reede, 19. oktoober 2007

Kus vast vanasti oli Urvaste mailt uudiseid!

Võru Teataja 20. oktoober 1927 - 3 uudist!

Uue=Antsla nais=kodukaitse
Pühapäeval, 16. okt oli Uue-Antsla Kaitseliidu raiooni pääliku Glokmani kokku kutsutud “Kuldre” algkooli ruumidesse naiskaitseliidu-kodukaitse naisühingu jaosk asutamise koosolek, kus jaoskonna asutamise vajadusest ja tähtsusest andsid seletusi malevk. päälik A. Melts ja hra. A. Põder.
Valiti ajutine juhatus – prl. Kõra, Taal, Solmann, Ruuder ja Lukering. Lähemas tulevikus otsustati suurem koosolek pidada, kus juba põhikirja kohased valimised toimetada ja tegevuskava kokkuseada tahetakse.
Juba esimeselt koosolekult oli näha, et kaitseliidu-kodukaitse naisühingust asja saab.


Vaabina toidab vaeseid seadusevastaselt
Viljanõudmine kodanikkudelt seisma pandud
Vaabina valla volikogu oli läinud aastal otsustanud valla vaestele toetust määrata osaliselt natuuras ja nimelt otri ja rukkeid, mis otsustati kokku võtta maa ja metsa puhtakasu rubla pealt üks nael otri ja üks nael rukkeid.
Vallavalitsus asus volikogu otsusel vilja sissenõudmisele. Volikogu oli võimaluse jätnud maksukohustuslistele viljanormi tasuda ka rahas turuhindade järele.
Vallavalitsus määras rukki puuda hinnaks nelisada ja odra puuda hinnaks kolmsada kakskümmend marka. Nõutava normivilja kokku tulemine oli aga õige visa, olgugi, et tasumiseks oli määratud küllalt pikk tähtpäev.
Nüüd on aga norminõudmisele tulnud uus pööre. Siseministeerium on leidnud sarnase norminõudmise mitteseadusliku olevat ja vilja sissenõudmise seisma pannud.
Mis seletab Vaabina vallavalitsus ise selle asja kohta.
Oma otsust põhjendab vallavolikogu endise veneaegse korraga, kus oli nähtud ette võimalus vallavaeseid toita maapidajatelt vabatahtlikult kokku toodud viljaga. Käesoleval juhusel on ka nemad vaestele abi annud väljaspool eelarvet ja tasuta, et sellega hoida eelarve suurenemisest ja maksude kõrgendamisest. Pealegi on vallavolikogu seletuse järele maapidajad ise nõus olnud vaestele natuuras abi andma tasuta.
Olgu, kuidas on, aga ka vene ajal peeti vallavaeseid ülal eelarve korras võetud kohuslikkude maksudega, aga mitte maapidajatelt tasuta võetud viljaga.
Kuuldavasti on ka maavalitsus selle imeliku vaestetoitmise korra kohta Vaabina vallavalitsuselt seletust nõudnud ja maksudekogumise seisma pannud.


Vaabina viina vastu
Õllelao avamise vastu protesteeritakse valjult.
Vallavalitsused ei saa keelata õllekeldrite ja tagavaraladude avamist. Pudelite viisi müügis kaupluste juures aga peitub veel suurem hädaoht, kui avalikus müügikohas, sest maal asuvad ametivõimud kaugel. Ladude juures aga on salamüük ja kurikalduvustega isikute kokkusaamine väga kerge.
Ka Vaabinasse on väikekauplusepidaja K. Kuusik omale õllekeldri avamiseks luba soetanud. Seal on aga juba varemini märgatud joomist ja kogunemist kaardimänguks, mispärast Vaabina vallavolikogu otsustas kõige valjumalt protesteerida Kuusikule õlleloa luba andmise vastu.
Aktsiisivalitsusele avaldatakse palve, et Vaabinasse üldse mingisuguseid alkoholiga kauplemise lubasid ei annaks.

Kommentaare ei ole: