reede, 17. august 2007

ajalugu alustuseks

Võru Teataja 16. august 1927
Naljatamine tõsise asja kallal
Kuidas Urvaste mäge kaevatakse.
Kogu suvi on töö käimas Urvaste kirikumäe mahakaevamise kallal. Krediiti selleks on määratud ligi poolteist milj. mrk ja ümbruskonna elanikud ootavad igatsusega kunas tee läbikäiguks avatakse. Kuuldavasti ei puuduvat enam palju töö lõpetamiseni.
Mis aga sellegi “kroonu töö” juures kõigile silma paistab, on töö pinnapealsus ja kergus. Mägi on savine ning kevadine vesi tõstab tee kohalt maapinna umbes jala võrra üles. Sinna pandi nüüd vedelat savi kraavidest veelgi lisaks ja laoti kiviprügi peale. Keegi ei usu, et tee nõnda püsima jääb. Kevadel kerkib pind kõige kividega uuesti üles ja kividest ei jää ühtegi paigale – nõnda arvavad Urvaste mehed.
Selleks on kraavid kahelepoole teed tehtud liiga madalad, et see kivikorrale, mis kaldaid praegusel kuival ajal katab, kevadise suurvee ajal õige varsti kaob: savine pind kergitab ka siingi kivid üles ja vesi uhab nad alla. All orus, kuhu kaks mäge kokku ulatuvad, on sild rajatud lahtisele savile. Vanemad inimesed mäletavad veel väga hästi, kuidas ka Vene ajal Urvaste mäge kaevati ja silda tehti – vesi voolas keset teed kahelt poolt mägedelt alla kokku ja uhtus savi silla alt kui käega.
Need on niivõrd silmapaistvad puudused selle töö juures, et Võru Maavalitsus, enne kui ta töö vastu võtab, peab tõsiselt järelvaatama, kas see raha ei ole asjata maha visatud. Parem oleks, kui tee lõplik vastuvõtmine võiks jääda tulevaks kevadeks – siis oleks kohe näha, kui palju tee ja sild suurveele suudab vastu pidada.
Urvastes ei ole ainustki peremeest, kes usuks, et nii kergelt tehtud kivitee püsima jääks. Üteldakse, et see olevat ainult naljatamine tõsise asjaga.
Maavalitsusel ei ole veel hilja oma täit tähelpanu juhtida asjale ja tarbekorral ette võtta vastavad abinõud, et rahva raha ei oleks asjata raisatud.

Kommentaare ei ole: