reede, 13. veebruar 2009

Täna selgub Urvaste vallavanema ametisse jäämine

Täna (reedel) umbusaldab Urvaste Vallavolikogu enamus tõenäoliselt hoolimata vallarahva ja vallamaja töötajate vastuseisust vallavanem Lembit Lutsu.
Kell 16.30 algaval umbusaldusvalduse teisel lugemisel tuleb volikogul langetada lõplik otsus. Kolmapäeval toimunud esimesel lugemisel selgitasid neli volikogu opositsiooni liiget oma pöördumises, et umbusaldusavalduses toodud põhjustel ei ole alust. Umbusaldusavalduse esitajad põhjendasid oma teguviisi Kuldre koolimaja remondi põhjendamatu viibimisega ning sellega, et vallavalitsus ei ole arvestanud vallavolikogu alatiste komisjonide ettepanekutega.
Seevastu teised volikogu liikmed kirjutasid, et vallavolikokku ei ole jõudnud ühtegi ettepanekut, mis puudutaks koolihoone suures mahus renoveerimist. Vastavaid ettepanekuid ei ole sõnastanud ka komisjonid, mistõttu ei olnud vallavalitsusel alust eelarvest märkimisväärseid lisakulutusi teha. Materjalide suunamise eest komisjonidesse vastutab volikogu esimees.
Samuti on Urvaste valla põhimääruse järgi komisjonide otsused vallavolikogule ja vallavalitsusele soovituslikud, mitte kohustuslikud.
Sellest tulenevalt tegid neli volikogu liiget ettepaneku umbusaldusavalduse menetlemine lõpetada, mispeale volikogu esimees Margus Klaar ütles, et valla põhimäärus ei luba menetlust pärast esimest lugemist katkestada.
Kolmapäevase seisuga oli vallamajas registreeritud 214 vallakodanike allkirja senise vallavanema jätkamise toetuseks, toetuskirja saatsid ka MTÜ Urvaste Külade Selts, MTÜ Uue-Antsla Vanaemad, seltsing Roheline Urvaste, vallavolikogu arendus- ja keskkonnakomisjon ning Urvaste valla töötajad ja ametnikud.
Urvaste valla töötajad ja ametnikud tõdevad oma pöördumises, et ei protesteeri uuenduste vastu, kuid avaldavad oma arvamust olemasoleva süsteemi lõhkumise osas, viidates mh sellele, et Urvaste vallavolikogu on viimaste aastate jooksul välja vahetanud nii mõnegi vallavanema. „Hetkel Urvaste vallamajas tööl olevatest töötajatest on enamus siia saabunud just Lembit Lutsu ajal ning temaga läbirääkimisi pidades. /-/ Lõpuks võime öelda, et kõik tühjad lüngad on justkui täidetud siin majas ja võiksime anda endast parima, et töö kannaks ka korralikku vilja. Nüüd aga selline juhtum.“ Veel märgivad nad pöördumises, et praegu, mil valimisteni on aega jäänud 8-9 kuud, ei ole otstarbekas seda muudatust teha puhtalt sisseelamise pärast. „Meie ettepanek ei ole midagi muud, kui et võimaluse palumine teha mingigi aeg ühtse kollektiivina siin majas tööd ja realiseerida need poolikud plaanid, mis oleme oma eesmärkideks võtnud,“ lõpetavad ametnikud pöördumise.
Lisaks vallavanema umbusaldamisele on volikogu päevakorras punkt uue vallavanema ametissenimetamiseks. Senise info põhjal on umbusaldajate poolt esitatav kandidaat revisjonikomisjoni esimees Mati Antsi, kes on oma kandideerimist Lõunalehele ka kinnitanud.

Kommentaare ei ole: