kolmapäev, 6. jaanuar 2010

Uus mees ametis


Alates esmaspäevast, 4. jaanuarist on tööl uus abivallavanem Andres Ojanurm. Põlvast pärit Andres on Tartu Ülikoolis lõpetanud sotsiaaltöö korralduse eriala, töötanud 3 aastat oma erialal Mikitamäe hooldekodus, seejärel poolteist aastat Võrumaa Kutsehariduskeskuse projektijuhina. Viimane töökoht oli Tartu Näituste messide korraldamine, messibokside ehitamine ja haldusküsimused. Andres Ojanurm toob välja, et kõik need ametid on tähendanud meeskonnatööd ja seepärast loodab ta ka vallamajas ruttu kohaneda.
Miks siis ikkagi Urvaste? „Eelmises kohas sai töö otsa ja tuli hakata uut otsima,“ nendib mitte eriti jutukas abivallavanem. Urvastes on ta juba sukeldunud hajaasustuse veeprogrammi aruannete läbivaatamisse, samuti muretseb lumelükkamisraha nappuse pärast.
Andres Ojanurm on 28-aastane, vallaline. Hobid on sportlikud – ta on muuhulgas tegelenud ka Urvaste vallas populaarsete pallimängudega.

78 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lumelükkamisel vaadata, et mõnikord enne tuisku ei sõidetaks ja lihtsalt tehakse tühja tööd ja vallas pannakse omad tunnid kirja.
Rohkem operatiivsust

Anonüümne ütles ...

6.jaanuaari seisuga on ka siin urvaste teed lükkamata mõningad teed on ikka eilsega päris korralikult ära tuisanud muidu on ikka varakult lahti aga nüüd huvitav pole veel aetud.

Airi ütles ...

Hetkel on selline info, et kui homme peaks tulema suur sadu (mis ilm.ee järgi tuleb), siis enne seda lükkama ei hakata. Mul on väga kahju seda öelda, aga suur osa planeeritud vallateede talihoolduse rahast on lumerohkuse tõttu ära kulunud. Teatavasti on ka valla eelarve maksulaekumiste vähenemisega tugevasti kahanenud.
Olen ise lumelükkamise teemal vallaelanike ja valla juhtidega suhelnud ning loodetavasti tuleb varsti otsus, kuidas edasi talitada. Praegu on kaalumisel, et lükata teed tasuta lahti ainult valla elanikeregistris olevatel inimestel, ülejäänud peaksid siis ise maksma. Kaalutud on ka kriisikomisjoni moodustamist, kaasates külamehi, kellel oleks hädavajadusel võimalik tee oma traktoriga lahti lükata. Kui siia postitatakse asjalikke ettepanekud, kuidas väikese raha eest võimalikult tõhusalt teid lahti lükata, saavad need vallamajja edastatud.

Anonüümne ütles ...

Majandus-ja eelarvekomisjoni koosolekul 11.01.10.a.tuleb lumetõrjetööd arutusele, kus teeme vallavalitsusele ettepaneku, kuidas edasi minna. Pole välistatud,et tulevad ebapopulaarsed otsused, kus lahti aetakse ainult registris olevad vallateed, mis on valla kohus ja millele riik annab ka raha. Juhul, kui lumesadu pidevalt jätkub,siis rahapuudusel jäävad erateed valla rahakoti nõrkusest tingituna teenindamata!

Airi ütles ...

Detsembrikuu lumelükkamise arved tulid ka jaanuarikuuse, 2009. a raha oli sellelt eelarverealt dets lumetõukamise ajaks juba otsas minu teada. Arvan, et viimane kommentaar on natuke ebatäpne, sest esiteks ei ole koolimaja remont veel alanud, küll aga peame hoidma reservi remondi omarahastuseks. Teiseks tuleks 90% koolimaja remondirahast väljastpoolt ja sellest on valla arengule suur abi.

Anonüümne ütles ...

Teisteski valdades on tehtud nii,et inimesed maksavad ka mingi summa (nt 300 krooni) - ja need ,kes on maksnud, saavad siis ise helistada ja tellida tee lahti ajamise.Terve talve peale ei ole see suur summa

Anonüümne ütles ...

eelnevatel aastatel sadas ka ju lund, huvitav siis raha jätkus ja teed olid korralikult lahti. Ettepanek:vallateed lükata lahti vallajuhtide palgast,kui juhtimisega toime ei tule.Aga teed olgu lahti.

Anonüümne ütles ...

Probleem selles ongi et eelnevatel aastatel ei sadanud niipalju lund.
Eelarvesse aga planeeritigi eelnevate aastate kogemuse põhjal- ega seda lund igapäev ikka ei saja- aga näed- sajab ikka küll.
See et teedehoolduseks vähe raha planeeriti on juba iseküsimus- polnud ju abivallavanemat ka veel ametis kes bubis Putsuga plaane peaks...


Ja mis selle dokumendiregistriga siis lahti on- nüüd on sealt paljud dokumendid üldse ära korjatud- ja need mis alles on ka asutusesiseseks kasutuseks?

Anonüümne ütles ...

olgem mõistvad, ka teised vallad on lumetõrjega hädas ja laske inimestel tutvuda valla eluga ja oma tööd teha, küll lumesadu ka kord otsa saab.
Alati pole ka teedevalitsuse teed lahti lükatud.

Anonüümne ütles ...

Et Urvaste valla tegemistest aimu saada ei piisa Interneti ühendusest. Lumesaaniga tuleb sõita otse vallamajja ja siis seal teenindatakse teid kõrgemal tasemel!

Anonüümne ütles ...

Kutsuge erikool lund kühveldama - vald tegi ilusa sesti staadioni näol, nüüd siis võimalus samaga vastata.
Vaid üks mõte - aga kui läheb vaja operatiivteenust...

Anonüümne ütles ...

Esiteks on Urvaste Kool abikool, teiseks ehitati sinna mänguväljak, mitte staadion. Samuti annab Urvaste Kool tööd vallaelanikele ja oli ka viimane aeg vallal toetada, et see kool edasi areneks. Ilma Urvaste Koolita oleks Urvaste väljasurnud koht..

Anonüümne ütles ...

Ongi prioriteedid paigas, kümmekond töötajat sadakonna elaniku vastu. Vau!
Meeldetuletuseks, et kõnealune kool on riigile kuulv kool ja riik rahastagu ise oma kooli areng.Või on nüüd lootust riigilt lume lükkamiseks abi loota? Suurejoonelisi kingitusi tehtagu sel juhul, kui rahakotis selleks võimalusi on ning vallarahvas seetõttu ei kannataks. Või on vale sedasi mõelda? Kaaluge hoolikamalt, mis on valijale ja maksumaksjale "kõrgel tasemel" elukvaliteediks olulisem.

Airi ütles ...

Ma olen nõus üle-eelmises kirjas väidetuga, välja arvatud see, et Urvaste oleks väljasurnud koht ilma riigikoolita. Kindlasti aitab riigikool Urvaste keskust elavdada ja heakorrastada, aga Urvaste kandi külad nagu ka Urvaste vana koolimaja on vägagi elusad. Selge see, et inimesi võiks alati veel rohkem olla. Võrdväärsete partneritena saaks selle kandi rahvas, riigikool, Pokumaa ja vald muuta piirkonna väga atraktiivseks.

Anonüümne ütles ...

Taevast otse alla sadav pehme kerge lumi ei olekski nii probleemiks kui seda on suur lumevall riigiteede lahtilükkajate poolt tekitatu teeotsa peal. Kui kogukeha trenažöör (lumelabidas) aitab ikka hädast välja siis suure masina poolt kokku lükatud valli enam isikliku jõu abil teelt eest ei kühvelda....
Kas kuskilt on võimalik saada infot kuna lükatakse valla kulul teid ja kuna mitte. Kes vallas pakuvad lumelükkamise teenust oma raha eest? Et ei tekiks olukorda kus labidaga on tee lahti kühveldatud ja seejärel sõidab valla traktor kohale. Millal võib oodata lükkajat ja millal mitte?

Airi ütles ...

Selle viimase jutu õigsuse eest vastutab kommentaator ise. Kui ikka vallaleht koju kätte tuleb ning ka kuulutused ürituste kohta stendidele välja pannakse, samuti edastatakse ülevaateid maakonnalehele, siis saab küll ainult iseennast süüdistada, kui ei tea, kes on seltsimaja juhataja. Ja kuidas peaks siis seltsimaja juhatajat nägema, kas ta peaks kõik korterid läbi käima, et ennast tutvustada?

Anonüümne ütles ...

Edu uuele abivallavanemale. Loodame, et siin teenite oma palga välja!? ja koostööd ootame küll paremat kui eelmises töökohal.

Anonüümne ütles ...

ei ole veel asjast aru saanud kas see on Urvaste küla seltsimaja või urvaste valla seltsimaja? enamik rahvast käib kuldrest ja uueantslast sinna. küla kohalikke seal õieti ei käigi minu info kohaselt. ja ka huvitab see et seltsimaja juhatajaks on urvaste inimestele täiesti võõras inimene kuskilt kaugelt kaugelt, võiks siis ju olla ees otsas oma inimene. Vallal on uhke ja renoveeritud kultuurimaja Uueantslas milleks siis üldse vald urvaste seltsimaja rahastab? selat saaks lumelükkamiseks raha selline oleks minu ettepanek. kui vallal on üks toimiv maja kus seltsitegevust arendada siis milleks pidada kaht üleval säästuajal.

Anne ütles ...

Minu arvamus on,et Urvaste seltsimaja on tõesti kogu Urvaste valla seltsimaja. Maja on nii suur,et sinna mahub palju inimesi ning erinevate huvidega. Püüame pakkuda sellist tegevust,mis Uue-Antsla kultuurimajaga ei ühti. Mis puutub sellesse,et Urvaste küla inimesed ei tunne mind, siis alati võib ju tulla tutvuma... ja inimese omaksvõtmine võtabki aega...
Ja kõik valla MTÜ-d ja inimesed võivad seltsimaja kasutada,selleks ei pea olema sugugi väljavalitud kellegi poolt.

konnula contra ütles ...

http://www.youtube.com/watch?v=vum2UOIUi6w&feature=related

Anonüümne ütles ...

täiesti arukas idee oleks näiteks urvaste seltsimaja säästuajaks sulgeda. Antsla vald sulges kobela kultuurimaja, milleks siis urvaste vallale kaht tegevuskohta vaja mida rahastada. kogu tegevus oleks võimalik üle viia uueantslasse ja olekski lumetõrjeks raha juures. isikliku info kohaselt peaks uueantsla ruumid olema euro remonditud ja renoveeritud. samas urvaste maja vajaks rahastamist nii seest kui väljast.

Anonüümne ütles ...

Parem küsige Urvaste Mtüde käest renti või las maksavad ise vähemalt kommunaalkulud hoone kasutamise eest.

Anonüümne ütles ...

olen viimase kirjutajaga ühel meelel, aitab valla kulul elamisest!

Airi ütles ...

"Urvaste valla piirkonnad on omanäolised, koondunud väljaarendatud
külakeskuste ümber
 Külakeskused Uue-Antslas, Urvastes, Vaabinas, Kuldres ja Viselas
toimivad, pakkudes tegevust kõigile vanusegruppidele ning keskuste
hooned on ehitustehniliselt heas korras"
See on väljavõte Urvaste valla arengukavast 2005-2013, üks arengukava strateegilistest eesmärkidest. Vallal ei ole küllalt raha, et seltsimaja korda teha ja inimestele korralikku palka maksta. Seepärast saab seltsimaja toimida ainult tänu inimestele, kellele ta armas on ja kes tahavad Urvaste piirkonda edendada, olgu nad kohalikud või mitte. Ma ei tea seltsimajas käinutest küll kedagi, kes arvaks, et Anne oma tööga hakkama ei saa. Ja seltsimaja ringides hakkas ta osalema ning üritusi korraldama ammu enne seda, kui loodi 0,25 töökohta, kuhu ta ametisse võeti.
Selleks, et mõni koht sulle armas oleks, ei pea ise seal tingimata elama. Ja vastupidi - mõni elab terve elu imelises kohas põnevate inimeste keskel, aga räägib sellest ainult halba.

Anonüümne ütles ...

Kas vald peaks maksma iga seltsi või MTÜ-le palka?Urvaste on nii väike vald, et piisab ühest kultuurijuhatajast ja edasi on ju ette nähtud ringijuhtide tasud. Miks äkki makstakse seltsimaja juhatajale palka, mujal teevad MTÜ ikka omast tahtest ja selle piskukese rahaga mis vald MTÜ-le eraldab ja projekti rahadega.See on kõik hea, et asi toimib ja au urvaste rahvale kuid kui kõikidesse küladesse luua külaseltsid ja küsida vallalt palka.?

Anonüümne ütles ...

Urvastes on hallata kogu maja - hoida see töös, vastasel juhul ei saa ka üheski projektist rahasid selle korda tegemiseks. Umalehe jõulukuu numbrin on kirjas,et timahava om vald seldsimaja üllenpidämises, ettevõtmiisi avitamisõs ja tsõõrõ tüüs andnu 165 633 kruuni, seldsi veetü projekte jaos omma eri fondi andnu 48 tuhat kruuni inämb. Seetähendab ,et selts ja seltsimaja on toonud valda hoopis raha sisse, mitte seda kulutanud

Anonüümne ütles ...

Tuleb au anda eestlaste ärivaistule ja ettevõtlikkusele. Isegi oma hobiga tegelemiseks tehakse MTÜ ja küsitakse raha igalt poolt, peaasi, et ise maksma ei peaks. Nüüd jääb ainult arvata millal mehed, kes garaaži all autosid putitavad MTÜ teevad ja vallalt Uue-Antsla garaažiboksid 0 rendiga endale taotlevad ja tegutsema hakkavad

Anonüümne ütles ...

Räägitakse, et palganumber selle 0,25 koha eest pole sugugi väike. Arvan, et vallarahval oleks õigus seda summat teada, sarnaselt nagu teatakse teiste vallateenistuses olevate isikute palkasid. On mul õigus?

Anne ütles ...

Saan palka 2187.- krooni kuus

Anonüümne ütles ...

Tore, et keegi saab ka sellest aru, et selts toob raha projektidega sisse ja tahab vallal aidata maja elektri ja küttesüsteemi korda saada.
Mujal ehitatakse koostöös uusi külakeskusi, siin on maja olemas ja vald on nii suur, et Ruhingust kuni Koigu ja Restuni on ka tähtis, et oleks kooskäimise koht.
Kahju, kui tegijate kohta otsitakse ainult negatiivset.
Loodame, et nad ei anna alla ja suudavad edasi toimetada.

Anonüümne ütles ...

enamus MTÜ-sid majandavad ennast enamasti ise ära. ja see raha mis on projektidega saadud on saadud majale mitte vallale vald pole sellest rahast mitte "halligi" näinud. ja milleks siis juhatajale palk? kui selliseid asju tehakse hobikorras.26244 krooni aastast kokkuhoidu aitaks igati lumelükkamisele kaasa. paljus sahmivad mtü teemal palju on üldse tutvunud mõistega MTÜ? paluks tutvuda. http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=834167

Anonüümne ütles ...

Pigem tekib küsimus, miks nii väiksele vallale abivallavanem, mis tööd siis vallavanema palga sisse kuuluvad. Jätke Anne rahule ja kalkuleerige teiste valla palgal olevate ametnike peale kulutatud üüratute summadega. Või makstakse vallavanemale ainult esindusfunktsiooni eest?

konnula contra ütles ...

ja see raha mis on projektidega saadud on saadud majale mitte vallale vald pole sellest rahast mitte "halligi" näinud.

??????

Geniaalne!

Nüüd paluks lahti mõtestada mõiste vald - ja millest vald koosneb?

Kelle maja on müstiline "maja" Urvastes?

Mille poolest võiks Urvaste Külade Selts MTÜ mõistele mitte vastata?

Anonüümne ütles ...

Kui nii siis teeme teistele MTÜ-dele ka valla kulul palgalised kohad. Miks tehakse Urvastes siis erand?

Airi ütles ...

tere, Anne ei ole hetkel Urvate Külade Seltsi liige, vaid organiseerib valla palgalisena organiseerida tegevusi Urvaste Külade Seltsi hallatavas vanas koolimajas ning aitab projektide kaudu leida maja tegevuste ja remondi jaoks lisaraha. UKS haldab vallale kuuluvat koolimaja seetõttu, et vallal endal ei ole ressurssi korrastamaks hoonet ning selts püüab leida selleks projektiraha. Sarnasel põhimõttel tegutseb valdav osa Eestimaa küla- ja seltsimajadest.

konnula contra ütles ...

Kõne all olev palk on ikkagi seltsimaja, mitte MTÜ haldamiseks.
Ja loodetavasti tulevikus kannatab vald tõesti veel paar sihukest palka välja.

Urvaste seltsimaja isemajandamisele minek on armas mõte, usun, et ka sinnapoole püütakse, aga see eeldab mingit pidevalt toimuvat tootmist ja esmalt korralikku äriplaani.
Ja sellega seonduvalt palju erinevaid nüansse.

Anonüümne ütles ...

Milleks on Urvaste Külade Seltsile nii suurt maja vaja?

konnula contra ütles ...

Pigem on ikka majal Urvaste Külade Seltsi vaja.
Kui kellelgi on hea äriplaan, kuidas ilma valla osaluseta see maja elama panna (st teenima), küll siis UKS ka sealt oma võimaluse külaelu elavdada leiaks.

Urvaste vana koolimaja on küllalt suur kultuuriväärtus, et teda elus hoida, nii et kui olekski kuskil väiksem maja olemas UKS jaoks, poleks see ikka lahendus.

Anonüümne ütles ...

Kas valla poolt on määratud Annele ka tööülesanded kui on siis mis need on.

Anonüümne ütles ...

Anne on igal reedel kindlasti Urvastes kohal kuni kella 14-ni, sina kommentaator mine tee tutvust ja anna head plaani, kuidas veel paremini külaelu alles hoida.Kõige parem on ikka isiklikult suhelda, saab oma arvamused välja öelda.
Ei saa aru, miks see maja nii palju vastuolu tekitab.

Anne ütles ...

Loomulikult on mul töölepingus tööülesanded, tule mu juurde, ma näitan....Mu arust on lahe,et inimesed tunnevad huvi valla elu vastu - kuid võiks olla nii palju julgust,et seda teha oma nime all,siis on ka selgus, et kas need ei tule mitte ühest kohast. ühelt inimeselt...
Me elu vallas ei muutu midagi paremaks, kui oma tegude ja sõnade eest ei võeta vastutust... Mu arust on sama,et kas siin anonüümselt õiendada või poenurga taga viina lasta ja süüdistada teisi oma viletsuses.

Anonüümne ütles ...

Tubli oled Anne!Ja toredaid üritusi organiseerid.Jõudu Sulle edaspidisekski!

Anonüümne ütles ...

hea küll aitab Annest aga kas seltsimajas veel teisi töölisi ka on ja palju nemad palka saavad?

Anonüümne ütles ...

Anne!Loomulikult on see üks ja sama inimene,kes siin koguaeg vingub.Las viriseb,ära tee välja.Varsti leiab ta kedagi teist,kelle kallal võtta.

Anonüümne ütles ...

piskie küsimus: miks urvaste seltsimajast raamatukogu tahetakse välja süüa??? kuulsin et raamatukogu kallal sõdetakse igast küljest. ka eelmisel aastal taheti ruume käest võtta ja kuskile alla kolida kogu krempel. see on aastaid seal olnud ja kui see ka kinni pannakse siis võib kogu maja kinni panna rahus!! minuarvates on raamatukogu selle maja hing. ja urvaste kooli kallal ka nüüd näritakse minu teada on urvaste kool üks valla suurimaid tööandjaid ligi 30 inimese tulumaks voolab aastaid vallale. esimene kord kui vald nii palju raha andis koolile ja suur häda või äkki vald ei soovigi urvaste kooli tulumaksu raha omale ? tuleks ehk töötajatel lasta ennast antsla valda sisse kirjutada?

konnula contra ütles ...

mina olen kuulnud, et raamatukogu ei ole tahetud kuhugi alla viia, ammugi et üldse ära kaotada.

Juttu oli ehk sellest, et arvutid Neidile ligemale kolida. Ilmsel selle arvel ka teisest koridorist raamatukogule mingeid ruume juurde andes.

Ma olen jälle kuulnud sellist asja, et uutesmajades ühes korteris elab inimsööja, kes on juba mitu korteritäit inimesi ära söönud. Kui ei usu, minge vaadake ise, et on tühjad korterid.

Anonüümne ütles ...

Kas valla poolt on määratud inimsööjale ka tööülesanded?

konnula contra ütles ...

ei, ainult sööülesanded

Anonüümne ütles ...

eks me ikka hakka kohe süüdistama ,et kui keegi üldse julgeb midagi küsida siis on ta ju kohe rahvavaenlane.aga oleks ju ikkagi kuidagi vaja teistelegi sajast arusaadav ilt ette seada.ja sellest ei saa mina ka kuidagi aru,et kuiteil seal seltsimajas midagi toimub siis kuidas oleks võimalik tööinimesel sellest teada saada??jamiks ei toimu enam ühtegi kohviõhtut mis varem tõi vähemalt kohalikku rahvast kokku aga minuteada pole enam üle aasta midagi toimunud!!!!

konnula contra ütles ...

Teada on võimalik saada:

urvasteleht.blogspot.com
Urvaste Valla Leht
kuulutused´võib-olla ka tahvlitel väljas

aga kui on veel variante välja pakkuda paremaks teavitamiseks, ehk on needki võimalikud

Kohviõhtute vastu on ehk vähene huvi, samas ühes vähestest (kui mitte ainus) Uue-Antsla kohviklubi, kus olen käinud, seal oli Urvaste rahvast kõvasti. Suhtarvudes vähemalt.

Küsimusel ja küsimusel on ka vahe - kiuslikke küsimusi olen isegi küsinud ja püüan ise valmis olla kõigile kiuslikele küsimustele vastama.

Aga kuulujuttudel baseeruvad väited on kahtlased. Selliste asjadega rünnati mõningate aastate eest ka värskelt võimule tulnud Res Publicat.
Nii et vana traditsioon. Aga mõnest traditsioonist võiks lahti ütelda.

Mõningad viited arheoloogilistest väljakaevamistest lubavad arvata, et eestlased on kunagi ka inimsöömisega tegelenud. Aga nüüdseks on suurem osa meist (ikka väga suur osa) sellest lahti saanud.

Anonüümne ütles ...

kas keegi vastab ka minu küsimusele? kas seltsimajas on ka veel teisi töökohti pealeAnne ja kui suur on nende palk?

Airi ütles ...

Urvaste seltsimajas on miinimumpalga eest tööl kütja-koriśtaja. Ning soojal ajal on sellel inimesel (Ailil) ainult pool kohta koristajana. Rohkem ei ole töökohti ega palgalisi. Õnneks on vajadusel leidunud vabatahtlikke abilisi.

Anonüümne ütles ...

See seltsimaja saab siin vett ja vilet. Iseenesest ei ole tas ju midagi halba. Las need, kes selle tegemistest huvitatud on käivad seal lõbutsemas. Liitja ja tegevuse pakkujana ei saa ju ühtki ettevõtmist maha teha, mis natukegi kapitalistliku valitsuse maaelu teerullitamisele vastupanu suudab osutada.. Küsimus on aga raskes ajas ja selle seatud prioriteetides... Kui Urvaste raamatukogu on masuajal hakanud tööle poole kohaga ja see-eest pooltühi, kitsa grupi huvisid tagaajav (-nagu siit blogist selgub-) seltsimaja õilmitseb, rahalisi kulutusi nõuab jne, siis jääb urvaste rahvast mulje kui kultuuri vandaalidest, kel meeles ainult trill ja trall ja lõppu veel üks kukerpall

Anne ütles ...

Minu teada ei tööta Urvaste raamatukogu vaid poole kohaga, vaid sellele lisandub ka Urvaste Kooli õpilaste eraldi tasustatud teenindamine. Aga targem on küsida täpselt järgi Urvaste Vallavalitsusest ja Urvaste Koolist, mitte kuulata küla peal liikuvaid valesid kõlakaid. Sama asi on seltsimajaga,et tulla ise vaatama,mis siin toimub. Osadel me üritustel on olnud isegi rohkem rahvast kui mõnedel Uue-Antsla Rahvamaja üritustel, kuid on üritusi,kus on vähem. Ja kõike ei saa ka mõõta ainult kooskäiva rahvahulgaga. Samas on vajalik alernatiiv Uue-Antsla Rahvamajale

Anonüümne ütles ...

kui raamatukogu on nädalas neljal päeval lahti ja kellaajad teada, siis saaks igaüks sealt omale vajaliku kirjanduse kätte.
Pole ju probleemi.
Muid kultuuriüritusi ta nagunii ei korralda ja kas peakski.

Anonüümne ütles ...

äkki teeks siis üldse nii, et ta oleks vaid ühe tunni nädalas lahti, rahvas lepiks kokku, tuleks vastaval ajal sinna ja saaks soovitud kirjanduse kätte... :) vähemalt eelpool kirjutaja küündimatust sulest jääb selline mulje.
kui mina olen käinud, siis alati on raamatukogu rahvast täis olnud. igatahes käib seal päeva jooksul rohkem inimesi kui seltsimajas ühel üritusel. on teatud lektüür, mida saab ainult kohapeal lugeda ja omast kogemusest ütlen, et seal on lihtsalt hea olla. külastamise ajaline paindlikkus on vajalik igale inimesele eraldi.

raamatukogud on juba vanast-kreekast saadik olnud kultuurihäll ja seda mitte sealkorraldatavate ürituste pärast. raamatu kättesaadavust ei peaks nii keeruliseks tegema nagu lavkakaupluses käimist. igalpool - ma usun ka urvastes - on masuajal raamatukogu külastatavus tõusnud ja raamatukogu praegusel ajal välja süüa näitab väljasööjate madalat laupa. küsimus on põhimõttelist laadi. suured sõnad küll, aga...rahvas algab raamatust, kulla sõberid.

raamatukogu tänulik külastaja

konnula contra ütles ...

Kellelegi tundub kasulik vastandada raamatukogu ja seltsimaja.
Muidugi on mõlemat vaja.
Olen käinud kohtades, kus neidsamu seltsimaja funktsioone täidab raamatukogu, seda aga lihtsal põhjusel, et raamatukoguhoidja on isiklikult sellest nii väga huvitatud, on seltsielu põhiline mootor. Ja temalgi on suuremateks üritusteks saali vaja, raamatukogu üksinda jääb kitsaks.

Anonüümne ütles ...

Kas talvel on seltsimajas kütja -koristaja täiskohaga tööl?

Anonüümne ütles ...

kui majas toimuvad rahvatantsu tunnid ja väikelastele on oma päev ja käsitööring käib koos ja eraldi portselanituba on vaja kütta, siis on loomulik, et külmal ajal on kütjal tegemist, et vana maja soojaks saada ega puude kandmine kahele korrusele nii lihtne polegi.
kes ikka siinmail on kauem elanud võiks ikka pisut armastada seda ajaloolist maja.

Anonüümne ütles ...

Ei saa aru miks pole seltsimaja liitunud sooja saamiseks kõrvaloleva kooliga. Kas see odavam ja mugavam poleks.

Anonüümne ütles ...

Urvaste valla elanikuna tean, et seltsimaja vastu on nõnda vähene huvi, sest seal toimuvad üritused pole rahva jaoks atraktiivsed. Nüüd järgneb muidugi perekond Konnulate ja Anne kaitsekõne, kuid mõistlik oleks neilgi kõrvad lahti teha ja fakti tõdeda.

Anonüümne ütles ...

käsitööring kindlasti kasulik ja popp koht-mutikesi ju palju,aga väikelapsi peab vist küll tikutulega otsima sinna väikelaste päevale. Ühe vast leiab mitme küla peale.kurb.

Airi ütles ...

Vähene huvi on probleem kõigis maakohtades. Seda ei salga arvatavasti ka Uue-Antsla rahvamaja juhataja. Kinobussi külaskäik läks küll täie ette, film oli hea ning lapsi oli palju. Käsitööring nagu ka rahvatants või mudilasring ei ole Urvastes olnud mingi mutikeste ajaviide, vaid siit kasvavad välja paljud suuremad ideed ning tehakse eeltööd teisteks üritusteks. Kus Te, lugupeetavad, ise käite ja kuidas vallaelu elavdamisse panustate?

Anonüümne ütles ...

Vai vai vai vai...ja mina arvasin,et elan vallas kus inimesed ajavad ühist asja või siis ainult iseenda asja! Loen ja imestan. Kas siis tõesti teiste rahakottides sorimine ongi hobi mida nii väga teistega jagada tahetakse! Võiks ju valida mõne huviringi mida seltsimaja pakub ja seal käia!?
Mina ei tea ega tahagi huvituda sellest kui palju töölisi kuhugi palgale on võetud ja mis palga eest. Oluline on, et ma iseenda eluga rahul olen. Kui tahan käin seltsimaja pakutud üritustel ja kui ei siis mitte. Ega sellepärast teiste töid ja tegemisi maha tegema ei hakka.
On tekkinud tunne, et Eesti riigis on üks teine väike riik(Urvaste), kelle rahva meelistegevuseks on omade "tegijate" inimeste mustamine, nende palga kallal pidev irisemine...( justnagu meedia teeb üle Eesti tuntud inimestega) Hiljutine meediakära Mikko Fritze palga üle, selle uudise võib kõrvutada üksühele Anne palgaga:) Mõlemad kultuuri tegelased... ja teised näited poliitika valdkonnast jätan juba enda teada...
Tegijatele jaksu ja kainet mõistust tegema vahet kommentaaridel mis aitavad edasi minna ja neil mida tasub lugemata jätta.

Anne ütles ...

Kus on siis palju inimesi? Jah - oli Nõiariigi vastlapäeval, samamoodi oli Urbanipäeva laadal.
Aga rahvakultuur on selline asi, mida peab lihtsalt hoida - ka siis kui on väiksed mõõnad.
Samas projektist "Isetegija on tegija" võttis juba alates teisest õpitoast rohkem lapsi osa,kui oli planeeritud. Seega taas - kui te ise ei ole kohal käinud, siis te ju ei tea...
Aga oleks jah vaja veel rohkem ideesid, et mis siis huvitab?
Kohviklubid toimuvad suurema eelarvega Uue-Antslas ,ei ole ju mõtet sarnaseid üritusi teha. Ansambel maksab juba 3000 , meil sellist raha pole. Samas, kui huvilisi on,siis võib kohviklubi teha,aga siis ansambli asemel peaks midagist muud välja mõtlema.

konnula contra ütles ...

On selline raamat (kuuldavati ka film) nagu "Kaklusklubi", kus erinevate elualade inimesed (pintsaklipslasteni välja) tulevad peale tööd kokku ja klohmivad üksteist ilma armu andmata. Pärast igaühe oma asi, kuidas ta suudab viltus nina, sinikat silma all ja verist lõuga töö juures seletada.

Meil loodetavasti piisaks lihtsalt sõimuklubist, nimetagem seda ametliku nimega külafoorum. (vrd ETV saade foorum)
Külakoosolekud võiks eraldi olla ja keskenduda positiivsetele arengutele.
Aga foorumitest saaksid õilsamad ja õrnemad hinged eemal hoida.

Anonüümne ütles ...

Contra idee järgi peaks valla raha ja kirjadega loodama mingi äri seltsimajast, selgub eelpool kirjutatust. Kui on vaja äri plaani.

konnula contra ütles ...

Jah, see oleks ideaalne, kui maja saaks enda ise ära majandada.
Äriplaan peab olema, et maja midagigi sisse tooks.
Eriti kõva äriplaan peaks olema, et puhtalt erakapitaliga maja üleval hoida.
Näiteks Restu meiereid ei tahtnud mitte keegi endale, see on muidugi Urvaste seltsimajast ka hulga kehvemas korras.
Tegelikult ei tohiks muidugi Urvaste koolimaja erakätesse anda, küll aga välja üürida üksikuid ruume.
Oh, sellel teemal võiks lõputult arutada, konkreetseid mõtteid oleks vaja. Ja inimesi, kes need teoks teeksid. Praegu jääb neid veel väheks. Neid, kellel oleks ka piisavalt aega midagi tõeliselt suurt ette võtta.
Ja fanatismi, sest tavaliselt ükski ettevõtlus ei too esimes(t)el aastatel mitte midagi sisse.

Anonüümne ütles ...

Võtaks küll Restu meierei kui vald maksaks kommu. kulud ja palka ka peale.

Anonüümne ütles ...

Võtaks ka aga olgu lisaks majanduskuludele ja minu palgale kütja-koristaja ka kes saab vallast palka. Küll ma ka mõne paar tuhat krooni sissetoova projekti vastutasuks teen.

konnula contra ütles ...

Paarist tuhandest on Restu meierei puhul ilmselgelt vähe. Ma ei kujuta ette, vahest paarikümne miljonise projekti järel jõuaks meierei sellisesse seisu, mis Urvaste seltsimaja praegu on.

Aga paarituhandese projekti tegemine pole kaugeltki see, mis lihtsalt paari tuhande krooni lihtsalt tööga teenimine. Paari tuhande pärast vist ei tasu projekti kirjutamine ennast ära, lihtsam oleks teha selle eest mingit muud tööd, näiteks puid lõhkuda kuskil.

Airi ütles ...

Restu meiereiga kahtlemata peab midagi ette võtma. Õige oleks, kui ümbuskonna inimesed vallale hea lahenduse välja pakuksid. Samuti ma usun, et vald katab teatud määral sealse ühistegevuse kulusid vähemalt tulevast aastast alates, kui restukatelt selleks initsiatiiv tuleb või vallamajas mõni hea idee tekib. Sest valla arengukava üks peamisi eesmärke on kõigi valla kantide tugevdamine. Ja minu meelest on Restus inimeste poolest see potentsiaal täitsa olemas

Anonüümne ütles ...

Puid võiks küll lõhkuda, seltsimajal on ju ahjuküte.

Anne ütles ...

Aga mis siis on veel te huvid? Võiks sellest rääkida...mingeid konkreetseid ettepanekuid...

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on ettepanekuid tehtud, kas või seesama kohviõhtu teema. ka varem on pakutud üht-teist välja, kuid lõpuks tehakse ikka seda, mis Airile või tema "meeskonnale" kasulik-vajalik. Põhjuseks, miks siin niipalju kriitikat on, ongi see, et küsige enne, mida soovitakse, püüdke projektide ja muude enda käsutuses olevate võimalustega soove täita ja kui siis raha üle jääb võiks mõelda alles enda huvidele.

konnula contra ütles ...

Veebruari alguses tuleb Urvaste piirkonna külakoosolek, kus saavad ehk mõned asjad selgemaks.

Airi ütles ...

Minu teada ei ole seltsimaja vastuseisu taha küll ükski hea mõte pidama jäänud. Võtke juhatajaga ühendust ja öelge, mis tahate seal teha. Kohviõhtud lõpetas selle korraldaja ära ikka seetõttu, et ei olnud piisavalt inimesi.
Vigisejad võiksid ikka ise midagi valla edendamiseks ära teha. Või arvab keegi, et vigisemine ongi see kohalik nokia? Tundub, et selle energiaga, mis praegu negatiivsetesse kommentaaridesse pannakse, võiks pool ilma ära kütta või vähemalt terve valla ühe talve küttepuud ära lõhkuda.
Ja taaskord küsimus - miks ükski hädaline ei julge oma häda oma nime all kõigile kuulutada?

Anonüümne ütles ...

lund on sadanud tuhandeid aastaid,kas siis isakesed arvasid ,et talv jääb seekord taevasse aga tutkid.Aga mis seal ikka, küll see maakas toidukraami järgi saab sumbatud,mõni asi kui paarpäeva kooli vahele jääb ,alles siis läheb põnevaks kui inimene raskelt hangitud töökese kaotab,paari lumeluusi eest, anna vaid bossile põhjust ja kinga saa saatki,pole vaja isegi koondamis tasusid maksta. nali naljaks,kui juhtub õnnetus või pääseb punane kukk valla. kes siis vastutab. riik vist mitte, see ju süüdimatu.