pühapäev, 14. juuni 2009

Veekogul käitu ohtusid ja oma võimeid arvestades

Enne veekogule minekut peab teadma, kuidas käituda veekogul viibides. Enda ja kaaslaste turvalisuse tagab ohutusnõuete korralik täitmine.

Looduslikud veekogud on kõik erinevad ning seetõttu on ka veekogudega seotud ohud erinevad. Ohutuks ujumakäiguks arvesta konkreetse veekogu omadustega – sügavuse ja vee läbipaistvusega, kallaste omapäraga, põhjasetete ning veetaimedega. Suurte veekogude puhul lisaohuks oleva lainetusega. Jõgedes suplemisel peab meeles pidama, et tavaliselt on seal veetemperatuur madalam kui järvedes. Samuti tuleb arvestada voolu tugevuse ja võimalike kärestike ning paisudega.

Vette mine alati rahulikult kaldast. Vette ei tohi hüpata selleks mitte ettenähtud ja tundmatutes kohtades. Tähistuse puhul on turvaline ujuda ainult kontrollitud ja märgistatud ujumispiirkonnas. Soovitatav on ujuda piki kallast või kalda poole sellisel sügavusel, et jalad põhja ulatuvad. Tundes külma või väsimust, tule veest viivitamatult välja.

Vees olles tuleb arvestada võimalike veealuste objektidega – kivide ja vesikasvudega, aga ka sinna visatud erinevate esemetega. Meeles peab pidama, et vee temperatuur võib olla tänu hoovustele ja allikatele muutlik. Vees olles ei tohi nalja pärast teeselda uppujat, võistelda hinge kinnipidamises, vee all ujumises või kellegi vee alla surumises.

Võimalusel tuleb ujuma või paadiga sõitma minna koos kaaslasega. Üksi vette minnes on mõistlik sellest kaldale jääjatele teada anda. Lastel peab ujumisel ja veekogude läheduses alati silma peal hoida.

Ujuma ei soovita minna, kui ollakse väsinud, ülekuumenenud, halva enesetunde või liiga täis kõhuga. Äärmiselt eluohtlik on ujuma minna joobeseisundis, sest joobest on tingitud suurem riskimine, oma võimete ülehindamine ja füüsilise võimekuse vähenemine.

Paadi või mõne muu veesõidukiga veekogule minnes veendu, et päästevarustus on pardal töökorras ning päästevestid paadisolijatel seljas. Paati astuma või paadist väljutakse paadi keskosast, samuti tuleb raskus koondada paadi keskele. Paadis on keelatud seista püsti, tõugelda või proovida kedagi vette lükata. Kui on vajadus vahetada kohti, siis liigub üks inimene korraga. Veesõiduki kiigutamine lõppeb kergesti ümberminekuga. Lapsi ei tohi lubada ilma täiskasvanu järelevalveta paadiga, parvega või muu veesõidukiga sõitma.
Lõuna-Eesti Päästekeskus

Kommentaare ei ole: