teisipäev, 23. veebruar 2010

Vabariigi aastapäev Urvastes: vormilt Eesti, sisult Läti

Urvaste Külade Selts tähistas vabariigi aastapäeva Urvaste seltsimajas juba 21. veebruaril. Kuigi koguneti sini-must-valge lipu alla, oli põhiline jututeema hoopis Läti ja lätlased, ehk riik ja rahvas, kellega Eestil on läbi aegade tugev side olnud.
Lätilembuse põhjuseks oli tugevate Urvaste juurtega Ulvi Mustmaa koostatud raamat „Läti lood“, mille ümber põhiliselt jutt käis. Ulvil on pikk giidikogemus, sealhulgas on ta tutvustanud Eesti ekskursantidele Lätit, mistarbeks on ta välja otsinud palju huvitavaid fakte Läti kohta, mis just eestlastele huvi võiks pakkuda. Ja need nüüd ühtede kaante vahele koondatud. Näiteks, et eestlaste esimest olümpiavõitjat Alfred Neulandi peavad ka lätlased oma esimeseks olümpiavõitjaks. Lätlasest kuu peal, VEFis toodetud spioonikaameratest ja Kuramaa krahvist, kelle omanduses oli mitu saart. Mitte Liivi lahes, vaid hoopis Aafrika ja Ameerika rannikutel. Praegu paneb Ulvi kokku samasugust Leedu-raamatut.
Lisaks kuulati kodust kaasavõetud läti muusikat („Prata Vetra“, läti leegionäride laulud), sirviti Contra aasta tagasi koos Kivisildnikuga Lätis ilmunud luulekogu „Abi labi“, klatšiti niisama lätlasi. Kannelt mängima oli paarikümne kilomeetri kauguselt Otepäält tulnud Voldemar Rõõm (Rõõmu Volli), kes juba enam kui pool sajandit tagasi Urvaste erinevates orkestrites laineid löönud. Lõpetuseks söödi muidugi mõista Mariina Kõlleri toodud pidupäevatorti.
Kokkutulnud on tänulikud ka Kulla Vollile, kes enne ürituse algust tuli seltsimaja juurde appi lumetõrjet tegema.
MARGUS KONNULA

Ulvi Mustmaa raamatuga "Läti lood"


Rõõmu Volli kandlega



Saali kaunistas Mariina Kõller

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mariina Kõller on väga tubli urvastelane, väga stiilne ja rahvuslik.

Katii ütles ...

Minu arust on ta ka väga tore inimene. Peab vabast ja heast tahtest kauplust Uue-Antslas. Alati vastutulelik ja ei kommenteeri midagi.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...

Ega seda maapoodi pole tänapäeval lihtne pidada, hea et üldse olemas on.

Anonüümne ütles ...

Kuhu jäi siis rahvalaulik Julgi Stalte? Oleks läinud ka teda kuulama,aga tuli hoopis Konnulate peretuttav kolhoosi ajast Rõõmu Volli.

Anne ütles ...

Kahjuks Julgi Stalte ei saanud tulla, kuna jäi haigeks. Aga kindlasti lubas tulla kevadel. See,et Voldemar Rõõm oli nõus tulema nii kehva ilmaga, oli väga tore. Ja teda ei kutsutud sugugi seepärast,et kellegi tuttav oleks olnud, vaid ta mäng sobiski sellel üritusele väga hästi

Airi ütles ...

Arguse silmad on valvel
päevad ja ööd.
Arguse pilk on terav
kui liblikapüüdja nõel,
näeb liiga palju ja liiga vähe,
näeb sellest läbi, mis lähedal,
ja ei julge kaugele vaadata.
Arguse silmad on pärani
hirmul -
et keegi ei võtaks ta käest,
mida tal ei ole.
/Karl Ristikivi/

konnula contra ütles ...

Mul on väga hea meel, et meil selline peretuttav on olnud nagu Rõõmu Volli.
Mulle on Julgi tegelikult tuttavamgi kui Volli, kui just peab sellist võrdlust tegema.

"Oleks läinud ka teda kuulama" pole ka kuigi veenev. Pole põhjust uskuda.

Ma ei ole Uueka poes tundnud, et väga nöörida saaksin. Väikeste poodide pidamine ongi kallis lõbu, Tallinnas on nii väikeste poodide hinnad kindlasti kallimad, nii et ikka tunned.

konnula contra ütles ...

Kustutasin ühe kommentaari, kuna sisaldas vastavat soovitust
(loll jutt suhu tagasi)

Anonüümne ütles ...

Huvitavad kommentaarid.Peab vabast ajast ja hest tahtest kauplust.Ja kõik see olevat kallis lõbu.No ei usu,et seda tehakse missiooni tundest ja vabast tahtest.See on üks võimalustest midagi teenida.Mõts ütles ka, et maksab peale, aga millegipärast avas Vaabinas uuesti kaupluse.Igal juhul on neid poode vaja.Urvaste poe taasavamine neid vaevalt rõõmustaks.Aga jõudu neile ja et need poe uksed ikka inimestele avatuks jääks.

Anonüümne ütles ...

Kui avatakse Koigus ja Urvastes pood- oleksin tõesti rõõmus. Sealsed inimesed küll ükski meie poodi ei käi aga kohalik pood ikka mõnusam, kui autokauplus.

-Mariina-

Anonüümne ütles ...

Olen Urvaste küla elanik ja olen päris korduvalt uue-antsla poodi käinud :)