laupäev, 18. august 2007

no mida ajaloost veel

18. august 1927
Urvastlased kavatsevad seltsimaja ehitada
Urvaste seltskonnategelastel on kavatsus tulevikus omale maja ehitada. Praegu püütakse selleks võimalust mööda ainelist alust muretseda.
Kuna aga sissetulekuallikaks peamiselt ülejääk pidudest on, siis on pidude korraldamine peaaegu ainus tee seltsi kassa paisutamiseks. 28. aug sõidab Urvaste laulu-mängu selts “Kõla” Vaabinasse külaskäiguetendusele. Muuseas esineb seal ka seltsi laulukoor hr Vassila juhatusel, mis muusika-armastajatele vaabinlastele küll pisut rohke osavõtu põhjuseks võiks olla.

18. august 1927
Huvitavad valimised Urvastes
Kas aitab kuu palk või petavad rahvajutud.
Urvastes kuulutati hiljuti välja vallasekretäri valimised. Kandideerida soovijaid paluti sisse anda sellekohane kirjalik avaldus ja valimispäeval võimalikult ka ise kohale ilmuda.
Valimispäeval helistas just parajasti enne koosolekut keegi kandidaat telefoni teel vallamajja ja palus ennast valimistel kandidaadiks seada.
Vallavanem, kes telefoni juures oli, vaidles sellele esialgu vastu, kuid lubas siis lõpuks volikogult otsust küsida. Volikogu lubas seda telefoni kaudu kandideerijale.
Valimispäevale eelneval pühapäeval liikus mööda valda keegi isik, kes eelpool kõneall oleva kandidaadi heaks ägedat kihutustööd tegi. Kuuldavasti oli ühe kohaliku kogupõllumehe juures selles mõttes ka suurem jooming korraldatud.
Enne valimisi pääsesid liikvele jutud, et kõnesolev kandidaat - Šchmidt Otepäält - tema vallasekretäriks valimise puhul volikogu liigetele esimese kuu palga suuruses joodud teeb. Sekretäri kuupalk Urvastes on teatavasti 6000 marka.
Vallasekretäriks valitigi kõnesolev kandidaat. Kohe valimiste järele sõitis ta Otepäält kohale, kuid tema heaks kihutustööd teinud isikul oli vähe raha kaasas ja ta katsus kohapeal kelleltki kaupmehelt 2500 marka laenata, mis aga ebaõnnestus.
Huvitaval kombel sattusid valimisejutud rahalaenamisega ühte. Samuti on huvitav, et õhtul jällegi ühe kogumehe pool jooming olla alanud, kust mõni mees puruväsinuna hommikul vankril koju viidud.

Kommentaare ei ole: