esmaspäev, 6. oktoober 2008

Kuidas taastada Oma Valitsus?

Möödunud laupäeval oli Elvas seminar „Roheline väikelinn“. Ühe ettekandjana osales seal „kukutatud“ regionaalminister Vallo Reimaa, kelle mõtteid tahaks blogirahvani tuua.
Reimaa rääkis, et praegu ei mõisteta omavalitsust Eestis traditsioonilise „oma valitsuse“ ehk kogukondliku otsustamis- ja tegutsemisorganina. Praegune omavalitsusmudel (riiklike teenuste pakkuja) jõudis Eestisse sadakond aastat tagasi ja oli algselt kasutuses linnades.
„Kogukonna aspekt on tänasest haldusreformi kavast täiesti väljas,“ tõdes Reimaa. Seepärast on ka valdades üha enam „riiki“ ehk teenuste ja raha laialijagamist ning üha vähem „oma valitsust“ – kogukondlikku autonoomiat ja otsustusõigust.
Vallo Reimaa ütles, et esimese õigusena tuleks kogukondadele ehk kantidele anda otsustusõigus planeeringute küsimuses. Erinevalt koolikorraldusest jm ei läheks see riigile praktiliselt midagi maksma, kogukonnad aga saaksid väga olulise vahendi oma elukeskkonna küsimustes kaasa rääkimiseks.
Laiemalt regionaalpoliitikast rääkides andis Reimaa mõista, et seda Eestis peaaegu ei ole. Ei ole regionaalpoliitiliselt läbi mõeldud ei haldusreform ega Riigikogu otsused. „Iga Riigikogu eelnõu juurde, mis vähegi piirkondlikku elukorraldust puudutab, peaks käima regionaalpoliitiline analüüs. Praegu ilmneb mõju tagantjärele.“
Mitme skeemi abil näitas ta, kui vale oleks maakonnad automaatselt valdadeks muuta. Näiteks on Eestis 44 tõmbekeskust oma mõjuväljaga. Nende hulgas Antsla. Samas kasvupiirkondi on kõigest 11 – seega vähem kui maakondasid. Võru ja Valga koos linnaümbrusega kuuluvad nende hulka, Põlva mitte. Kante ehk oma identiteediga kogukondi on aga kordades rohkem kui valdasid (minu mäletamist mööda kaardistas Urvaste vald viis kanti: Restu (Visela), Kuldre, Uue-Antsla, Vaabina ja Urvaste).
See, milline omavalitsusfunktsioon kuhu jääb, tuleb läbi rääkida ning kokku leppida, mitte hakata jõuga peale suruma. „Kui selget piiri ei ole, algab köievedu. Kahel korral on omavalitsused maakondi võitnud, sest neid on rohkem. Aga tegelikult peab haldussüsteemis olema oma koht igal otsustustasandil.“
Elva seminari korraldas Erakond Eestimaa Rohelised, kandepind oli siiski laiem.

AIRI HALLIK-KONNULA

Kommentaare ei ole: