kolmapäev, 11. veebruar 2009

Umbusalduse põhjused said vaidlustatud

Tänasel erakorralisel volikogu istungil, mil toimus vallavanema umbusaldamise 1. lugemine, tegid neli volikogu liiget ettepaneku lõpetada umbusaldusavalduse menetlemine, sest umbusaldusavalduses toodud põhjendused on alusetud ja seega ei ole umbusaldusavaldus juriidiliselt pädev.
Margus Klaar arvas seepeale, et enne 2. lugemist ei saa umbusaldusavaldust tagasi võtta.
Vallavanem Lembit Lutsult küsis Klaar, miks ta nii harva viibib Võrumaa omavalitsusliidu kokkusaamisel, kus otsustatakse KOIT-kava rahasaajate järjestus. Luts kostis seepeale, et sagedasemat kohalkäimist takistavad tööga seotud kohustused ning olenemata puudumistest on tal Võrumaa omavalitsustegelastega head suhted.
Aivo Värton küsis, et miks ei ole volikokku jõudnud ettepanekud koolimaja remondi asjus, kui kooli direktor on vallavalitsuse liige ning volikogu esimees selles koolis õpetaja. Klaar vastas, et sellest oli juttu juba kaks aastat tagasi, et midagi tuleb ette võtta.
Valdur Roots mäletas, et kui Lutsuga olid vallavanemaks saamise läbirääkimised, siis rõhutati prioriteetides, et tähtis on kool. Seepeale ütles Luts, et kui sulle antakse ette terve leheküljetäis prioriteete, siis on raske neist ühte eelistada. Kui on paigas prioriteet, siis seda on üks.
Puusepp Mart pani kahtluse alla 2 Vaabinast korjatud vallavanema toetusallkirja autentsuse, sest need inimesed ei elavat kohapeal. Ühe kohta teadis Reiljan Maimu kohe kinnitada, et tunneb selle inimese allkirja ning just selline see on. Teise õigsuse kohta saadi kinnitus telefoni teel allkirjade kogujaga suheldes.
Lõpuks loeti häätega 8:2 (puudus Evi Zirk) umbusalduse 1. lugemine lõppenuks. 2. lugemine ning umbusaldushääletus, samuti võimalik uue vallavanema valimine toimub juba sel reedel kl 16.30.
Siin aga väljavõte volikogulaste pöördumisest:
Urvaste Vallavolikogule
AVALDUS
Umbusaldusavalduse põhjenduste asjus
Põhjus 1: Kuldre koolimaja renoveerimise põhjendamatu viibimine
- Puudus ressurss valla eelarves – mullu remont ja rajatised 265 000 (peam. akende vahetus); seadmed 205 000 (eelarve seletuskirjas: tulekahju signalisatsioon ja evakuatsioonivalgustus)
- Veebruaris, kui oli eelarve II lugemine ja vastuvõtmine, olid volikogu materjalide hulgas ka komisjonide protokollid ning komisjonide tehtud ettepanekute võrdlustabel. Ei olnud ühtegi ettepanekut selle kohta, et eelarves tuleks näha ette Kuldre koolimaja täiendav remont või projekteerimine.
- Märtsis lisaeelarvega Kuldre Kooli eelarvet küll suurendati – 78 900 kr + 41 000 kr, aga see ei ole piisav kapitaalremondi tegemiseks. Täiendavaid ettepanekuid remondiks ei esitatud ühelgi 2008. Aasta volikogu istungil.
- Ka tänavuse eelarvega seoses ei ole hetkeseisuga volikokku jõudnud komisjonidelt mitte ühtegi ettepanekut, mis näeks ette koolimaja remondikulude märgatavat kasvu ning seda, mille arvelt see kaetakse. Praeguses eelarve projektis: 284 000 kr, sh akende vahetus 200 000 kr.
KÜSIMUS: kust pidi eelarvesse tulema raha koolimaja remondiks, kui komisjonid eesotsas eelarve- ja majanduskomisjoniga ei ole finantside leidmise teemat arutanudki
Põhjus 2: Vallavolikogu alatiste komisjonide ettepanekutega mittearvestamine
- KOKS § 47. Volikogu komisjonid
(2) Volikogu komisjoni tegevuse alused ja kord sätestatakse valla või linna põhimääruses.
- Urvaste valla põhimäärus § 25 lõige (3) Vallavolikogu komisjon: 1) selgitab välja kohaliku omavalitsuse poolt lahendamist vajavad vallaelu probleemid ja teeb ettepanekuid nende lahendamiseks; 2) töötab välja tegevuskavad; 3) algatab vallavolikogu määruste ja otsuste eelnõusid; 4) annab arvamusi talle läbivaatamiseks saadetud õigusaktide eelnõude kohta; 5) kontrollib vallavolikogu määruste ja otsuste täitmist; 6) teeb ettepanekuid vallavolikogu istungitel arutusele tulevate põhiküsimuste loetelu kohta; 7) võib teha ettepanekuid vallaeelarve koostamise ja eelarve eelnõu kohta.
Lõige (5) Komisjonidele suunab materjale läbivaatamiseks vallavolikogu esimees.
Lõige (9) Komisjoni otsused on soovitusliku iseloomuga vallavolikogu määruste ja otsuste või
vallavalitsuse määruste ja korralduse vastuvõtmisel.
Lõige (12) Vallavolikogu komisjoni pädevus ja täpsem töökord määratakse kindlaks vallavolikogu reglemendis ja komisjoni põhimääruses.

Ettepanek: Lõpetada umbusaldusavalduse menetlemine, kuna umbusaldusavalduses toodud põhjendused on alusetud. Seetõttu ei ole umbusaldusavaldus juriidiliselt pädev.
Airi Hallik-Konnula
Rolf Kiitsak
Aivo Värton
Peeter Tarikas

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis saab Matist?

Anonüümne ütles ...

vallavanem

Anonüümne ütles ...

Jätke lapsikud naljad! Ühtki mõistlikku seletust umbusaldusele ei ole senini küll välja tulnud. Küll tuli eilsel istungil väja see,et üks ostetud umbusaldaja haises alkoholist, isegi teise otsa oli hais tunda.Huvitav, kas volikogu esimees ei tundnud haisu, sest istus see ostetud "vend" volikogu esimehele väga ligidal? Ega kaine mõistusega ei tehta nii rumalaid otuseid!

Anonüümne ütles ...

Häbi on olla Urvaste valla kodanik, kahju on rahast, mille maksumaksjana Urvaste vallale lollusteks pean andma, piinlik on oma laste ees, et ma midagi ära teha ei suuda, sest valijana on võimatu sobivat kandidaati leida.
Miks ei olnud volikogul võimalik probleeme juba varem n-ö ravida, miks juba kolmandat korda sama volikogu esimehe juhtimisel järjrkordselt "amputeeritakse"?

Anonüümne ütles ...

Nii on ja jääb. Ei imesta kui mesijutuga lastakse juba mööda küla, kiidetakse ennast ja sõimatakse Kiitsakut ja see on ainult üks näide. Intelligentne inimene seda ei tee aga paraku maapiirkonnas jääbki ta sageli tahaplaanile ja teda lihtsalt ei märgata. Aga kel enamus, sellel on võim ja õigus teha mis pähe tuleb.Kahju.

Anonüümne ütles ...

Kõige kurvem on see, et nagu ma aru saan, käib vallamajas töö koolimaja projekteerimisega juba mõnda aega ning graafikus ollakse ka taotluste esitamisega hasartmängumaksufondi ja KOIT-kavasse, et sealtkaudu remondiks toetust saada. Volikogus aga ei ole ükski komisjon tõepoolest teinud ettepanekut remondiraha suurendamiseks ca miljoni krooni võrra, et katus ära saaks vahetatud. See eelarvemuudatuse ettepanek tuleb volikokku ilmselt alles tuleval nädalal ja umbusaldamisega oligi nii kiire, et uus vallavanem saaks tehtud tööle oma nime alla kirjutada:(
Airi

Anonüümne ütles ...

Sellest kõigest on kõrini muudkui sõimatakse ja näägutatakse. Aeg oleks midagi muud teha nagu puki mutid.See tegi nii too on nii kolmas käis kusagil ja neljas pani maha........

Anonüümne ütles ...

Airi, oled tubli, et kirjutad oma nime all oma arvamused. Tundub, et sul on ka alati õigus. Jõudu sulle selles raskes töös!