neljapäev, 31. jaanuar 2008

purelemine vanas urvastes

Võru Teataja 31. jaanuar 1928
Vägikaika vedu Urvastes
Siiski valmib seltsimaja. Ehitustööd käsil
Varem tegutses Urvastes ainult kaks seltsi, nimelt Eesti noorsoo liit “Siirius”ja Urvaste Rahvaharidusselts. Seltside tegelased elasid vaenus, kusjuures alalisi kokkupõrkeid tekkis. Näiteks pidas “Siirius” pidu, siis tuli haridusseltsi poolehoidjate poolt korrarikkumisi ette jne. Üldse valitses kahe seltsi tegelaste vahel alaline kisklemine ja nääklemine.
“Siirius” tegi Haridusseltsile mitu korda ühinemise ettepaneku, mis lõpuks ka teoks sai. 1. jaan. 1927. a. peeti Urvaste laulu- ja mänguselts “Kõla” asutamispidu. Noor “Kõla” hakkas juba algusest edukalt tööle, toimides pidusid nii Urvastes kui ka väljaspool Urvastet. Varsti tekkis aga konflikt varanduste üleandmise juures “Kõlale”. “Siirius” oli valmis oma varandust üle andma, kuid millegi pärst keeldus sellest Haridusselts, kes Urvaste vallavalitsuselt saadud “magasiaita”, kui ka puhkpille “Kõlale” üleanda ei tahtnud. Asja arutamiseks kutsuti detsembrikuu algul kokku peakoosolek, kuhu hulk liikmeid kokku kogus. Seal tekkis Urvaste seltsielule pööre – nimelt kriis, mis “Kõla” kolmeks erinevaks seltsiks muutis. Kriisi algatajaks oli keegi Urvaste oludega võõras noorhärra, kes kellegi prouakese kihutusel publikule müjuva kõne pidas. Kõne ajas publikumi nii ärevile, et uuesti eraldusid “hariduslased” ja “siiriuslased”, ning jätsid püsima veel kolmanda seltsi, “Kõla” Urvastesse.
Nüüd kisklevad Urvastes kolm seltsi. Kadestusega vaatavad teiste seltside tegelased pealt, kui toimib üks selts mõne peo, või astub seltsimaja ehitamiseks samme. Kõiksugused abinõud võetakse tarvitusele, et ajada teiste kavatsust nurka ja võita omale poolehoidu.
Pärast kriisi on “Siiriuse” noored energiliselt tööle asunud – tahetakse püstitada seltsimaja. Haridusseltsi poolehoidjad on võtnud jälle kõik abinõud tarvitusele, et ajada “Siiriuse” maja ehitamise kavatsust nurja.
Sarnane võitlemine kurnab seltse ja halvab seltsitegelaste töötahet ning sünnitab pahameelt vanemate inimeste keskel, kes pahameelega alalist kisklemist pealtvaatama peavad.
Urvaste seltsid on peale kriisi nii majandusliselt kui ka mõjult langenud. Naabri seltside tegelased vaatavad Urvaste seltside kriisi ja kisklemisi ainult hirvitades pealt, ennustades mõne langemist ning surmale suikumist.
Lugu ongi nii. Kolme seltsi olemasolul ei ole väikeses Urvaste vallas mõtet; ainult üks ühine selts suudab siin tugevaks ja elujõuliseks ning haridusedendajaks saada. Sarnase kisklemise juures peab aga konstateerima kadu ja surma Urvaste seltsielus.
Erapooletu

Kommentaare ei ole: