pühapäev, 20. juuli 2008

Urvaste kiriku seinu palistavad sugupuud






Augusti lõpuni saab Urvaste kirikus näha Eesti Genealoogia Seltsi korraldatavat Urvaste kihelkonna sugupuude näitust. Väljas on näiteks Juhan ja Eva Palutedre järeltulijad, Jaak ja Ewa Pallitsast lähtuv sugupuu, Urvaste mõisa sepa Aidnikku Jaani järglased (alates järgmisest põlvkonnast Abelid), Konnovite suguvõsaga seotud kuus sugupuud jpm.
Kuivõrd nii Genealoogia Seltsi Tallinna osakonna Võrumaa tugiisik Eike Riis, kui ka Võrumaa osakonna esinaine Maimu Hinn on Rõuge kihelkonnast (muide, just sugupuude uurimise käigus avastasid nad, et kuuluvad ka ühte suguseltsi), siis on mõned näited ka Rõuge poolt.
Kiriku teises seinas on Genealoogia Seltsi aseesimehe Ants Roometsa koostatud valik trükiväljaannetes avaldatud sugupuudest (ajaleheväljalõiked, koopiad raamatutest), seal on mh kõigi nelja Eesti presidendi sugupuud, samuti Andres Tarandi ja Siim Kallase omad. Palju põnevust peaks pakkuma ka Iisraelis Piibli põhjal koostatud sugupuu, kus jõutakse Aadamast Jeesuseni. Euroopa kuninglike perekondade sugupuu näitab hästi, kuidas kõikide riikide valitsejad olid omavahel sugulussidemetega seotud.
Kujunduslikult on näitusel väga erinevaid sugupuid. Väiksemaid ja väga suuremahulisi. Enamus paberile-papile, aga mõned ka riidele tehtud või kausta köidetud. Küll puukujuliselt, küll korrapärastes kastikestes, aga ka ringi peale säetud suguvõsa. Laua pealt saab kaasa võtta väljaprinditud õpetuse „Millest alustada suguvõsa uurimist“ ja proovida täita enda kõukude tabelit. Kõugud on sugulased, kellest inimene otseselt põlvneb (ema-isa, vanaema-vanaisa jne.)
20. juulil toimunud sugupuude näituse avamisel ärgitas Maimu Hinn kõiki vähegi huvilisi 2005. aastal loodud Võrumaa genealoogiaosakonnaga liituma. Häbeneda ei ole midagi, sest nad on kõik seal algajad sugupuu-uurijad. Võrumaa sugupuude uurijad loodavad korraldada kõigi Vana-Võrumaa kihelkondade sugupuude näitused, augustis avatakse selline ka Karulas.
Eike Riis ja Maimu Hinn ütlesid, et seni on olnud sugupuude uurijad rohkem vanemad inimesed, aga järjest rohkem hakkavad ka noored selle vastu huvi tundma. Internetis saab asjaga tutvuda www.genealoogia.ee ja Võrumaa juurte uurijate kodulehel www.zone.ee/genealoogia .
Urvaste kirikus on näitus avatud 20.-27. juuli T-L kell 10-15, 28. juulist 31. augustini T, K, R ja P kell 9-11.

MARGUS KONNULA

Kommentaare ei ole: