kolmapäev, 22. august 2007

"Rehepapi 7 ametit" Mesipuu talus

Pildil: rehepeksumasin, töötas traktori abil.
Kanepi vallas Jõgehara külas Mesipuu talus toimunud hea tahte päeval “Rehepapi 7 ametit” oli Urvaste vald võimsalt esindatud.
Urvaste naistel oli suur osa talunaise töötoa sisustamisel. Müügis olid Anni Mürgi ja Ilmar Pormeistri kootud vaibad ja väiksemaidki asju. Tiiu Jõgiste näitas nõeltehnikat, Tiiu Kungus kerilaual lõnga kerimist. Viivi Kurelauk ja Sirje Jakobson õpetasid, kuidas padja sisse panekuks sulgi puhastada. Igavesti noor Aino Külaots seisis mitu tundi vapralt seebikeedukatla juures ja jagas möödujaile lahkesti õpetussõnu.
Kontsertprogrammis esines neli Urvaste valla rühma – “Tamme tütriku”, “Tibujalad”, “Kepsutajad” ja “Segased”. “Tamme tütrikute” nimelise seeliku- ja särgiriidest kokku õmmeldud märsi kinkis Mesipuu perenaisele Maie Krukovile üks “tütrikutest” - Tiiu Jõgiste. Loomaaarst Tõnis Moppel tegi Mesipuu Maasule “pediküüri”. Ester Ader sõidutas rahvast hobuveokil ja lõikas tõuniitjaga vilja, millest tehti hakke. Veel esindasid Urvaste valda “Rehepapi” raamatust tuttavad Imbi ja Ärni, kes püüdsid koguaeg midagi endale nihverdada.
Mesipuu turismitalu tegeleb mahepõllumajandusliku väiketootmisega. “Rehepapi päeval” näidati rahvale loomi, nimekohaselt räägiti ühte koma teist mesilastega seotut, näidati ka mee vurritamist.
Lisaks katusele laastu löömine, viljalõikus ja rehepeks. Talumeiereis kooriti piima ja tehti võid. Maa sees kuumadel kividel küpsetati lammast, mida hiljem ka soovijad põske pista said. Pärast sai käia ka suitsusaunas.
Rahvast oli koguaeg palju, kindlasti mitusada. “Rehepapi 7 ametit” toimus esmakordselt 2004. aastal, siis pälvis see Põlvamaa turismi arendamise konkursil parima uustulnuka tiitli.

Kommentaare ei ole: