kolmapäev, 3. oktoober 2007

90 ja 40 aastat tagasi

3. oktoober 1917
Vaabinast. Vallanõukogu valimisel oli üles säetud 3 nimekirja, maaomanikkude ja vallas ja mõisas elavate maatameeste poolt. Kihutustööd tehti kaunis agarasti vallas maatameeste poolt. 742 valijast oli ilmunud 159. See tuli vist Riia langemise mõjust ja osalt ka ajapuuduse pärast.
Nõukogusse läksid kõik võrdlemisi mitte haritud jõud, iseäranis maatameeste rühmast. Peremehed võtsid oma nimekirjaga 6, maatamehed kokku 9 kohta. Maatameeste poolt läks ka vallalkirjutaja nõukogusse. Vallavalitsuse valimistel said vallavanemaks ja tema 2 abiks maatamehed. Otsustati palkadeks anda vallavanemale 200 rbl., kummalegi abile 75 rbl. aastas. Valla sekretäriks valiti nõukogu liige, praegune uus vallalkirjutaja K. Kübarsepp, kelle palgaks määrati aastas 1000 rubla, prii korter, küte ja valgustus. Selle ajani kirjutaja käes pruukida olnud maa 14 vk. palga eest läks nüüd kasakale palgaks. Nõukogu liikmed saavad iga koosistumise eest päevas 3 rbl., vallavanemaks valiti maatamees Karl Perv.

3. oktoober 1967
Päris hästi!
"Kuidas tänavune aasta korda läks?"
"Päris hästi," vastab "Edasi" kolhoosi agronoom Jaan Peets ja võttis laekast saakide raamatu, kus oli kirjas kõik saadu sordi- ja põlluviisi. "Teravilja saime 30,4 ts ha-lt punkrikaalus. Kui 10% niiskuse ja puhastuse arvel maha võtta, jääb 27 ts aidakaalus järele. Kõige paremat saaki andis oder "Domen", kus ühelt 30,5-hektariselt põllult saime 46,1 ts. Üksikutel lappidel ületas saak 50 ts piiri. Oli ka kehvemaid ja seega tuli keskmiseks saagiks 35 ts ha-lt. Kaer andis 28 ts, segavili 31, rukis 30,4 ja talinisu 32. Võime rahule jääda."
Selliste saakide salvestamisega oli kõigil muret, alates kombainerist ja lõpetades aidamehe Hugo Urbiga. "Edasi" aidas peab eriti hoolas olema, sest seemneid on mitmeid liike, sorte ja paljundusi. Juhtud midagi segi ajama, ongi mitme tuhande rublane kahju. H. Urb tuleb selle täpse tööga hästi toime. Selles on veendunud kõik need, kes "Edasist" seemet on ostnud. Kartulist olevat vara rääkida. Senised saagid on 300 ts piirimail.


KÜLANÕUKOGUD RAPORTEERIVAD SUURE OKTOOBRI EEL
URVASTEST
Kui Urvastesse tuleb praegu inimene, kes oli siin üle kahekümne aasta tagasi, jääb ta kohe kimpu, et leida tuttavat kohta. "Edasi" ja Kuldre kolhoosis tervitavad teda heakorrastatud ümbrusega hooned, õhtuti elektrituledes säravad uued elumajad. See räägib sellest, et siin elatakse hoopis teisiti – avaramalt, vabamalt kui kunagi varem. Selle eest oleme tänu võlgu nõukogude võimule.
Urvaste põllumehed tulid juubeliaastal toime tublide saavutustega. Kuldre kolhoos ületas eelmise aasta saagi teravilja osas 9 ts ja kartuli osas 82 ts võrra hektarilt, tõustes seega paremate kolhooside hulka. "Edasi" kolhoos saavutas teravilja hektarisaagiks 30 ts ja kartulisaagiks 292 ts. Urvaste kolhoos sai eelmise aastaga võrreldes 7,6 ts teravilja hektarilt rohkem.
Senised saagid on 300 ts piirimail.Käidud tee on olnud raske ja palju jõudu ning tahet nõudev. Juubelieelse sotsialistliku võistluse lipukandjaks on "Edasi" kolhoosi teeneline agronoom Jaan Peets ja sotsialistliku töö kangelane Eduard Tee, Urvaste kolhoosi traktorist Valentin Lõhmus, Marxi-nim kolhoosi põllutööline Jaan Mets jt.
Juubeliaastal on kohustusi hästi täidetud. Marxi-nimeline kolhoos täitis piima riigile müügi aastaplaani 10. septembriks, üle plaani müüakse piima 15o t. Lihamüügi aastaplaani on täitnud Urvaste ja Marxi-nim. kolhoos. Aasta lõpuks ületatakse see 50 tonni võrra. Ka muudel elualadel on Urvastes mõndagi tehtud. "Edasi" kolhoosi näitlik agitatsioon esitati vabariiklikule ülevaatusele. Vaabina 8-kl. Kool on rajanud "Pioneeri" kolhoosi abiga toredad tiigid ning normaalmõõtmetega spordiväljaku. Ka Marxi-nimeline kolhoos ehitas juubeliaastal spordiväljaku. Kõik majandid võtsid aktiivselt osa spordivõistlustest. Korraldati rahvuslikud spordimängude päevad.
Ka muudel elualadel on Urvastes mõndagi tehtud. "Edasi" kolhoosi näitlik agitatsioon esitati vabariiklikule ülevaatusele. Vaabina 8-kl. Kool on rajanud "Pioneeri" kolhoosi abiga toredad tiigid ning normaalmõõtmetega spordiväljaku. Ka Marxi-nimeline kolhoos ehitas juubeliaastal spordiväljaku. Kõik majandid võtsid aktiivselt osa spordivõistlustest. Korraldati rahvuslikud spordimängude päevad.

Kommentaare ei ole: