esmaspäev, 15. oktoober 2007

Nõiariigi nõgesesupp Lõuna-Eesti maitsvaim

25. augustil toimunud Lüübnitsa sibula-, kala- ja käsitöölaadal võistles Lõuna- Eesti parima supi tiitlile kuus Võru-, Valga- ja Põlvamaalt pärit turismitalu. Kuuest üsna eripalgelisest supist valis žürii, kelleks olid lihtsad laadakülalised, parimaks Uhtjärve Ürgoru Nõiariigi nõgesesupp. Auhinnaks Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja tunnistus ja 10-liitrine supitermos. Supivõistluse teised osavõtjad said koja tänukirja ja 5-liitrise supipoti.
Suppi pakkus laadal retsepti looja ise - Nõiariigi peakokk Anti Värton. Nõgesesupp on olnud Nõiariigi menüüs algusest peale. Pakutakse kevadest sügiseni, kui on võimalik nõgeseid korjata. Kogu aeg peab niitma, et värskeid võrseid saada. Õitsema läinud nõgesed enam ei kõlba.
Nõgesesuppi pakutakse Nõiariigis lõunasöögiks, seda tuleb valmistada mitu korda nädalas. Ka talvel võib enam-vähem sarnast suppi saada, ainult ilma nõgesteta.
Üks uuemaid nimetusi Nõiariigi menüüs on sibulapirukas – kodune pirukas, milles ohtralt sibulat ja küüslauku. Aga sibula maitset sama hästi kui ei ole tunda, lubab peakokk. Praegu nuputab Anti Värton, mida saaks kõrvitsast teha – kooki näiteks… või suppi… või teab mida veel.

MARGUS KONNULA

Nõiariigi nõgesesupi valmistamine (aega kulub 45-50 min):
Põldoad koos kaunadega eraldi keeta, tükeldatud porru ja porgandid pannil võiga hautada. Suitsuribi panna keema koos kartulikuubikutega. Kui kartul on poolpehme, lisada lillkapsaõisikud, põldoad ja porru-porgand. Viimasena lisada supisse kuuma veega ülevalatud nõgeselehed. Supp maitsestada soola ja pipraga, serveerimiseks kasutada hakitud maitserohelist ja keedetud vutimunalõike.



Lugege ka SL Õhtulehe jutukest samal teemal
Fotod: Aldo Luud/SL Õhtuleht

Kommentaare ei ole: