esmaspäev, 24. september 2007

„Daamide õnn” Liiva küla moodi




Sõmerpalu ja Urvaste valla piiril Liiva külas oli 22. septembril tasuta riiete jagamine, mis on siinse rahva jaoks Hauka laada kõrval teine oluline massiüritus.
Ehkki üliodav second hand kaup on kõigile taskukohane, paelus päris tasuta saamise võimalus nii vaesemaid kui rikkamaid, nii pubekaid kui pensionäre. Õige mitu päeva enne Liiva küla suursündmust hakkasid inimesed end autodesse jagama, ent sellegipoolest oli masinate rivi kohapeal umbes poole kilomeetri pikkune.
Lindiga piiratud alale lasti rahvahulgad ligi kell 12. Selleks ajaks olid rõivad ja jalanõud pikkade triipudena heinamaale sätitud – meeste, naiste ja laste rõivad eraldi. Esemete hulgast sai aimu platsil kõrguvaid kastihunnikuid vaadates. Juba tühjendatud kaste võis nüüd igaüks koos kraamiga koju kaasa võtta. Siiski paistsid inimesed eelistavat suuri musti prügikotte.
Mitu inimest ütlesid, et ega neil riideid vaja olegi, aga äkki leiab midagi põnevat. Üks vanem daam otsis mantleid tuttavale, kes neist toatuhvleid valmistab. Kolmeliikmeline ülevas tujus noormeeste kamp avastas aga võimaluse end päris mardisandi moodi riietada. Ürituse pealiku Peeter Veedleri arvates on rõivaid ja jalanõusid kõige rohkem vaja kasvavate lastega peredes, kus on väikesed sissetulekud. Üksmeelselt kiitsid riidesortijad nii kauba valikut kui seda, et riided on puhtad ja terved.
Kähmlusi seekord ette ei tulnud. Isegi kaotatud mobiiltelefon leiti poole tunni pärast üles. Kaasavõetud põngerjad näisid end murule ja kastidesse poetades igatahes mõnusamalt tundvat kui umbsetes supermarketites. Rohkem traagikat oli kella 13 paiku, kui algas mänguasjade jagamine. Peeter Veedler hoiatas juba ette, et seekord on mänguasju vähe, mistõttu lapsed mänguasjabussi ümber tunglevate emade-isade vahele päris kinni jäid. Nii pitsitamise kui soovitud asjast ilma jäämise pärast oli õige mitmel nutt varuks.
Lisaks riietele oli välja pakkuda õige mitu uut titevoodit – kingitus IKEAlt. Samuti läks vabajagamisele sadakond rulli tapeeti.
Oma talumaal kaupa jagav Peeter Veedler on viie aasta jooksul vastu võtnud 10 rekkatäit kasutatud rõivaid ja mänguasju Rootsist. Veedler on mänguasju, kangast ja mööblit vedanud ka mitmetele ümbruskonna lasteasutustele, hooldekodudele, Võru haiglale. Kokku on Kumla kommuuni abiorganisatsioon Navet selle aja jooksul Eesti poole saatnud 120 rekkatäit kaupa - sealhulgas invaliidivarustust - ning ehitanud mitu hooldekodu.
Peeter Veedler ütles, et arvult 15. rõivajagamine võib jääda viimaseks, sest Rootsi riik ei doteeri enam sedalaadi abiorganisatsioone. Siiski loodab Veedler kasvõi väiksemas mahus jätkata, sest inimeste tagasiside annab tema sõnul palju energiat ka muudeks tegemisteks.


AIRI HALLIK-KONNULA
See jutt ka Maalehes



3-aastane Anette näis olevat juba vilunud kaubavalija.


Kamp Urvaste ja Sõmerpalu valla noormehi leidis rõivaste seast mõndagi silmatorkavat.

Kommentaare ei ole: