laupäev, 22. september 2007

Mida kogukond teada tohib?

Nagu mõned vallalehe lugejad on märganud, ei ole mitte igas numbris ilmunud teateid äsjasündinud lastest. Üks põhjus on see, et aasta algul ei sündinudki lapsi iga kuu, teine põhjus aga uus isikuandmete kaitse seadus ning sellega seotud õigused rahvastikuregistri kasutamiseks. Lihtsalt öeldes on ametnikel kõik isikuandmed hiirekliki kaugusel, kuid nende avaldamiseks tuleb küsida igalt inimeselt nõusolekut. Lisaks peab ametnik olema kindel, et andmete edastamine näiteks vallalehele on ikka rahvastikuregistri sihipärane kasutamine.
Minu meelest läheb seadus pisut vastuollu kogukonna õigusega saada teavet kõige olulisemate sündmuste kohta, mis omakandi rahva hulgas toimuvad. Varem, kui inimestel oli rohkem aega, käidi neid uudiseid talust tallu rääkimas, nüüd võiks uudise koju tuua ka vallaleht.
Suurem jagu valdasid, kus ilmub korralik vallaleht, võtab sünde-surmi-juubeleid rahvastikuregistrist. Vähemalt seni, kuni keegi tühjast tüli ei tee, õnnitlevad vallad juubilare suisa rahvusringhäälingu vahendusel. Minu endise koduvalla leht Tarvastu Teataja kirjutas augustinumbris, et kaalub sündide-surmade-juubelite avaldamise lõpetamist, sest mõned inimesed ei taha, et nende või nende lähedaste kohta infot avaldatakse. Selle asemel pakkus leht, et inimesed ise annavad teada, keda õnnitleda soovivad. Septembri lehes ei olnud aga ühtki õnnitlust ega kaastundeavaldust peale nende, mis vald ise avaldas. Samas kirjutas üks lugeja, et tänu vallalehele on tal mitmel korral olnud meeles minna juubilari õnnitlema või on ta saanud teada, et lahkunud on kauge sugulane.
Urvaste vallaleht näikse olevat jõudnud vallamajaga kokkuleppele, et võime laste sünnist teada anda pärast seda, kui oleme vanematelt selleks luba küsinud. Seni on õnneks kõik nõus olnud. Oli eriline rõõm panna kirja teateid koguni üheksa sel suvel sündinud lapse kohta.
Lahkunutest anname teada kord aastas – see on vallalehe toimetaja soov. Juubilaridest ja eriti kõrges eas sünnipäevalastest tahaksime aga ilma luba küsimata kuulutada, et meil kõigil oleks meeles kellelegi õigel ajal kaart saata või lilleõis viia. On ju vallalehe lugejate seas ka inimesi, kes enam aastakümneid siin ei ela, kuid mõtlevad ikka kodukandi rahvale. Väljaspool valda on meie lehel 46 tellijat. Need, kes tõesti ei soovi oma hällipäeva avaldamist vallalehes, võivad toimetusele aegsasti teada anda.

AIRI HALLIK-KONNULA

Kommentaare ei ole: