pühapäev, 20. juuli 2008

Urvaste toit Võrumaa parim

Laupäeval Navil toimunud Võrumaa Põllumeeste päeval valiti talu- ja külaseltside parimaks komplektseks toiduks Urvaste Külade Seltsi pakutu.
Žürii tõi esile maitsekat serveerimist ja seda, et laud ei olnud väga kirju. Toitudeks olid vabariigi juubeliaasta kohaselt rukkililledega ehitud heeringatort ning taluleib koos ürdivõiga neile, kes heeringat ei armasta. Leiva küpsetas ja ürdivõi valmistas Mariina Kõller.
Tiiu Jõgiste valmistas toidu juurde mee-rabarbri mõdu, mida mitu žürii liiget käis hiljem veel ja veel proovimas. Tiiu tehtud magusat munakooki kattis pähkli-, halvaa- ja leivapuru. Tordi krooniks oli taluaiast nopitud roosiõis.
Kokku andis žürii eesotsas patrooni Ester Tuiksooga välja neli auhinda: parim üksikvõistleja komplektne väljapanek, üksikvõistleja üksiktoit, talu- või külaseltsi komplektne väljapanek, talu- või külaseltsi üksiktoit.
Parimaks üksivõistleja üksiktoiduks hinnati sulplase Reet Kääri Tuti talu puhta maitsega kollane nisusai ja odrajahukarask. Üksikvõistleja komplektse väljapaneku auhind läks jagamisele Rieka Hõrna ja Tamme puhkemaja vahel. Riekal oli suur valik stiilselt serveeritud seto toite ning udmurdi köögist kohandatud toite. Näiteks oli laual pruusapiirak (metsiku pirni pirukas) ja tatihämmätüs (võitatika soust). Toiduesitluse juurde käisid setodel ka asjakohased laulud. Tamme puhkemaja pakkus hernetampi suitsulihaga ning kõrvale seenekastet ja seene-kurgi salatit. Magustoiduks kohupiimavaht röstitud rukkileivaga.
Küla- ja taluseltside üksiktoitu pakkus vaid Haanja taluselts. Toiduks olid Ester Mängli tehtud mõnusa maitse ja põneva kujuga kamapallid. Parima komplektse menüü auhinnale aga kandideeris neli seltsi, kellest igaühe puhul leidis žürii midagi eriti kiiduväärset. Näiteks Antsla oli katnud käepärase suupistelaua, mullune võitja Lasva taluselts pakkus häid pirukaid ning šašlõkki. Magustoiduks oli neil hiigelsuur vahukreemiga tort. Tsiistre külaseltsil oli väga tore toiduesitleja, kes tutvustas nii oma talu leiba kui teiste talude lihatooteid ja Nopri talu tsäärpiimä (ternespiima) kooki.
Žürii liige Merike Kapp ütles, et väga tore oli näha laudadel linasest kangast laudlinu, neist mitu oli vanaemade-aegsete tikanditega. Samuti kiitis ta mitmel laual olnud suitsuliha, mille maitse oli ühtlaselt hea.
Degusteerimisele järgnes meeleolukas toiduoksjon Kalvi Kõva juhtimisel. Nii said osalejad ka oma kulutused tasa teenida.
Mullu käisid urvastelased Tiiu Jõgiste, Aili Raidla ja allakirjutanu esimest korda maatoidu võistlusel. Toona pakkusime põhitoitudena seenekastet, värsket kartulit, mõdu ja kohupiimakreemi murakatega.
AIRI HALLIK-KONNULA


Urvaste Külade Seltsi heeringatort, mille valmistas Mariina Kõller.


Urvaste Külade Seltsi tort pähkli-, halvaa- ja leivapuruga, mille valmistas Tiiu Jõgiste.


.

Kommentaare ei ole: