teisipäev, 18. september 2007

Põlispuud said taastusravi




Vasakul Mäe-Lõhtsuu tamm kevadel esimeste talgute ajal ja paremal pool pärast parendamist, puuõõnsus on kenasti välisilmas isoleeritud.


Juulis-augustis said rohkem või vähem uue väljanägemise meie valla kolm tuntumat põlispuud – Mäe-Lõhtsuu tamm, Siiriuse kask ja Tamme-Lauri tamm.
Lõhtsuu tamme tüveõõnsuse ette paigaldas Kesklinna Pargid OÜ tumedatest laudadest kilbi, muutes sellega algset kaitsevõrgu paneku plaani. „Pidasime seda ilusamaks ja vandaalikindlamaks," ütles taastustööde juht Sulev Järve. Kõige keerukamaks tööks osutus tema sõnul tammele piksevarda paigaldamine, sest köite abil üles ronivaid elektrikke ei olnudki nii lihtne leida. „Linnas tehakse kõik tööd ju tõstukikorvist, siia aga niiviisi ligi ei pääsenud. Lõpuks saime abi Antsla firmast OÜ Regrestar."
Tamme-Lauri tamm sai kadunud tuulutusluugi asemele uue ning Siiriuse kasele paigaldati laialivajuvaid harusid koos hoidev tugivöö. Kui kaua Siiriuse kask vastu peab, ei osanud Sulev Järve ennustada. „Kased on palju lühemaealised ja mädanikele vähem vastupidavad. Üks haru on ammu murdunud ning mädanik sööb puud vaikselt edasi," nentis Sulev Järve. Puuhooldajad eemaldasid ka murdunud oksad ja oksatüükad.
Juba enne puude parendamist puhastasid seltsingu Roheline Urvaste liikmed ja teised loodusesõbrad Siiriuse kase ja Lõhtsuu tamme ümbruse võsast. Põlispuude parendamise projekti jaoks andis KIK ligi 47 000 ja Urvaste vald 9200 krooni.
Nüüd on alanud Lõhtsuu tammeni viiva tee remont. Tee on juba laiemaks lükatud ja valmima peaks ka pisike parkla, et puu-huvilised ei jätaks bussi enam tee-äärse talupere õuele. Vallavanem Lembit Luts oli pisut murelikki, sest vähemalt ajutiselt kaotab tammeni viiv tee rohtunud külatee võlu.
Tamme-Lauri tamme lähedale on looduskaitsekeskus paigaldanud võimsatest palkidest laua koos pinkidega. Peagi valmivad puude jaoks ka infotahvlid. Muide – kui keegi tahab oma koju tõeliselt pikaealist puud, siis tänavu on Tamme-Lauri tammel suured tõrud ja neid on päris palju.

AIRI HALLIK-KONNULA

Kommentaare ei ole: