esmaspäev, 11. aprill 2011

Südamenädal kutsub kõiki liikuma

Traditsioonilise südamenädala avab sel aastal üle-eestiline liikumispäev „Sinu sammud loevad“, et tuletada kõigile meelde kui oluline on liikumine ja füüsiline aktiivsus südamehaiguste ärahoidmisel.
Südame-veresoonkonna haigused on jätkuvalt Eestis surmapõhjus number üks. Peamised südamehaiguste riskitegurid on suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine, ülekaal, vähene liikumine ning puu- ja köögiviljade tarbimine. Lisaks südamehaigustele on liigvähene liikumine seotud enamiku tänapäeva levinumate haigustega.

Viimane Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring näitas, et 33% inimestest harrastab vabal ajal tervisesporti vaid mõned korrad aastas või üldse mitte.
Oluline on aga teada, et regulaarse füüsilise aktiivsusega inimestel on poole väikesem südame isheemiatõppe haigestumise risk ning veerandi võrra väikesem risk saada insult.
Südamenädalt tähistatakse iga aasta aprilli kolmandal nädalal. Eestis on seda korraldatud juba 1993. aastast. Tänavu on südamenädal pühendatud liikumisele. Südamenädala läbiviimist toetab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi programmi „Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2010-2011“ raames.
Pühapäeval, 17. aprillil on üle Eesti avatud liikumisrajad ning toimuvad erinevad liikumist propageerivad üritused, kuhu kõik on oodatud kas lihtsalt kõndima, jooksma, rattaga sõitma või kepikõndi tegema.
Meie liikumispäev saab alguse 17. aprillil Uue-Antsla pargist, kus kõndijad saavad valida kaks marsruuti: lühem distants viib Uue-Antslast Vana-Antslasse ja tagasi, pikem distants viib Uue-Antslast Vana-Antslasse, sealt edasi Kuldre ristteele ja tagasi Uue-Antslasse.
Kuna marsruut läbib ka suuremaid teid, siis võta kindlasti kaasa neoonvest, et autojuhtidele kõndijad hästi
näha oleks.
Kõndimist alustame kell 11.00 rahvamaja juurest.
Võta kaasa ka südamesõbralikke suupisteid, mida ühiselt peale mõnusat kõndimist nosida saame.
Kohtume pühapäeval Uue-Antslas!

Kommentaare ei ole: