esmaspäev, 5. november 2007

täna 80 aastat tagasi

Võru Teataja 5. november 1927
Arnold Tann
Urvaste vallas, kui teie 2 nädala jooksul oma lamba järele ei ilmu, müün ta ära karjatamise ja toitmiskulude katteks.
Karl Vaher, Kärgulas

Elu 5. november 1927
Restu-Antsla piimaühisus hakkab ehitama.
Restu-Antsla piimaühisus otsustas ehitada uue vabriku põllukividest, lootes põllukividest ehitatud maja pikka püsivust ja iga. Maja ehitamiseks otsustati teha riiklist laenu 2 ½ miljoni ja koorejaamadesse pastorisaatorite sisseseadmiseks 1 miljon mk.
Omega

Elu 5. november 1927
“Kaotatud õigused” Uue-Antslas
Haridusseltsi püüded, juhid ja tegelased
Uue.Antsla, see puhtalt ja soliidilt kõlav nimi väärib juba mitmendat korda erilist tähelepanu. Ei taha käesoleva kirjatükiga juttu teha Uue-Antsla vallast, vaid ta energilisest ja elujõulisest haridusseltsist. Tahtmata peab märkima Uue-Antsla haridusseltsi püüdeid ja veel enam ta väärilist kultuuritööd oma ümbruskonnas. Ent kui üldse maaühingust juttu teha, siis seisab neist igas asjas esimesel kohal Uue-Antsla vald oma haridusseltsiga, mille sihte ja teguviise nii paljudki ühingud omada püüavad.
Nii korraldas nimetatud s. “Kuldre” rahvamajas 30. okt peoõhtu. Kavas oli kuus segakoori laulu ja tragöödia “Kaotatud õigused” Peab tähendama, et Uue-Antsla haridusseltsi laulukoor on teinud hiilgavaid edusamme energilise noore juhi; hr. Sollmanni, taktikepi all. See, alles äsja asutatud koor, esines puhtalt ja kõlavalt kõigi lauludega, mis kutsus esile tugeva aplausi. Taheti ainult lauludele lisa ja lisa. Seekordne hää kordaminek tuleb kirjutada noore juhi arvele, sest mis on koor ilma juhita.
Näidend “Kaotatud õigused” esitati üldiselt hästi, kui esines siiski mõnede osaliste poolt tehnilisi vigu.
Pääosades esinesid härrad Melts, Kõiv, J. Taal, Tuvikene Sollmann ja naisosades pr S. Kõiv ning mõned teised.
Meesosalised lõid kõik oma osad hästi läbi. Härra Melts, esinedes Uue-Antsla rahvamajas esimest korda jättis publikule eriliselt hea mulje ja näis, et ta kohalikkudest meesjõududest esimene on. Naisosalisena ja ühtlasi pääosalisena esines pr. Kõiv. Nagu alati, nii mängis ka seekord pr. Kõiv oma osa väga hästi. Ta oskab väljendada elavust ja hingelisi elamusi, ühtlasi on ta ümbruskonnas parimaid naisjõude. Ebaõnnestunud kuju oli peaaegu täielikult ema osas mängija; ta ei oska olla emalik ja ei ela ise oma osale kaasa.
Läinud suvel tellis Uue-Antsla haridusselts ka kunstnik J. Karellilt ka uue lava dekoratsiooni. Sellel peol oli ka nende esmakordne näitamine publikule. Dekoratsioon oli peol üldiselt hää, aga peaks ka veel nende kiirele vahetusele rõhku panema, mille tõttu vaheajad nii pikad ja tüütavad ei oleks. Halbade teede tõttu oli nimetatud peol, võrreldes eelmistega, publikut hõredavõitu.-Joiner-

Kommentaare ei ole: