esmaspäev, 14. jaanuar 2008

vana uudist taas - täna 80 aasta eest

Elu 14. jaanuar 1928
Meierei Uue-Antslasse
Möödunud pühapäeval oli Uue-Antsla rahvamajja kokkukutsutud karjapidajate koosolek uue meierei asutamiseks. Koos oli ligi 150 tegelikku põllumeest. Nõupidamise koosoleku juhatajaks valiti rkl. Kornell ja riigimõisa valitseja hr. Vooru ning protokolli kirjut. hr. Kõiv. Uue meierei asutamise küsimust kaaluti mitmekülgselt. Lõpuks võeti otsus vastu, et Restu meiereisse piimavedu halbade teede tõttu raske, tuleb asutada Uue-Antslasse uus piimaühing. Põllutööministeeriumilt otsustati paluda ühingule Uue-Antsla riigimõisa end. meierei, kus praegu mõisa piirituse reservuaarid. Selle hoone saamiseks on kindlaid lootusi.
Koosolekul võeti vastu põhikiri ja valiti 6 liikm. komisj. tegevuse alustamiseks. Nõupidamisel viibisid ka Vana-Antsla piimaühisuse esitajad. Kes soovitaks nendega liituda. Igatahes tervitav nähtus. Koorejaamu mõeldakse asutada Kassile ja Ziksi. Arvatavasti juba kevadel algab uus meierei tegutsema.
Kuulaja

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ja 80 aastat hiljem meierei laguneb ja kaob siit maamunalt.Nii see inimene haarab omale vara aga hooldada või õigemini korrastada ei suuda.Kurb-kurb.Eestlased oleme kõvad ainult suuga aga oma tegudega siin külades küll väga hädised.Mõelgem kõik selle üle ja kakluse asemel mõtleme kuidas Eestimaad lagunemise eest säästa.

Anonüümne ütles ...

Väga hea kommentaar. Ja kui keegi teebki midagi, siis hakatakse otsima ka selles negatiivsust ja jääbki mõni asi niimoodi tegemata.
Ka riik ei suuda oma lagunevaid hooneid hooldada. Vaadates Vana-Antsla hooneid, päris kurb ja masendav.

konnula contra ütles ...

Kas te teate selle meierei omanikku - võiks esitada talle avaliku järelpärimise, mis tal plaanis on.

Restu meiereil aga paraku omanikku ei ole, ja see teeb sama välja

Anonüümne ütles ...

Uue-Antsla meierei omanik on Liia Männiste ja Andres Männiste.See küll mingi saladus ei ole ju.

Anonüümne ütles ...

Tõesti Vana Antsla mõisamaja on lausa katastroof mis temaga on toimunud.80 aastat on eksisteerinud see tore hoone õppehoonena ja nüüd siis leitakse,et kellelegi pole vaja ja laguneb silmnähtvalt.Minu salasoov on olnud viimast viis aastat et tuleks ometi keegi rikas ja Eestimaad armastav inimene või inimesed kes päästaks selle lagunemise.Süda tilgub verd seda vaadates.

Anonüümne ütles ...

Restu meierei omanik on Urvaste vald