teisipäev, 22. aprill 2008

Ka üks jutt, mis päris täies pikkuses lehte ei mahtunud

VÄÄRTUSHINNANGUD MEIE ELUS

16. aprillil kohtusid Urvaste Kooli lõpuklasside õpilased Urvaste valla tuntud ja tunnustatud inimese Margus Klaariga. Margus rääkis kõigepealt oma elust alates lapsepõlvest kuni tänaseni. Juttu sidusid tema jaoks tähtsad eluväärtused.
Margus Klaar on sündinud 1972. aastal. Tal on olnud õnnelik lapsepõlv, kus vanemate usalduse alusel on olnud palju vabadust ja võimalus ise otsustada ning oma valikuid teha. Sport on tema elus olnud kogu aeg tähtsal kohal. Margus on õppinud Tallinna Spordiinternaatkoolis koos Andrus Veerpalu ja Jaak Maega. Treeningud toimusid viis päeva nädalas ja kaks korda päevas. Kord juhtus selline lugu: Treeningul oli vaja läbida 10 kilomeetrit, kuid poisid otsustasid vähendada seda maad otse lõigates. Juhtus aga nii, et sellel teelõigul tuli vastu nende treener, kes aga üllatuseks ei hakanudki poiste peale karjuma, vaid rääkis hoopis mingist konnast ning maast ja ilmast. „Süda kripeldab sellest seigast siiamaani ning peale seda korda on oluliseks muutunud eelkõige ausus ja usaldus kõigepealt iseenda vastu”, ütleb Margus täna.
Margus on õppinud Paikuse Politseikoolis ja töötanud viis aastat politseis. Tänu omaaegse vallavanema Aino Villemi pakkumisele hakata Kuldre Kooli kehalise kasvatuse õpetajaks ta kooli sattuski ja on siiamaani sellele ametile truuks jäänud.
Margus Klaar on Urvaste valla volikogus kaasa löönud 1996. aastast ning sellest viimased viis aastat olnud esimeheks. Volikogu väärtustab tänasel päeval vallas haridust ja sotsiaaltööd.
Meelde on jäänud omaaegsed kolme kooli vahelised sportlikud sõpruskohtumised: Urvaste Põhikooli, tolleaegse Urvaste EIK ja Kuldre Kooli vahel. Käesolevaks ajaks ei eksisteeri enam Urvaste Põhikooli ja Urvaste EIK kannab nime Urvaste Kool. Sooviks on jätkata ja tugevdada kahe kooli vahelisi sidemeid.
Väga aktiivse inimesena tunnetab Margus, et aeg- ajalt jääb pereeluks vähe aega, aga seda enam püüab ta anda endast parima laste kasvatamisel. Oma lastele pühendumist märgati ja Margus Klaar valiti aastal 2007 Urvaste valla Aasta Isaks.
Marguse mõtteid noortele väärtushinnangute kohta:
• Kui oled otsuse vastu võtnud, siis mine sellega lõpuni. Ära kahtle! Pärast on näha, mis asjast välja tuleb. Ise peab tugev olema ja julgema otsuseid vastu võtta.
• Ka igast valest otsusest on midagi õppida. Valed otsused viivad teinekord palju rohkem edasi. Igast tegevusest saab kogemusi
• Tegelege võimalikult paljude asjadega, see aitab elus edasi. Mida rohkem on huvisid, seda vähem jääb aega halbu asju teha.
• Kuulake vanemaid inimesi, nad tahavad teile head.
• Ausus ja usaldus kõigepealt enda vastu.
• Palju jääb arusaamatuks, kui ei küsita. Küsi julgelt!
• Roppude sõnade kasutamine on nagu mõttetu võõra teksti väljaütlemine. See tähendab, et tegelikult oled sa tühi inimene, kellel pole omi mõtteid
• Mida kauem õpite, seda pikemaks venitate oma lapsepõlve.
• Oluline on elus tervis, pere ja sõbrad. Mida rohkem on sõpru, seda parem
• Meeskonnas tegutsemise oskus. Meeskond on nii tugev kui on tema nõrgim lüli.
• Soovitus: alati uute asjadega tegelema hakates tuleb küsida ja õpetust võtta, siis on võimalik ise edasi õppida.
• Tuleb ära kannatada raske aeg õppimises. Hiljem läheb kergemaks
• Kui tundub, et kõik on halvasti, siis tuleb leida kasvõi üks positiivne asi ja hakkabki paremaks minema
• Teinekord tuleb vastu võtta ka ebameeldivaid otsuseid, et lõpptulemus oleks parem

Margus tunnistas, et on õpilaste ees rääkimas esmakordselt ja algul ka kõhkles seda ettepanekut vastu võttes. Arvan, et kohtumisõhtu positiivne õhkkond ja optimistlikud mõtted on nii õpetajatele kui õpilastele teatud mõtlemisaineks ja verstapostiks, et mõelda oma praegustele väärtushinnangutele ja teha muudatusi või uusi valikuid. Urvaste Koolist osalesid kohtumisel just lõpuklasside õpilased, kellel seisab kohe- kohe peale lõpueksameid ees otsuste tegemine oma tuleviku suhtes. Kuid väärt mõtted on need iga noore inimese jaoks.

Urvaste Kooli huvijuht Erma Kallasse

Kommentaare ei ole: