemist ei paista vähemalt platvormidest küll välja.

konnula contra ütles ...

Mis see "radikaalselt uus" peaks olema. Midagi sellist, nagu Taanis üks naljamees lubas, et kui teda valitakse, on ratturitel tuul koguaeg tagant? Ja valitigi.

Viimane kritiseerija ilmselt teab, kuidas teha platvorm, mis elu tõeliselt edasi viib, teab sedagi, kuidas valimised võita, aga siin on küsimus - miks sa ei kandideeri?

Valdade ühendamine on lihtsalt praegu kolmandajärguline teema,sellepärast teda programmis ei olegi. Aga juhiksin siiski tähelepanu, et Avatud Urvaste mainib küll platvormis tihedat koostööd naabervaldadega.

Anonüümne ütles ...

Juhtisin lihtsalt tähelepanu et tegu on sellise "standard" platvormiga kus kõik peaksid midagi kasulikku/meeldivat välja lugema kuid arvan et sellest jääb väheks.

Sellised on olnud kõik viimased lubadused a´la püüamae, taotleme jne.

Peaks ikka olema teeme ja kinnitame et.

Konkreetsust jääb väheks.
Kui ikka võidelda siis tuleb võidelda täiega- nö- "plats puhtaks" loosungiga kasvõi.

Ja valdade ühinemine pole mitte kolmandajärguline vaid raha kokkuhoiu mõttes lausa esmajärguline küsimus.

Muidugi ei taha keegis sellest midagi kuulda kuid viimase aja põhiteema Urvaste vallas paistab olvat Kuldre kooli katus mitte vallavalitsuse haldussuutlikus siis siin on mõtteainet....

Teada on on riiklik hariduspoliitika suleb sellised koolid lähema 10 aasta jooksul- ehk õnnestub säilitada lasteaed, ehk ka püõhikooli algklassid kuid see on ka kõik.
Oleks aeg hakata mõtlema kas vald ikka suudab kooli pidada- ehk oleks aeg planeerida asju selles valguses et kui meil kooli enam pole...

Kui ametnikud juba paigas on siis pole enam kellelgi julgust ühinemisest rääkida- paljud ju kaotaksid oma töö...

Samas kust see raha tuleb et seda personali üleval pidada- iga 10 inimese kohta tuleb varsti üks ametnik või inimene kes sõltub otseselt vallast- see ei taga mingeid investeeringuteks vajalikke omaosalusi.

Ja omadest vahenditest ei suuda vald küll midagi ellu viia- kui katuse saab vahetatud siis võib ka pankroti välja kuulutada- kui ikka KOIT programmist raha ei saa.

Samuti pole Kuldre valla tõmbepunkt- kui näiteks pensionär Vaabinast peab Kuldres asju ajama siis võtab see terve päeva.
Samas kui asjad saaks aetud N: Antslas siis saaks vallaasjade kõrval ka pangas käidud, poes või mis iganes muud asjaajamised ühle poole aetud.

Kardan et koostööst üksi jääb väheks.

Ehk olkski radikaalne valimislubadus ühendame valla X vallaga!

Minumeelest on selles rohkem julgust kui et iseenesest mõisteavate küsimuste sidumine valimistega. Selge see et tänavavalgustust on vaja ja joogivett on vaja, teid on ka vaja hooldada- aga see pole valimislubadus see on igapäevane elu.

Keegi ei julge vastanduda mõnele teisele liidule/erakonnale.

Kui võrrelda platvorme siis selgelt eristub IRL- kuna tema ütleb et tehtud on- teistel pole aga sedagi trumpi (Ma apsoluutselt ei ole sellise IRL toetajakes meil võimul on) kuid kui võtta programmidest välja liitude/erakondade nimed siis on ju kõik vägagi sarnased- kleebi uus nimi peale ja ongi valmis.

Ja Contrale- ükski platvorm ei vii elu edasi seda teevad ikka inimesed- senine elu on näidanud et Urvaste valla volikogu eesotsas IRL-i "ärme eriti midagi liiguta siis ei saa öelda et valesti tegime" poliitika ei vii meid mujale kui mülkasse...

Vaadates nimekirju oli lootus et nüüd hakkab ehk muutuma midagi- kuid programme lugedes ma väga ei usu et midagi muutub- peale selle et IRL on opositsioonis oma 2 liikmega ;)

konnula contra ütles ...

Platvorm ei vii jah elu edasi, seda on pigem tarvis näitamaks, et kandidaadid ikka mõtlemisvõimelised on.
Aga Kuldre Kooli maa pealt ärakadumist ei tohiks võtta kui paratamatust, vastupidi - ka Urvastes ja Vaabinas on tulevikus jälle kool. Võib-olla see ei juhtu 50 aasta jooksul, aga kunagi ikka.
Igatahes minna valimistele lubadusega, et poeme kellegi tiiva alla, oleks jabur. Meil on siiski sittamoodi (vabandust!) arenguruumi. Ja paljud asjad, mis on programmides e platvormides, ei ole meil sugugi iseenesestmõistetavad veel.

Ega need programmid nii väga sarnased ka omavahel pole. Kuigi kõik nt ettevõtlust toetavad, on lähenemisnurk ikkagi erinev.

Erinev seegi, et üks tahab teha kergliiklustee Kuldre ristist Uue-Antslasse ja teine Tamme-Lauri tamme juurde.

IRL programm on nt teistest oluliselt erinev sellepoolest, et neil on visioon, kuidas juba olemasolevat raha jagada, aga uute väärtuste tekitamisest pole sõnagi.
Isegi sõjakirvest nad ei luba maha matta, vaid esitavad küsimuse, et ehk oleks aeg seda teha. Või ei ole? Või on?

Anonüümne ütles ...

IRL on nii Uue-Antsla keskne-teisi piirkondi nagu polegi.
Et üldse Kuldre Kooli katusele peab nii palju miljoneid kulutama on ju katastroof, see maja pole ju üldse nii vana, et peaks uut katust panema. kahju rahva rahast.

Anonüümne ütles ...

Lugedes tänast Maalehte,kus on toodud välja missugune vald 227mes omavalitsuses mitmendal kohal on, siis Urvaste vald on 210nes. Siin ei ole midagi rõõmustavat! Valimisliit Avatud Urvaste on arutanud haldusreformiga seonduvaid küsimusi. Senini, kui oleme üksi peame tegema nii palju kui jaksame,sest tehtud ei kao kuskile, olgu kas või üks suuur vald Võrumaa või veel midagi duuremat!

Anonüümne ütles ...

Karillele: lause keskel kirjutatakse tähtpäevad sh ka mihklipäev väikese tähega.

Anonüümne ütles ...

Miks Avatud Urvaste ei kohtu oma valijatega Uue-Antslas?

konnula contra ütles ...

Seal polnud - kui ma ikka õiget artiklit vaatasin - mitte mihklipäev, vaid Mihklisupp on seal suure algustähega kirjutatud. Reeglite järgi seda ei tohiks teha,aga kui on tehtud, siis ma seda 100% valeks ei saa pidada - kui ikkagi tahetakse rõhutada, et see on üks vägev, maitsev, kogu rahva tehtud supp. Selline heroiseerimisenõks.
Nagu Suur Juht või mu Jumal!
Suurte tähtedega Suur Reede on ka reeglivastane, kõnelemata sellest, et Head Uut Aastat! ei tohi kellelegi soovida.

Aga selle jutu lõpetuseks peab siiski nentima, et soovituslik oleks ka mihklisupp siiski väikse tähega kirjutada.

Tõsisem teema on lauseehitus, mis võiks ikka enam-vähem korrektne olla. IRL-i ja pisut ka Keski artiklist on hästi näha, mis juhtub, kui artikleid ei toimetata.

Tõsi, Tõlliste valla lehes on juba aastaid järjepidevalt ilmunud selliseid lauseid, et hoia ja keela.

konnula contra ütles ...

Miks Avatud Urvaste ei kohtu Uue-Antslas? Teen oma järelduse, et sealtkandist ei kerkinud nii head teemat üles, kui teistes nukkades.

Aga usutavasti on paljud neist kohal 11ndal Nõiariigis, et sealsetelgi teemadel sõna võtta.

Aga vast tuleb sellele küsimusele ka ametlik vastus:)

Airi ütles ...

Tere,
Mõned mõtted, mis tekkisid.
Miks ükski valimisliit ei luba mõne naabervallaga (eeldatavalt Antslaga) ühineda? Küllap igal valimisliidul on omad põhjused. Minu enda jaoks on peamine argument see, et kõigepealt peavad Urvaste valla kandid tugevaks saama, et suur keskus (Antsla) ei muutuks liiga domineerivaks. Negatiivseid näiteid sellest, kuidas pärast ühinemist areneb ainult suurim keskus, on paraku juba Eestimaalt võtta küll.
Samuti ei takista mitteühinemine paremat koostööd ühisprojektide koostamisel, ühistranspordi planeerimisel jne. Muide, üks Urvaste ja Antsla valla ühisprojekt oli hiljuti just Norra finantsmehhanismide taotlusvooru, mille raames kavandati ühinemiskõnelusi ja põhjalike analüüside tegemist selle kohta, mida kahe valla ühinemine kaasa toob. Kahjuks ei saanud projekt seekord napilt rahastust, aga vallad esitavad selle täiendatult uuesti.
Üks asi, mida kindlasti tuleb võimalikul ühinemisel arvestada, on ka see, et Antsla valla võlakoormus on statistikaameti andmetel 9 miljonit, samas kui Urvastel on see jätkuvalt null. Mitte et võlg oleks halb, aga läbirääkimiste küsimus on, kuidas teha nii, et urvastelased ei peaks tagantjärele Antsla investeeringuid kinni maksma.
Kui liituda, siis on samuti küsimus, kas ei peaks ühe valla all olema mitu osavalda – vähemalt üks selline näide on Eestis olemas.
Tegelikult pidavat Eesti omavalitsused olema ühed Euroopa suurimad. Lääne-Soomes, kus hiljuti käisid mitmed Võrumaa omavalitsustegelased ja muidu ettevõtlikud inimesed, on palju paari tuhande elanikuga valdasid. Ent riik on korraldanud tervishoiu- ja keskkonnakaitse nii, et seda peavad mitu valda ühiselt korraldama (teeninduspiirkond ca 20 000 in). Meil sobiks mu meelest teenuste parema kättesaadavuse korraldamiseks praegune maavalitsustasand. Aga asi, millest Eestis üha vähem räägitakse (Reimaa hakkas rääkima ja tegema, aga lennutati regionaalministri ametist parteitruu Kiisleri vastu), on see, et kuidas Eestimaa vallad oleks rohkem kogukondlikud. Et kuidas teha nii, et valdades oleks rohkem oma valitsust (kogukondlikku otsustusõigust ja autonoomiat). Sest praegu on vallad ennekõike teenuste ja raha laialijagajad. Hardo Aasmäe rääkis hiljuti Kuku raadios just Islandist, kus on samamoodi väikesed kogukondlikud omavalitsused ja leidis, et see mudel (mis meil ka oli eelmisel iseseisvusperioodil) on Eestile paslik.
Loomulikult võib mõtelda, et mis siis saab, kui Urvaste vallas kool kinni pannakse. Aga vahest on edasiviivam mõelda, mida peaks tegema, et Kuldre Kool oleks nii omanäoline ja vahva, et jääb ilmtingimata alles. Mitmed eeldused selleks on olemas, tuleb tegijaid rohkem moraalselt toetada, ma arvan. Ja küla-algkoolid võiksid perspektiivis olla taas nii Urvastes kui Vaabinas. Mõtlemine, et koolide, kaupluste, bussiliinide kinnipanek, soo üleskaevamine vm toimub üle ühe väikese valla pea, on mugav nii mõtlejatele kui „riigile“, aga aitab lõppkokkuvõttes kaasa piirkonna mandumisele.
Siis oli veel küsimus, et miks ei ole Avatud Urvastel Uue-Antslas rahvaga kohtumist. Tõepoolest on kohtumised rohkem valla ääremaadel, kus tuleb leida lahendusi piirkondade olulistele arengupiduritele. Lisaks Uue-Antslale ei ole kokkusaamist ka Urvastes. Ilmselt ei tekkinud vajadust, sest mõlemas kandis juba käib sihipärane tegevus piirkonna arendamiseks. Kaalusime tõsiselt hoopis Kuldret, aga mitmetel põhjustel vist siiski ei jõua. Aga kui kohalikud initsiatiivi üles näitavad, siis ikka tuleks:) Ja kui ka ei kutsuta, pole hullu, sest tähtis on, et piirkonnad ise rohkem elama hakkaksid ja külarahvas ühiselt projektide toel oma elukeskkonda mõnusamaks muudaks.

Anonüümne ütles ...

Seda IRL artiklit ja nimekirja lugedes on pisut imelik, et keegi neist sellist viga ei märganud. Peaks ikka lubama toimetajal kõiki dokumente korrigeerida, sest lehte loetakse ka väljaspool valda ja volikogu on ikkagi valla juhtorgan.

Anonüümne ütles ...

No IRL artikleid ei julge keegi enam toimetada- eelmine toimetaja lasti ju selle eest lahti ;)

Seda enam et nüüdne tekst on ju oluliselt kaalukam kui see mille eest Contrale sulga sappa pandi!

Anonüümne ütles ...

Isiklikult ma küll ei usaldaks võimu juurde inimesi, kellel on kirjaoskusega probleeme. Jutt ei ole mingites trükivigades: ka lauseehitus on selle partei programmis äärmiselt vigane ja teemakäsitlus hüpleb. See, et Urvaste vallas, nagu mujalgi, on mõned väikese haridusega või alkoholiprobleemidega kodanikud ei õigusta soovi nende häälte püüdmisel vigast keelt kasutada.

Anonüümne ütles ...

Kirjutamisega on IRL-il tõesti probleeme. See lause mille tõttu vahetati lehe toimetaja oli ikka segase väljendusoskuse tippteos. Aga pole hullu küll valimistel teevad oma töö suguvõsade suurus ja sõpruskond. Selline asi meenutab Šotimaad või araabia maailma, kus valitsevad klannid ja sugukonnad. Mis puudutab haldusreformi, siis arvan, et peale valimisi tehakse see riigi poolt kähku ära. Tugevaks märgiks on valdade haldussuutlikuse uuringu avaldamine enne valimisi. Loogiline liitumine oleks ikkagi Antslaga, mõeldav ka Otepääga sest ka seal vahetatakse vallavanemaid kvartaalselt nagu Urvastes seega rahvas juba lollustega harjunud.

Anonüümne ütles ...

Palju olulisemaid probleeme on kui kirjaoskamatus! Mis te ikka siin selliste asjade pärast sõdite ja targutate. Parem mõelge, mida te elult ootate ja mida te tegelikult tahate? Kas oluline on oma valla säilitamine või midagi muud? Vaatake enese sisse ja mõelge, kas ehk ma ise saan midagi peale targutamise ära teha? Kas pole me mitte liiga kitsarinnalised ja hukkamõistvad? Kas koht kus ma elan on minu tõeline kodu? Tahan ma siin edasi elada ja rahul olla ning tunda ehk uhkustgi... Mõtle, kulla lugeja!
Kus viga näed laita, seal TULE ja AITA!
Kena sügist kõigile!

Anonüümne ütles ...

Minu kui parteitu arvates suured asjad saavad alguse väikestest ja kirjaoskus on võimu juurde pürgijal elementaarne. Kuigi oleme ääremaa, peaksime näitama maailmale, et see pole mingi mahajäänud kolgas. Muidugi on tähtsamaid asju.

Anonüümne ütles ...

Kirjaoskus näitab haritust. Miks ma peaks tahtma elada vallas, kus elu juhivad harimatud ja ei saa sellest veel ise arugi, et midagi on valesti. Ikka sama asi, et ainult meie ja siin ja oh-kui-vägevad-me -oleme mentaliteet. Hakake ometi nägema, et me ei ole maailmas üksinda, me ei saa üksinda hakkama ja tulebki teiste omavalitsusüksustega koostööd teha. Ka keskused on välja kujunenud inimeste vajaduste pärast, seega loomulik ja paratamatu protsess

Anonüümne ütles ...

Siin keegi kommenteerib huvitavalt, et kus viga näed laita, seal tule ja aita. Kuidas antud juhul saab aidata, kas tellida emakeele koolitus ja kes sel juhul selle kinni maksaks?

Anonüümne ütles ...

Küsimus Airile. Mis on sinu jaoks ääremaa?

Airi ütles ...

Huvitav küsimus ja sellele palju vastuseid. Eelmises postituses mainitud juhul on minu jaoks ääremaa need valla piirkonnad, mis vajaksid tuge seltsi- või muu ühistegevuse käimalükkamiseks, sest see on piirkonna edenemise eeldus. Potentsiaal arenguks on olemas kõigil valla küladel-kantidel.

Anonüümne ütles ...

Jälle räägitakse et üks valimisliit teeb ametnikest jälle platsi puhtaks. Sellist nõmedust ärge küll keegi korrake. Meie vald vajab ajusid ja järjepidevust.

Airi ütles ...

Mina ei ole seda juttu kuulnud. Ei usu, et valimisliidud selle peale välja lähevad. Pigem tuleb valimisiitudel vaeva näha, et mõnda väsinud ametnikku motiveerida sellel tööl jätkama. Lembit Luts pani siiski võimalikult hea meeskonna kokku. Ma usun, et valimisliitude eestvedajad teavad, et Urvaste vallamaja on suhteliselt viimane koht, kuhu inimesed julgevad tööle tulla;)