neljapäev, 4. veebruar 2010

Urvaste külade koosolek

Kolmapäeval toimus elav Urvaste külade koosolek 21 inimese osavõtul. Nende hulgas ka vallavanem Riho Roon.
Airi tutvustab Urvaste piirkonna eesoleva aasta tegevuskava, eriti esimest poolaastat.
Plaanis on luua kogukonna kinkekaartide süsteem. Talgutel osaleja saaks kinkekaardi, mida saaks valla ettevõtetes kasutada, kes sellega kaasa tulevad. Süsteemi toimimist tuleb veel arutada.
Tuleks teha seltsimaja arengukava, et saada selgust, kuhu me tahaksime 10 aasta jooksul jõuda, sügisel tuleb uuendada ka Urvaste piirkonna arengukava.
Kiriku elektrit on vaja parandada, 297 000 peale on projekt tehtud, ei tea veel, kust raha taotletakse. Plastist seinalambid on amortiseerunud, nende ostmiseks võiks teha annetuse.
Suvel tuleb Siiriuse seltsi majale pühendatud kivi avamine, kivi on valmis vaadatud. Avamiseni võiks jõuda 24. Juunil, sest siis on surnuaiapüha, kui palju vanemaid urvastelasi siinmail käimas. Vallavanema sõnul on plaanis ka 23. juunil Uhtjärve jooks teha. Maanõunik tegeleb maaomanikega lepingute sõlmimisega.
Põgusalt puudutati mõtet, et kavandada võistlusi Urvaste staadionil, ja et vallamaja ei peakski ehk seal olema, kus ta praegu on. Riho Roon ütles, et Uue-Antsla oleks logistiliselt kõige parem koht, samas Restust jääks ta jälle väga kaugele.
Aivar Bürkland arvas, et veel parem oleks, kui valla keskus oleks Antslas. Vallavanem lisas, et Otepää vald on väga huvitatud meiega liitumisest, ja Otepääga jääb Kuldre kool suurema tõenäosusega alles, kui Antslaga kokku minnes. Airi meelest aga jääks ka Kanepiga liitudes kool alles.
Vallal on ka ees üks suur töö: isikute registritesse peavad kõik elanikud saama koos talunimedega. Külavanemad võiks neid andmeid kohapeal korjata, aga on ainult kaks külavanemat: K oigu/Kirikuküla ja Uue-Antsla/ Uhtjärve omad.
Urvaste mõisa külanimega (Ruhingu) on suur segadus. Kui kiirabi ja tuletõrje saavad väljakutse Ruhingu külla, sõidavad nad valla lõppu metsa äärde välja, sest seal on alati Ruhingu küla olnudki. Samas väljakutse on hoopis teise „Ruhingu küla“ nurka. Viidad suure tee pealt näitavad samuti Urvaste mõisa.
Välja pakuti siis, et Urvaste mõisa külad peaksid saama ühtse Urvastemõisa nime või – nagu pakkus Martin Trump – võiks Urvastemõisa nime all tuua välja veel küla ajaloolise nimetuse – Hansi, Ruhingu, Piitsaküla, Lutikaliin
Üllar Salumets ütles, et suuri konteinereid ei telli enam surnuaeda, lehed tuleb komposteerida. Probleem on pärgadega, milles on palju plastikut, kes see hakkab enne äraviskamist pärga okshaaval lahti harutama. Ja ühe matuse pärgadest saabki 240 l konteiner täis.
Teeliste kirikuid (kirik suvel päev otsa lahti) ei tule, kui vald ei toeta (praegu eelarves ei ole). Võimalus oleks muidugi teha väikse tasuga kiriku külastamise. Mariina lisas, et siis võiks lahtioleku ajal kirikus mängida sobiv vaikne muusika ja kui on piletid, siis peaks neil olema kujutatud Urvaste kirikut.
Üllar tegi lõpetuseks ettepaneku, üleskutse, et rohkem inimesi astuks Urvaste Külade Seltsi liikmeks. Eriti mehed. Teatavasti on UKS välja kasvanud Urvaste Naisteklubist, eks sellest ka meeste vähesus.

Aasta tegevuskava
AEG TEGEVUS RAHASTAJA/TEOSTAJA
17. jaanuar Tõnisepäeva tähistaine ja Kinobuss Urvaste Külade Selts (UKS)
30-31 jaanuar Lubivärviga portede tegemise kursus Urvaste Külade selts
3. veebruar Urvaste kandi külade koosolek Urvaste kogudus/UKS
14. veebruar R. Kannukese 100. Sünniaastap. tähist. Urvaste kogudus
16. veebruar Urvastemõisa vastlapäev Urvastemõisa rahvas
21. veebruar EV aastapäeva tähistamine seltsimajas UKS
22. veebruar Valla aktvistide ideeõhtu seltsimajas UKS
24. veebruar Iseseisvuspäeva tähistamine kirikus Kogudus/vald/Kaitseliit
27. veebruar Valla talispordipäev Vald/kogudus
7. märts Naistepäev koos Naiskodukaitsega seltsimajas Võrumaa NKK/UKS
1.aprill Karjalaskepäev seltsimajas, näitus, õpitoad UKS
Märts-dets Valla kogukondade elavdamise projekt, seltsimaja strateegia koostamine, Urvaste kandi arengukava uuendamine UKS/KYSK
1. mai Suur talgupäev UKS/kogudus/vald/Pokumaa
Mai-okt Seltsimaja I korruse renoveerimine UKS, Vald, PRIA
Mai-okt Urvaste kiriku elektripaigaldise renoveerimine Kogudus/Leader
Mai-dets Kinoprojekt noortele (õpitoad, tehnika) UKS/Leader
21. mai Johansonide kontsert kirikus UKS/Leader
22. mai Urbanipäeva laat UKS
Juuni-okt Külaköögi tehnika soetamine UKS/Leader
23. juuni Uhtjärve jooks Vald/kogudus
24. juuni Kalmistupüha, Siiriuse mälestuskivi avamine Kogudus/külaaktiiv
Juuni Heinamaarjapäev + niitmisvõistlus Koigus UKS/külaaktiiv
Juuli Teatrietendused Pokumaal Pokumaa SA
Juuli Kontsert öösorr ja sõbrad Pokumaal Pokumaa SA
September Sissekeedu kursus seltsimajas UKS, Naiskodukaitse
November Mardi- ja kadripäeva tähistamine UKS
Detsember Urvaste kandi külade jõuluõhtu UKS

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lisaks seltsimaja arengukava koostamisele võiksite välja uurida, kui suur arv elanikest on rahul seni tehtuga. Blogi lugedes jääb silma eelkõige rahva rahulolematus ja arendajate uhkus. Suhtumine, et inimesed on ise süüdi, et seltsimajja kohale ei tule, pole minu arvates küll õige.

Kinkekaartide süsteem tundub päris huvitav.

Mis vallamaja preguse asukoha peamine puudujääk on?

Anonüümne ütles ...

tundub et rahulolematu on üksainus isik. Tegevusi lugedes jääb küll selline tunne, et igaüks peaks leidma endale miskit huvitavat, ainult olla uudishimulikum ja kohal käia, kui midagi välja kuulutatud on.
Ja rohkem enda abi pakkuda.
22.veebruaril väljakuulutatud ideede õhtule kohale minna ja ettepanekuid teha.
Senini on küll vähe soovitusi blogis tehtud, rohkem tehtule puudusi otsitud.

konnula contra ütles ...

Ma ei tea, kas just peamine, aga ilmselt kulude kokkuhoid. Praegu läheb vallamaja kütmiseks hulga raha.

Samas, kui mõelda, et seal majas on ka postkontor ja arstipunkt ... Hästi ei usu, et see ligemal ajal tõsise aruteluni jõuab. Mõttena on ta juba ammu olnud.

Elanike küsitlus oleks päris huvitav, siin peaks muidugi arvestama, et päris paljud, kes seltsimaja tegemistest huvitatud, tulevad väljastpoolt Urvaste piirkonda.
Aga kui tõesti üle poolte Urvaste kandi elanikest ütleksid, et seltsimaja ei ole vaja, peaks järgi küll mõtlema.

Aga olen aru saanud, et seltsides ja majades käimised ja mittekäimised sõltuvad väga palju inimsuhetest. Üks ei saa mina sinna, kus teine tegutseb ja kolmas sinna, kus neljas midagi eest võtab.
Seda on raske ära lõpetada, sest mida kuradit sa teed, kui sulle mõni inimene lihtsalt ei meeldi, eksju? Üks on tolerants (mida praegu meil ka muidugi hullumoodi napib), aga teine asi see, et igaüks tahab endale mõnusama ja turvalisema seltskonna valida. Tegevusi on ju palju ja erinevaid ja kõike niikuinii ei jõua, siis validki.

Anonüümne ütles ...

Palju paksu verd seltsimaja puhul tekitavad rahva hulgas selle kulud...Võrreldes varasemate aastatega on seltsimaja ainus, kelle eelarve on kasvanud tunduvalt. Samas enamikel, ja eriti kultuuriasutustel, on summad vähenenud. Ja kui seltsimaja töötab alakoormusega, rahvas huvitatud ei ole, siis tundub see ülekohtune teiste täisvõimsusega funktsioneerivate asutuste, kuid palju kesisemate ressurssidega toime tulema pidajate suhtes.

Airi ütles ...

Mis mõttes on eelarve tunduvalt kasvanud? Seltsimaja on olnud kogu aeg alarahastatud ja on jätkuvalt. Loodetavasti ei ole aastad vennad. Ja tasub lugeda ka valla arengukava - mis on selles püstitatud eesmärgid.

Anonüümne ütles ...

Kui seltsimaja on alarahastatud, siis peame raha juurde otsima.
Kaua võib!

Anonüümne ütles ...

Kas sealseltsimajas ei saaks üks inimene hakkama koristamise ja juhtimisega, saaksite kokkuhoidu ju.

Airi ütles ...

Hei, no pea nüüd hoogu, kulla kommentaator! Eilsel külakoosolekul oli 21 inimest, kellega sai väga konstruktiivselt asju arutatud. Inimesed, kellel oli ideid, mida hakatakse ühiselt ellu viima. Seltsimaja on üks osa Urvaste kandi aktiivsete organisatsioonide võrgustikust ja no ei ole neil, kes midagi teha tahavad, mingit kisklemist omavahel - ei Urvastel Uue-Antsla või Kuldrega, ei seltsimajal koguduse või Pokumaaga. Pigem vastupidi - mida rohkem koos asju kavandatakse, seda tihedam on suhtlus. Kõiki neid on vaja, et vald areneks.

konnula contra ütles ...

1. Olen eelmise looga ühel nõul,kui nn.klann tahab midagi teha, tehku omavahendite ja oma rahaga,mitte nõuda vallast.Urvaste rahvale pole seda seltsimaja ja selliseid juhte küll vaja.
2. Need "püstitatud" eesmärgid on paljas õhk ja nendele vallast raha nõuda oleks häbi,mida te ei tunne.
3. konnula contra-küsitleda võid sa oma naist kodus,sinu küsitluse tulemused on teada juba enne nende algust. Seltsimaja tuleb sulgeda!

Kolm lõigukest, mis annavad tunnistust propagandistlikust masinavärgist. Jutumärgid on väga sihipäraselt kasutatud. Samamoodi – kes on see salapärane klann, kas on kuskil selle nimekiri olemas. Kas need 21 külakoosolekust osavõtjat on klann?
Püstitatud eesmärk on füüsikalises mõttes muidugi paljas õhk, süüa teda ei saa. Kui näiteks püstitatud eesmärk on, et meie lastel oleks siin hea elada, on see muidugi puhas õhk. Küll neid kohti on maailmas veel. Näiteks Aura veekeskuses lastele meeldib ja tuleb odavam ka, kui seltsimajaga jannata.
Selliseid juhte? Milliseid juhte? Kas peale raha raiskamise on neile veel midagi ette heita? Kui ei ole – siis Urvaste seltsimaja juhtide tegevus on valda rohkem sisse toonud, kui välja viinud. Puhast raha, muud emotsioonid veel pealekauba.
Ajah, Kuldre Käsitöötare ei saanud vist seltsimajja sellist ruumi sellistel tingimustel nagu nad oleks soovinud. See oleks küll teema, mis tahaks lahtiseletamist. Kui teaks, mis tingimused ühel ja teisel poolel olid, saaks ehk seltsimaja saaga selgemaks. Igatahes ma julgen väita, et volikogus toimuvad vastasseisud kanduvad ka seltsiellu üle.
Et häbi ei tunne. Olgu, esimese vabariigi ajal ehitasid seltsid ise endale maja. Vähemalt „Siiriuse“ selts, aga need mehhanismid enam ei tööta. Pidude ja näitemängude tuludest tulid need rahad. Praegu tuleb pidudele kõvasti peale maksta ja veel nihverdada, et saaks ikka odavamalt esinejale maksta.
Number 3. Seltsimaja tuleb sulgeda? Selles mõttes, et lagunema jätta? Aga praegu saab seda veel üsna väikeste vahenditega töökorras hoida.
Jah, muidugi võin ma ka kodus oma naist küsitleda, aga küsin ehk hoopis teisi asju. Ja küsimusepüstitused on hulga keerulisemad, kui lihtsalt meeldib / ei meeldi skaala.
Küsitluste tulemused on tõepoolest väga lihtsasti ühele-teisele poole kallutatavad. Ei saa ju väita, et kümme seltsimaja kritiseerijat olekski kogu rahvas. Teisalt ei saa ka 21 kokkutulnud külainimest väita, et nad esindavad kogu piirkonda, kus vähemalt 300 inimest. Aga siia võiks lisada veel kojujäänud lapsed, abikaasad, vanemad. Anonüümsete puhul seda arvestust pidada ei saa.
Ja neid on tõesti veel päris hulga, kes ühel või teisel moel seltsimaja korraldatavatest asjadest osa võtavad. Mind ka paljud asjad ei huvita, mis seal toimuvad, huvitab näiteks hoopis rohkem, et Uhtjärve jooks toimuks. Aga toetan ikkagi seltsimaja, sest minu rahval on seda vaja. Ka neil, kes seltsimaja sõimavad, huvitegevus seegi.

konnula contra ütles ...

Üks parimaid Eesti muusikavideosid, kui mitte parim.

http://www.youtube.com/watch?v=PrzP7YYnduU

Anonüümne ütles ...

Anonüümsed kommentaatorid ahju!

Anonüümne ütles ...

Ma loen ja loen ja ei saa aru mis toimub.Minule tundub et anonüümselt materdatakse perekond Konnulat. Tundub et asi ei ole seltsimajas vaid nn.klannis.
Aga kahjuks ei ole võimalik kõigile meeldida.Lisaks olen ma aru saanud et seltsimajast ei saa palka keegi Konnulatest. Nii et milles probleem.

Anonüümne ütles ...

jutt jumala õige ega rahval polegi seltsimaja vastu midagaga on just selle klanni vastu.sest jääb mulje nagu oleks se seltsimaja airi ja tema perekonna isiklik asi.mitte Urvaste rahva jaoks.kuna olen liikunud ka kaugemal kuiUrvaste ja tean mismoodi neid seltside ja külsamajade asju aetakse siis ma ei saa aru miks meil on vaja eraldi kütjat ja juhatajat.Mujal on asi üheinimesekäes ja tema tegeleb kogu majas toimuva ja ka muuga.enamus sülamajadest elatavad ennast igasugu fondidest saadavate rahadega.ja vallaniigi ahtakesest kaukast pole hetkel nagunii kusagil ja kellelgi loota.esmalt tuleks hakkata meelitama kuidagi oma kohalikku rahvast sinna seltsimajja käima .ja selleks tuleks hakata tööd tegema siis kaoks ära ka kohalike vastumeelsus kogu selle asja vastu...

Anonüümne ütles ...

Viimane anonüümne - tore,et oled külastanud teisi külaseltse ka, siis on sul kindlasti kogemusi, et luua näiteks oma MTÜ või Urvaste Külade Seltsi alt projekte teha - kindlasti oled nii osav,et leiad ka projektide omafinantseeringu ja võtad pangast. Tule palun siia, meil on su ideid ja kogemusi vaja, päriselt... Aga muidu oleksid võinud oma kogemusi nt külakoosolekul jagada - olid ju ka seal....selleasemel ,et uusi kõlakaid lahti lasta...
Ja mu perekonnanimi ei ole KOnnula.
Anne

Anonüümne ütles ...

kahjuks ei saanud koosolekule tulla kuna pean ka tööl käoma ja kuna töö on mul selline siis ei sobi mulle nii varased kella ajad alati.aga teadmisi ja teiste kogemusi tean suht palju kuna mu oma vend tegeleb sama sajaga ja veel kaüks hea sõber.kes on lõuna eestis peale selle on mul veel tutvusringonnas kes veavad seda asja .

Anonüümne ütles ...

Inimesed, mis teil ometi viga on?Kui keegi midagi ei tee- on häda, kui keegi midagi teeb- jälle häda.Vist kohe on eriline tõug maamuna peale loodud- vingujad.Parem korjake jalad kõhu alt välja ning minge seltsimajja ja osalege üritustel. Poleks ka liiast omale selgeks teha MTÜ põhimõtted ja keegi ei keela, ma arvan, ka selle seltsi liikmeks astuda ja seega ka oma sõna sekka öelda ja miks ka mitte mõni projekt kribada kui olete niiii targad. Kui seltsimaja tegevust vedavad persoonid on vingujatele vastumeelsed on see vingujate isiklik probleem.
Ei ole teie valla elanik, olen käinud nii mõnelgi seltsimaja kursusel-üritusel ja mulle väga meeldis.Kõrvalt vaadates on selline kemplemine lihtsalt tobe. Anna kannatust ja jõudu tegijatele!

Unknown ütles ...

Ma kogiseks ka natuke vahele.

Hea oleks, kui igas külas oleks raamatukogu, külaselts ja rahvamaja. Kahjuks ei ole see rahaliselt võimalik. Sellepärast tuleks jõuda üksmeelele. Võib-olla võiks järgmistel valimistel minna külade nimekirjad sarvipidi kokku: kes võidab, selle juurde tehakse rahvamaja, vallamaja ning arstipunkt, kaotaja saaks heal juhul jäätmejaama või sotsiaalnõuniku kontorikoha. Enne valimisi oli juttu Vaabina raamatukogust, see olevat nö poliitiline koht, loodame, et ühegi muu asutuse või seltsinguga nüüd sama lugu ei ole. Antsla kandis toimub ka selliseid asju, peale valimisi on Kobela rahvamaja külaseltsile andmise protsess hoogu võtnud - vaadake valimistulemusi, siis saate aru. Asstaid tagasi, kui plaanis oli Lepistu kooli juurdeehitus, oli volikogus mitu sealtkandi kodanikku, hiljem jõuvahekordade muutumisel jäeti see plaan katki.
Minu jutu mõte on see, et jõudke kokkuleppele ja looge tugevad külaseltsid, just, ennem üks-kaks, aga sedajagu tugevamad. Kui tuleb valdade liitmine, kas arvate, et Antsla, Otepää või Kanepi hakkab teie raamatukogusid ja seltsinguid toetama või? Eriti, kui nad on nõrgad ja omavahel kaklevad...