teisipäev, 1. jaanuar 2008

Kuidas saabus aasta 1958 ajakirjanduses.

Kolhoosi Elu 1.jaanuar 1958
Sõna on SPETSIDEL

Möödunud aastal suurendas meie rajoon tunduvalt loomakasvatussaaduste kogutoodangut.
Sotsialistliku võistluse võitjaks tuli ”Edasi” kolhoos. Et selgitada, millised olid mullused saavutused, ja rääkida tulevikuperspektiividest, selleks on sõna:

kolhoosi esimehel Karla Ristil:
Mullu läks ”Edasi” kolhoos suure sammu võrra edasi põllumajandussaaduste tootmisel. Kolhoosi rahalised sissetulekud suurenesid ligikaudu poole miljoni rubla võrra. Ühest küljest võimaldab see tootmise laiendamist käesoleval aastal, teiselt poolt suurendame kolhoosnike normipäevatasu. On ju normipäevatasu ka üheks tähtsamaks resultatiivsusnäitajaks, mis peegeldab kolhoosi majanduslikku taset.
Käesoleval aastal on meil kavatsused veelgi suuremad. Et toota võimalikult rohkem, tuleb meil tegelda enam maaparandustöödega ning traktorijaam peaks meile osutama veel suuremat abi turba tootmise mehhaniseerimisel.
Iga 100 ha tulundusmaa kohta kavatseme tänavu toota 400 piima ja iga 100 ha põllumaa kohta 60 ts sealiha.

agronoom Jaan Peetsil:
Möödunud aastal tegid kolhoosi põllundusbrigaadide liikmed nii mõndagi ära saagikuse tõstmisel. Nii saime keskmiseks talinisu saagiks 23 ts/ha, talirukkil 18 ts/ha, kartulil 150 ts/ha. Riigile ja kolhoosidele müüdud heinaseemnega on võimalik teistel majanditel rajada 800 hektarit seemenpõlde. Samuti oleme suurel hulgal vahetanud sordikartuleid seemneks.
Saavutustega ei ole me veel aga kaugeltki rahul. Käesoleval aastal kavatseme suurendada teravilja kogutoodangut vähemalt 25 tonni võrra.

lüpsja Alli Hõbesaarel:
1957. aasta kujunes minule eriti sündmusterikkaks ja meeldejäävaks. Möödunud aastal võtsin II rajoonide grupi noorte lüpsjate-karjatalitajate vahelise sotsialistliku võistluse. Kuna konkurents oli tihe, siis tunnen kordaläinu üle eriti suurt rõõmu. Ka mina tahan anda omapoolse tagasihoidliku panuse üldrahvaliku ülesande täitmisse – jõuda järele Ameerika Ühendriikidele põllumajandussaaduste tootmise poolest iga elaniku kohta. Käesoleval aastal püüan tõsta piima väljalüpsi iga lehma kohta 5000 kg-ni

Kommentaare ei ole: