kolmapäev, 18. veebruar 2009

Kõik vallavanema umbusaldamisest

Siin siis need IRLikate põhjendused, mida vallavanema kangutajad ei soostunud volikogus välja ütlema. Soovitasid: lugege vallalehest. Veebruarikuu leht on tänasest valla kodulehel ja jõuab homme postkastidesse.

MIKS ME UMBUSALDAME VALLAVANEMAT
Esimestel läbirääkimistel Lembit Lutsuga, veidi enam, kui kahe aasta eest tekkis täielik teineteise mõistmise tunne; meie vajasime tugevat vallavanemat, kes
1. oleks vallavanemana olemas Urvaste valla kõikide piirkondade jaoks
2. kellega aetakse ühte asja vaatamata erakondlikule kuuluvusele
3. kes tuleks toime projektide abil valda eelarvevälise raha sissetoomisega ja nende projektide elluviimisega.
Tulevane vallavanem kinnitas, et tuleb nende ülesannetega toime. Vastavalt sellele sai ka tema töö ja isikliku auto kasutus hästi tasustatud
Kõige tähtsam oli ehk viimane lubadus, sest eelarvevälist raha vajasime eelkõige ja kiiresti koolimaja renoveerimiseks. Koolimaja ja võimla katus jookseb järjest rohkem läbi, samuti on oma aja ära elanud lasteaia hoone katus. Asi on viimasel ajal nii, et koolimaja teise korruse ruume pole mõtet remontida enne, kui majal pole uut katust. Kahjuks on meie koolimaja tänaseni endises seisus, kui välja arvata mõned väikesemahulised investeeringud. 2008.a. märtsis majanduskomisjonis rääkisime Võrumaa KOIT (kohalike avalike teenuste arendamine) kavasse projekti tegemist. Eelmise aasta augustiks ehk viie kuuga sai inventariseerimine lõpuks teostatud. Projekti algandmete kogumine võttis aega 4 kuud, selle tulemisena saadi teada, et projekteerimine maksab umbes 2 miljonit krooni. Veel möödus kaks kuud selle jooksul pole vallavalitsus suutnud ära otsustada kuidas edasi toimida. See on pannud mõtlema, kas meieni jõuabki peaaegu käeulatuses olev enam kui 5 miljonit krooni. Ajal, kui toimub koolide reformimine, tuleb teha kõik selleks, et oma kool alles jääks, selleks omakorda on tarvis tingimusi, lapsed tahaksid oma kodukoha kooli tulla.
Peale koolimaja vajavad abiraha kõik reoveepuhastid. Hetkel on võimalik veel nende renoveerimiseks toetust saada EU struktuurifondidest, kuid selle teemaga pole siiani tegeldud. Kuldre reovesi jookseb suvest saadik otse kraavi, kuid sellega pole vallavalitsusel aega tegeleda. Lõpuni on ehitamata Uue-Antsla tänavavalgustus, puuduvad bussioote paviljonid, kuigi ettepanekuid on komisjonide poolt tulnud.
Aitäh tuleb öelda vallavanemale Pokukoja ehituse korraldamise eest. Kuid on tekitatud vale arusaam, nagu oleks Lembit Luts üksi selle suure töö taga. Pokukoja olemasolu nimel on teinud paljud inimesed eelnevalt tööd ja projekti rahastamisotsus
oli olemas.
Täname vallavanemat ka Uue-Antsla rahvamaja renoveerimise lõpetamise eest. Töid alustati juba 2005.aastal. Siia on saadud toetust PRIAST, vahendeid valla eelarvest, nn. poliitilist raha IRL-st ja nüüd siis SD-lt. Terve suvi oli rahvamaja töö häiritud, sest kohe pidi algama remont, mis algas alles sügisel ja suurte probleemidega. Vallavanem ise nendega eriti kokku ei puutunud, sest ta oli järjekordsel puhkusel
(neid päevi on kogunenud aasta jooksul 58). Vallaametnike puhkustest ei saanud aru juba volikogu liikmed, kes puutusid nendega tihedamalt kokku ja kindlasti ei jäänud see märkamata ka vallakodanikel. Lumetõrje hanke osas tegi majanduskomisjon ettepaneku teatada sellest ainult oma lehes, et soosida oma ettevõtteid, kuid sellest mindi julmalt mööda ja kuulutati seda Võrumaa Teatajas. Hilisem võitja Kagu Teedevalitsus jäi hiljem tööde teostamisega hätta ja kui paluti volikogu istungil lõpetada leping kahes piirkonnas, siis vallavalitsus lõpetas ainult ühes.
Väga vajalikuks ja tähtsaks funktsiooniks vallavanema töös on valla esindamine kohtumistel, nõupidamistel, üritustel. Võru Omavalitsuste Liidu (VOL)andmetel on Lembit Luts viibinud VOL-i juhatuses 26-st 5 korda. See on eriliselt hea võimalus suhelda teiste vallavanematega, saada infot selle kohta, mis maakonnas toimub ja mida ühiselt plaanitakse. Masendav olukord oli kihelkonnapäeva(Urvaste, Sõmerpalu, Antsla) pidustustel, kust puudus meie valla esindaja. Vallavanem on puudunud ka kooli lõpupeolt, Vaabina kandi üritustele pole ta kordagi jõudnud. See-eest mõnede Urvaste kandi inimeste koosviibimistel on vallavanem alati kohal. Isegi memme-taadi peost osavõtjatel tuli vallavanema väga kiire lahkumisega leppida, sest Urvastes oodati teda. Mõtlema panevad repliigid: “Mis nendest maa lastest ikka oodata, nad ju kartulivaol kasvanud“, „Midagi pole teha, kui need rumalad maa inimesed omi maju maha põletavad“, “Kas Urvaste raamatukogu on ikka ainult selle erikooli jaoks tarvis?“ Tekib küsimus austusest ja lugupidamisest maal elavatesse inimestesse, mõne piirkonna eelistamisest, teise piirkonda ükskõiksest suhtumisest.
On kindel, et paljud vallakodanikud pole kordagi vallavanemaga kohtunud, huvitab ainult, et kuidas nad teadsid vallavanema toetuseks allkirja anda. Aga selle teema arutelu jääb tulevikku.
Kui uurida naabervaldade käekäiku, siis selgub, et väljastpoolt tulnud raha on võrdne valla eelarvega. See on vallajuhtide läbimõeldud tegevuse ja kogu hingega asja juures olemise tulemus ja see teeb juba veidi kadedaks. Lembit Luts ei ole meie ootusi täitnud. On kahju, et 7 aasta eest vana valitsus ei osanud väärikalt lahkuda ja meie oma, noor vallavanem murdus nende ebainimlike mõnitamiste ja solvangute all. Loodame, et meie inimesed mäletavad seda ja teevad omad järeldused. Oleme meiegi palju õppinud ja tugevamaks saanud ja eesmärk on endiselt oma kodukoha
piirkondade tasakaalustatud areng.

Margus Klaar Evi Zirk Gunnar Sarapuu Valdur Roots Mati Antsi Mart Puusepp

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Häbi on lugeda sellist juttu- populistlik ning kuulujuttudest pungil. Huvitav, kes on need inimesed,kes täpselt lugesid, millistel üritustel keegi viibis - kas volikogu liikmed käisid ise luuramas? Kas antud repliigid on öeldud otse mõnele volikogu liikmele või tegu on kuulujutuga? Kui öeldi otse ,siis kellele täpselt? Vastik on, et "selgitused" tulid siis kui inimene on juba lahkunud ja ennast kaitsta ei saa.
Kas keegi volikogus ütleb ka täpselt, kui palju läks võimuvahetus maksma? Kas on loota,et nüüd teeb uus vallavenem seitsme kuuga kõik selle, mida vanale etteheidetud või oli tegemist "kohaliku noore endise vallavenema " kibestumisega? Tegelikult ei taha enam midagi sellest volikogust kuulda.....

Anonüümne ütles ...

"Murdus ebainimlike solvangute all.." Ja kes olid need solvajad? Arvan, et nende nimed on ka artikli all kirjas.

Anonüümne ütles ...

Ootasin vallamajas maakorraldajat kui uuel vallavanemal Müürsepal oli esimene tööpäev. Puhketoas võtsid need hirmsad "ebainimlikud" ametnikud just uut vallavanemat vastu.Vallavanem tuli välja suure lillekimbuga ja tort oli ka veel laual. Tema küll lillekimbu all ei murdunud.

Anonüümne ütles ...

Kallid volikogu liikmed, lumetõrje töid ei teosta mitte Kagu Teedevalitsus vaid AS Võrumaa Teed, seda võiks ju ikka teada, kes on hanked võitnud. Seega kui õige on ka muu jutt?

Anonüümne ütles ...

Kas tõesti mõni kolmest viimasest vallavanemas - Ruusa, Müürsepp või Luts on murdunud vallarahva, mitte volikogu surve all? Kõigi kolme puhul on meedia pasundanud volikogu häälekandjana meeste "mustadest" tegudest ning volikogujad oma puhta särava südametunnistusega on kärmesti tötanud uue parema vallavanemaga endist häbi leevendama. Mõelge, kes artiklile allakirjutanutest on kolme viimase vallavanema töötamise ajal volikogus piitsa plaksutanud. Häbi peaks olema nii avaliku silmakirjatsemise pärast!

Anonüümne ütles ...

Arvatavasti siin juttu Klaari kahepäevasest vallavanemaks olekust, mida eriti ei mäletata.

Anonüümne ütles ...

Kui te saite eelmisel aastal 5 kuuga inventariseerimisjoonised, siis läks ju ütlemata hästi: eelmine aasta oli kõigil ehitusega seotud inimestel väga pingeline, palju töid lõpevad veel sel aastal. Samas, eelmise aasta novembrikuus korraldatud riigihange maaülikooli metsamaja (27 000 m2) rekonstrueerimiseks võideti 1 (ühe) miljoniga. Pakun, et Kuldre kooli netopind on 1500-2000 m2, et siis paarsada tuhat projektidele on isegi laiutamine

konnula contra ütles ...

Mängin natuke keelekõrva!

Sain nimelt artiklist teada, et koolimaja on ainus reoveepuhasti, mis abiraha ei vaja.

Milles siis üldse küsimus?

Ausõna - "Peale koolimaja vajavad abiraha kõik reoveepuhastid."

Anonüümne ütles ...

Mulle see artikkel meeldis, tuli tuttav kodukoha tunne, ja tunne,et Euroopa Liit on vaid Euroopas ja Urvaste on Urvastes.. See külaklatšist ja enesekiitusest nõretav artikkel näitab, et ka kohtusüsteem on ka mu kodukohale võõras veel, tavaliselt antakse viimaseks ütluseks sõna ka kohtualusele. Aga ainus lohutus, et vähemalt need noorepoolsed mehed keda tunnen ei ole seda ise kirjutanud ja kiiruga viskasid oma allkirja alla, kui seda üldse tegidki.

Anonüümne ütles ...

Evi Zirk -i poolt ilus kirjatükk, millest kahjuks ei usu sõnagi. Inetu tegu volikogu poolt, kuid Teil oli õigus seda teha. Loodan siiralt, et aasta lõpul enam selliseid põhjendusi sellistelt tegelastel ei kuule.

Anonüümne ütles ...

Lp.Margus Klaar, Evi Zirk, Gunnar Sarapuu, Valdur Roots, Mati Antsi, Mart Puusepp Kas seda kõike pole palju lükata endise vallavanema õlgadele. jääb mulje nagu härra Luts oleks üksi seal vallamajas tööd teinud .Aga tahaks näha, mida see härra Antsi suudab teha. Kas ta jõuab pela koolimaja renoveerimise, mis nagunii oleks tulnud ka teiste teie artiklis toodu probleemidega tegeleda.Igaljuhul saab sügisel näha, mida see kõikvõimas Antsi suudab!

Anonüümne ütles ...

Kas see artikkel Antsist eilses Lõunalehes ei pane pisut mõtlema, jube ja inimestel raha saamata ja riigil maksud saamata...