kolmapäev, 28. jaanuar 2009

Nüüd siis Luts volikogul jalus

Polnudki vaja kaua oodata, kuni volikogu hakkab järjekordset vallavanemat kangutama. Ometi tuli see tänasel volikogu istungil ootamatult. Nii vallamaja ametnikele kui mitmele volikogu liikmele.
Et aga IRLil on volikogus enamus, ei pidanudki keegi sellest ilmselt varem teadma. Hea mees Kolga Siimo oli ka nõusse saadud, et ta umbusaldusavaldusele alla kirjutaks.
Mida siis vallavanemale ette heidetakse? Kuldre kooli remondi põhjendamatut viibimist ja volikogu alatiste komisjonide ettepanekutega mittearvestamist. Ometi väitis arenduskomisjoni esimees Aivo Värton, et tema kuulnud umbusalduse avaldamise plaanist 2 tundi enne volikogu. Ka kultuurikomisjon pole kuuldavasti vallavanema personaalküsimust arutanud.
See pole esimene kord, kui Lembit Lutsul jalgealune kuumaks tehakse. Varem on talle ette heidetud peamiselt liigset pühendumist Pokumaale ja vähest tegelemist „valla asjadega“. Mullu 8. augustil - vähem kui kaks kuud pärast Pokukoja avamist - tegi Margus Klaar volikogu nimel avalduse „Kutsuda tagasi sihtasutuse Pokumaa nõukogu liikme kohalt Lembit Luts ja määrata asendajaks Aivo Värton“. Siiski selgus, et ainuisikuliselt volikogu nimel sellist avaldust teha ei tohi ning et see otsus on hoopis vallavalitsuse pädevuses.
Peapesu on saanud ja saavad volikogu juhtidelt jätkuvalt teisedki vallaametnikud. Seega võib karta, et Kui Lembit Luts peab tõesti lahkuma, jääb maja praegustest olijatest suht tühjaks.
Ei ole teada, kas umbusaldajatel on vallavanema kandidaat olemas. Võimalik, et see kiri oli lihtsalt hirmutamiseks või omal soovil lahkuma sundimiseks tehtud. Sellinegi praktika on vallamajas tavapärane.
Mis sellest sisseantud umbusaldusavaldusest saab, selgub hiljemalt järgmisel volikogu istungil.

45 kommentaari:

Elina A. ütles ...

Aga Võru linnapeal liikusid täna jutud, et Lutsule ongi juba kinga antud. Huvitav uudis, et tegelikult polegi.

Anonüümne ütles ...

Elina, kas peaks?

Anonüümne ütles ...

Üks ütles hoopis eile, et oli räägitud et keegi volikogust pidi ise tahtma seda kohta endale, et seepärast see tants käib jälle. Seal kindel palk iga kuu ja oma punt ümberringi.

Anonüümne ütles ...

Nojah, ja siis hädaldame, et Eesti riik pankroti äärel. Aga pankrot ei tule ainult sellest, et riigil raha vähe, vaid palju pisematest asjadest ka. Näiteks sellest, kas ametnike palkamisel on aluseks nende võimekus või miski muu.
Airi

konnula contra ütles ...

Mina ei usu, et keegi võiks tahta vallavanemaks. Eriti Urvaste vallavanemaks.

Selline jama oleks nagu haldusreformi tuliste pooldajate mahitatud. Et siis suurvallal hea tulla ja see nagu õhuke taskurätt tasku pista.

Või pigem - nagu karupoeg Puhhis oli väga lõbus tühja õhupalli tühja meepurki panna ja teda sealt jälle välja võtta.

Anonüümne ütles ...

Räägitakse, et Antsi Mati otsib jälle sooja kohta. Abivallavanema koht, mis ta eelmine kord sai, pole vist päris see enam. Aga võibolla räägivad seda IRLi vastased, sest see oleks ikka päris naljanumber, kui nii lähekski.

Anonüümne ütles ...

Abivallavanemale kuulub ju hirmus kommunaal, siis teed ja muu jura, see on üks raskemaid kohti aga paljud olid siis ka väga löödud kui ta eelkäija lahti lasti. Aga väga hästi ütles üks kunagine töötaja, kui ta "omal soovil" oma sahtleid koristas, et sõjas, armastuses ja Urvastes on kõik võimalik.

Anonüümne ütles ...

Poliitikas on ikka nii, et selle laulu laulad, kes on Su ametisse pannud. Igasugune isetegevus lõppeb hukatuslikult. Võib-olla Lembit Luts ei saanud kaugelt tulnuna aru kes on võimul. Kuid volikogu on ikkagi vallas võimuorgan, kelle otsuseid peab vallavalitsus ja vallavanem täitma. Praeguses olukorras tuleks volikogul ikkagi Urvastes ringi vaadata ja leida oma mees vallavanemaks.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult ei peaks nii olema. Peaks olema nii, et volikogus on kah sellised inimesed, kes näevad valda nö suures pildis ja aitavad valla arengule kaasa. Mitte ainult ei pauguta uksi. Selline inimeste pillutamine ei vii kuhugi. Kahju sellest armsast vallast.

Anonüümne ütles ...

Oma mees ammu olemas kui sahinaid uskuda, kus suitsu, seal tuld.

Anonüümne ütles ...

Lugupeetud Urvaste valla rahvas!
Juhul, kui hr. Lembit Luts peaks rahvavaenulike IRL-laste ohvriks langema, on kidlustatud Urvaste valla taandareng.See oli väga ilusti näha, kui vallavanem oli Müürsepp ja abivallavanem Mati Antsi. Nemad mõlemad ainult käisid palgapäevast, palgapäevani ennast vallamajas näitamas.Sisulist vallatööd ei teinud keegi, raisati ainult maksumaksja raha.
Nüüd pürgib järgmisel nädalal erakorralisel vallavolikogu istungil jälle , nüüd juba vallavanemaks hr. Mati Antsi!
Huvitav,kas hr.Mati Antsi on teinud läbi mõned tööharjutuse kursused?
Asi on Urvast vallas väga halb, eilsel vallavolikogu istungil ei saanud keegi vallavolikogu liikmetest aru, sest eelarve on nii läbipaistmatu,et pearaamatupidaja ei osanud mingit mõistlikku seletust anda.

Anonüümne ütles ...

Rolf ole rahulik, sest pearaamatupidajat ei lastagi eelarve juurde. Siit tulenevalt ei saagi ta seletusi anda.

Anonüümne ütles ...

Tore tõdeda, et lasteaiarühmal jälle vanad armsad mängud meelde tulnud. Peaasi, et mõtlevaid täiskasvanuid ja võõraid lapsi oma liivakasti ei luba, muidi võib juhtuda, et tuleb äkki reegleid muuta või - veel hullem - millegi eest isegi vastutama hakata.

Anonüümne ütles ...

Pokumaal hakkas pappi liikuma vä?

Anonüümne ütles ...

Pokumaa on kõva sõna, üks Urvaste kaubamärkidest. Tulevikku vaatava mehena oskas Luts selle arendamiseks vajalikke samme astuda. Kultuurimaja on remonditud. Paljud vallad seda ei suuda. Küllap saadakse ka koolimajaga hakkama. Just valimiste eel vallavanemat vahetada ei ole mõistlik.

Anonüümne ütles ...

Rolf. polnud sellel Kurmetil häda midagi, vaatame igaüks oma tegemisi rohkem. Kahju et volikogu ise paneb paika ja ise ruttu vabastab vallavanemaid. Keegi ei saagi alustama hakata ja juba teete ta maha.
Aga need jutud ei aita miskit.
Ühinege ära ja las ametnikud teevad oma tööd.
Ja miks enne valimisi seda kisa vaja on

Anonüümne ütles ...

Ehk on siin midagi ka head,et Antsi pannakse vallavanemaks- teada värk,et ta ei ole võimeline valda edasi arendama ja siis saab ehk seekord ka rahvas aru,et ei ole mõtet volikogusse valida inimesi,kes soovivad nn "ustavat" vallavanemat, arvestamata oskusi. Kahju ainult, et vähemalt pooleks aastaks on valla areng seiskunud. Ja eriti inetu on viis, kuidas nn võimuvahetust tehakse.

Anonüümne ütles ...

Mitu kora on vaja peaga vastu seina joosta, et aru saada - sein on kõvem kui pea. Saage aru, et MITTE ÜKSKI väljastpoolt valda ei tunne TEGELIKULT muret valla arengu pärast, vaid ainult enda huvid on mängus. Tuleviku peale mõtleb see, kellel lapsed kasvamas ja eakad vanemad hooldada. Ainult oma vallast on võimalik leida selline inimene, tegelikult on niisugune vallavanem ka olemas olnud, aga ei sobinud ju noortele tuulepeadele, kel lennukad ideed, mis kõik vett vedama läinud. Mõelge enne, kui vanasse kaevu sülitate, kas uus on targem, parem ja võimekam.

Anonüümne ütles ...

Lutsu huvitab ainult Pokumaa.Kas on praegu vaja anda ära eelarvest 250000.- kui koolimaja katus kukub sisse? Pole Antsil vähem kogemusi kui Lutsul!Sündinud Urvastelane kah.

Anonüümne ütles ...

Kui ametnikule ei sobi abivallavanema koht siis miks peaks ta hakkama saama vallavanemana. Kas mingi eetika on kah olemas veel, aga paistab, et mitte.
Ametnike vahetus on juba liig mis liig selle respublika ajal ja uus ei tea eelmise asjadest ja lubadustest midagi.
Ja enamus lahkunutest ei taha enam selle valla nimegi kuulda. Kahju et riik kulutab raha sellise tsirkuse peale.

Anonüümne ütles ...

Ebanormaalne vald- iga aasta uus vallavnem...
Isegi EV valitsus püsib kauem kui siine "tipp-poliitika"

Anonüümne ütles ...

Kuulge volikogu IRL liikmed, te tõmbate ju endale vee täiega peale. Eks sügisel muidugi paistab kas teil on veel volikogusse asja või ei. Antsi Mati vallavanemaks tule taevas appi,eks nüüd ole hea sooja koha peal istuda ja teiste küpseid vilju noppida. Mis ta enda äridega täiega P... või.

Anonüümne ütles ...

Ma nõustun eelmise anönüümse kirjutajaga, sest tal on Jumala õigus. Hr.Antsi revisjonokomosjoni esimehena ei ole senini täitnud Riigikontrolli ettekirjutust, töötada välja revisjonokomosjoni tööplaan ja kinnitada see vallavolikogus.See näitab ametlikult tema saamatust oma lihtsat ametit pidades, revisjonikomisjoni esimehena. 2007nda aasta aastaaruande vallavolikogu istungile,kus revisjon pidi oma arvamuse avaldama eelarveaasta kohta.

Anonüümne ütles ...

Hoopis vallavolikogu esimehele tuleks umbusaldust avaldada, et see tsirkus ükskord ära lõpeks.

Anonüümne ütles ...

Vallavolikogu esimehele saab umbusaldust avaldada ainult volikogu enamus;) Igal juhul tuleks igal hoolival inimesel teha oma järeldused ja hoolitseda selle eest, et tulevatel valimistel oleks nimekiri/nimekirjad, kus olevatele inimestele on tähtis areng, mitte võim ja rahajagamine.

Anonüümne ütles ...

See on piinlik, et volikogu esimees ei ütle avalikult, kes on uued vallavanema kandidaadid, vaid vastab irooniliselt Võrumaa Teatajas antud küsimusele, et küla teab ikka paremini. Aga kui mingit avalikku infot ei tule, siis hakkavadki liikuma külajutud. Vallarahvale antakse infot alles pärast otsuse tegemist. Võimalik,et on tehtud vallajuhtimises vigu, kuid neid saaks läbiräkimiste käigus lahendada, mitte suhtumisega - tahan, poon ja lasen...

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...

Urvaste valla IRLlased, keda on viis, pole ju võimelised oma peaga mõtlema, neid juhitakse nende partei poolt.Pole kahtlust,et sügisel on võit ikkagi edukate poolel. Teada on ,et eelmine kord kaotasid nad ühe koha, nüüd on peaaegu kindel,et rahvas kaks korda ämbrisse ei astu!

Olen täiesti kindel,et sellisel juhtimisel ei täitu eelarve, ega ka projetid, mida püütakse sisse osta!
Lugupeetud Urvaste valla rahvas:
Neid sõnu tuleb mul korrata juba kolme kuu pärast,siis on ka nendele rahaline kinnitus!

Anonüümne ütles ...

Volikogu esimees peaks teadma, et alalise komisjoni ettepanek ei ole vallavalitsusele täitmiseks vaid on pelgalt ettepanek volikogule, kes selle vajadusel teeb ülesandeks vallavalitsusele

Anonüümne ütles ...

See on ju Urvaste, kus ka parema tahtmise juures ei lasta inimestel tööd teha...

Anonüümne ütles ...

Rolf ütles õieti! See koht tuleb tagasi ja Rolfi arvelt !?

Anonüümne ütles ...

Klaar, kui julged eest vedada seda umbusaldust siis julge ka ükskord ise vallavanema ametisse astuda, kaua see jama kestab, et iga aasta vahetame vallavanemat.Eks nopi siis sügisel neid vilju, mida kevadel külvad ja need viljad on vist päris väetid.

Anonüümne ütles ...

Otepää kogemust arvesse võttes tasub asi ära.Kas vallavanem on Klaar või Antsi,pole vahet.Peaasi,et on oma inimene.Ähvardada pole mõtet,eks sügisel ole näha!

Anonüümne ütles ...

Luts jäi lihtsalt enne valimisi jalgu. IRL meestel on ebamugav sest ei saa ei Pokumaad, kultuurimaja jne enda propagandaks keerata kui Luts kohal ja kandideerib. Rahad tulid ju tänu tema kuulumisele sotside ridadesse. Ja nii võib juhtuda, et meie küla kangelasi ei valita enam. Kuidas siis pärast edasi tegutseda isiklikel eesmärkidel valla asjadega. Klaar võimlas treeningu nime all erapidusid korraldamas, Roots kultuurimajas ansamblit tegemas ja igal valla peol esinemas, Zirk olematu lugejaskonnaga raamatukogus sõbrannadele käsitööd tegemas ja rahus palka saamas selle eest mis on hobi mitte töö.
Kuid elu näitab, et tänu sugulastele ja tuttavatele on need meie küla kangelased ikka sügisel volikogus ja otsivad ikka uusi vallavanemaid.

Anonüümne ütles ...

Vahet ei ole, kes või kui kaugelt siia vallavanemaks saab, kinga antakse ükskord nii kui nii, sest see ju praeguse volikugu juhtimisstiili juurde lihtsalt kuulub. Ei leidu vist enam lolli väljastpoolt, kes usuks, et temaga seda ei juhtu, seega on kord oma meeste käes. Ükskord peab ju see jama enda kraesse tulema, mida nii järjekindlalt teistele tehakse. Lõpuks on aeg ise oma "haigete" otsuste vilju maitsta. Proovige Ära, mis tähendab uumbusaldust kogeda ja ajakirjanduse veergudel avalikku häbi tunda. Igal juhul jõudu arenemiseks - ruumi on kõvasti!
Valarahvale soovitus valimisteks - sõbranõmee on sõbramees, aga volikogu liigr olgu ikka mõtlev ja vastutustundega inimene, kes on võimeline oma isiklikest huvidest ja suurest egost üle nägema ka lihtinimest, sest tõeline kuningas kohtleb võrdselt nii saksa kui santi.

Anonüümne ütles ...

tsirkust ja leiba ikka peab olema, kuidas siis muidu. Elu nagu hernes kakleme ja kakleme ,mille nimel.

Anonüümne ütles ...

IRL tunnuslause. Meile on kombeks igal aastal uus vallavanem.

Anonüümne ütles ...

Oi kui hirmus kommendaar on eilses Postimehes. Kui see tõesti tõele vastab hr. Klaari kohta, siis pole küll muud üle jäänud, kui KAPO poole avaldusega pöörduda; las kontrollivad!

Nüüd tulevad need õiged luukered välja. See on hea,siis saab rahvas tõe teada.Loodan väga,et nii ka läheb!

Anonüümne ütles ...

See on jah ääretult kole lugu seal postimehes, Klaar võiks seda selgitada VEEL enne umbusaldamist.

Anonüümne ütles ...

Vaevalt KAPO-t huvitab asjaolu, et volikogu esimees töötab ka mujal kui volikogus, see ei tohiks olla kriminaalne ega karistatav.

Anonüümne ütles ...

See kaebamine on ka suur jura, sest kunagi ju vallavanema ja pearaamatupidaja peale kaevati, see oli ka vist 2003 kusagil,aga kõik oli lihtsalt kius, tuli lõpuks välja.

Anonüümne ütles ...

Mis hirmus kommendaar Postimehes on hr. Klaari kohta.

Anonüümne ütles ...

Teemakohaseid kommantaare võib lugeda nii laupäevasest Postimehest kui ka Võrumaa Teatajast.
Iseenesest ju päris vaimukad, kuid potensiaalse vallavanema olematust haridusest on küll valus lugeda ja just selle pärast, et Urvastes probleeme niigi küllalt, milleks veel lolli võimu juurde toppida. Funktsionaalse lugemise oskus ja elementaarne grammatika on hädavajalikud, sest vallavanem peaks ju teadma, et dokumentide lugemine ja vormistamine kuuluvad ka tema palga sisse, Või on plaanis selle tarvis veel keegi palgata. Sekretär nii kui nii ei vaevu vallarahvaga suhtlema ja teeb oma tööd oma seaduste kohaselt.

Anonüümne ütles ...

Pajad sõimavad katelt ühe mustad mõlemad.See juba harjumuseks saanud et kiirelt vahetus toimub meie vallas vähemalt küll.

Anonüümne ütles ...

Härra Klaar, härra Sarapuu, härra Roots, proua Zirk, härra Kolga ja veel mõned volikogulased. Olge nii tublid ja leppige omavahel kokku, kes teist hakkab vallavanemaks. Siis saab ometi kord selgeks, kuidas peab valda juhtima ja valla elujärg tõuseb kohe kuldsesse tippu. Kõige parem variant on härra Kolga, temaga on kerge laveerida, ta on aastaid olnud kohatäide volikogus ja on ka kindlasti edasi, valivad teda ju igal aastal kamp sünnipäevalisi, kes teadagi peale pidu on nõus alati tema poolt hääletama. Proua Zirk sobiks ka väga hästi, siis on kindel värk, et teistel pole vajagi kaasa mõelda. See mida proua Zirk arvab, on ainuõige ja edasikaebamisele ei kuulu. Härra Sarapuu sobiks selles mõttes hästi, et siis on kõik niisama hästi kui Keeni koolis. Jõudu teile.Ärge kohe kindlasti rahva arvamusega arvestage. Tehke ikka nii nagu teie käputäis koalitsiooniliikmeid seda tahab. Küll siis kõik sujub. Usun, et kõik halb jõuab kunagi teile tagasi.