pühapäev, 2. mai 2010

Urvaste vallas tehti hoolega ära


Teeme ära talgupäeval 1. mail toimusid Urvaste vallas talgud viies kohas ja seda polnud väikese valla kohta sugugi palju – rahvast jätkus igale poole. Kõik vähemalt kooliealised talgulised said allkirja vastu ka urbani – Urvaste kogukondliku kinkekaardi, mida saab kasutada kindlasti juba urbanilaadal 22. mail ja sellele eelneval õhtul kirikukontserdile pääsemiseks.
Internetis kirja pandud numbrid ületati mitmekordselt, Vaabinasse ei olnud teemeara.ee leheküljel ühtegi registreerunut, ometigi tuli kokku 21 inimest. „Oli palju inimesi, keda tavaliselt talgutel pole näinud,“ märkis talgujuht Erma Kallasse. Vaabina pargis sai maha võetud võsa, kokku korjatud klaasikillud ja muu praht, lisaks värviti üle bussijaam.
Kõige rohkem rahvast oli Uue-Antslas, kuigi hommikul enne 10 kohal olnud Karille Bergmann vaatas alguses, et kehv ilm, kas üldse kedagi tuleb. 34 inimest tegid 3 trimmeri, 3 sae, traktorite, ATV ja džiibi abiga ära nii mõndagi: sissesõiduteelt lehed riisutud, pargis mahalangenud puid jätkus nii lõkkeasemele vedada, kui ka rahvamajale talveks. Mõistagi korjati pargi alt kokku ka praht, mida sai päris korralik ports. Uue-Antsla talgute pildialbum Kristiina Kallioni piltidega asub siin.
Urvastes läks lammutamisele lagunenud kuur vana vallamaja juures, millest sai arvestuslikult 15 ruumi küttepuid Urvaste seltsimajale. 29 inimesele jätkus tööd pidevalt. Samal ajal, kui osa rahvast läks kuuri juurde puid maha laadima, tegelesid teised järgmise koorma ettevalmistamisega – kangutati lahti laudu, lõigati juppideks, taladest tulnud pakud löödi pooleks. Kaitseliidu naised Sirje ja Marje keetsid suppi, mida viisid endale ka Kassi ja Vaabina talgulised. Nii Urvaste kui Uue-Antsla supp valmis KÜSK (Kodanikuühiskonna Sihtkapital) toetusel, samast projektist ( Urvaste külakogukondade tugevdamine innovatsiooni ja kaasamise abil) valmistati ka urbanid, koostatakse Urvaste seltsimaja arengustrateegia, Kuldre ning Urvaste kandi arengukava jpm.
Mõned Urvaste talgutel viibinud inimesed sõitsid edasi ajaloolise Siiriuse seltsimaja asukohale, kus toimusid üldsuse eest kõige varjatumad talgud. Seal sai 7 inimese jõul võsast puhastatud plats, kuhu loodetakse püstitada Siiriuse seltsi mälestuskivi.
Kassi küla talgutest, mida samuti ei olnud internetis Teeme ära programmis välja hõigatud, võttis ometigi osa 18 inimest. Koristati ära prügimägi, mis oli juba aastakümneid vanade mõisavaremete vahel muudkui kerkinud. Suurem töö tehti, nagu mujalgi, ära viie tunniga, aga mõned jätkasid õhtuni ning veel järgmiselgi päeval. Nüüd on vaja veel plats traktoriga tasaseks lükata.

MARGUS KONNULA
KRISTIINA KALLIONI pilt

7 kommentaari:

Maikellukaz ütles ...

Panni talus olid ka oma talgud. Avalikult talgutele registreerida ei saanud aga talgulisi tuli kohale nii mehi, naisi kui lapsi.
Veeti sõnnikut, raiuti võsa, juuriti kändusid välja, söödi suppi, käidi saunas ja tehti lõket.
Igati korda läinud talgupäev:)

Anonüümne ütles ...

Kas kuskil veel toimub talgusid? Tahaks ühte Urbanit saada. Kuidas nende Urbanitega on. Kas tal on ka mingi rahaline väärtus.

konnula contra ütles ...

urban ei ole valuuta, millel oleks oma kurss, aga seda saab maksevahendina kasutada nn "urbani võrgustikus",kes on selle võrgugsa liitunud, pakuvad mõningaid teenuseid ka urbanite eest

esimene suurem katsetus on Urbanipäeva laadal, kus saab supi, laadaloterii või pannkoogi urbani eest ja 2 urbani eest saab eelmisel õhtul vendade Johansonide kontserdile.
Nendel päevadel saab ka Pokukotta urbani eest

Talgute kohta praegu ei oska veel öelda

Anonüümne ütles ...

Kas kõik Urbanid mis trükiti jagati välja?

Anonüümne ütles ...

Teisele kommentaatoritele.Ilmselt sa loed blogi ja on toimunud kahed talgud juba, kus urbaneid jagati. Miks sa ei sattunud siis kuhugi talgutele, neid oli valla peale kokku viis ja Sina oled ikka ilma urbanita. Tore, et nood urvastelased säändse asja välja mõtlesid, jääb Urvaste tamm rahale alles, kui kroon vahetub euroks.
Ära jää hiljaks teinekord ja võta osa nendest üritustest, mida vallas korraldatakse.
Blogides ja vallalehes on tavaliselt kõik reklaamitud.

Anonüümne ütles ...

Mõni peab tööl ka käima!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuulake Nõmme raadio Lõunatunni tänast(04.05.2010) saadet seal on juttu Eesti krooni tulevikust alternatiivrahana.
Kuulake Nõmme raadio Lõunatunni tänast(04.05.2010) saadet seal on pikalt ja laialt juttu alternatiivrahast ja Eesti krooni tulevikust alternatiivrahana:
http://kiire.info/nommeraadio/

http://usk-lootus-armastus.blogspot.com/2010/04/nomme- -raadio-teade.html