teisipäev, 4. märts 2008

Veel Vabariigi 90. aastapäevast


Vabariigi aastapäeva hommikul kell 10 käisid inimesed kirikuõpetaja Üllar Salumetsa juhatusel Urvaste kalmistul Vabadussõjas langenute haudadele küünlaid panemas. Tegelikult teati eelnevalt vaid ühte hauda, kuid ka vanemate inimeste jaoks üllatuslikult leiti vabadussõdalaste riste, millest polnud aimu mitte kellelgi kohalviibinutest. Ühesugused ristid, mõnedel, mis olid aastakümnete jooksul ilmselt rohkem võssa kasvanud, olid ka nimeplaadikesed küljes. Nt. Ado Tell, langenud 13. novembril 1919. Osad nimed on Üllar Salumetsa ja Juhan Kannimäe kinnitusel ka Antslas asuva Vabadussõja mälestussamba peal.
Vabadussõdalaste ristid on surnuaia vasakus tiivas, küllaltki lohus. Sinna võiks tulevikus tekkida ju ka kohalik vabadussammas, kuhu tähtpäevadel saaks käia kangelastele austust avaldamas.

*
22. veebruari hommikul toimus Kuldre Kooli aulas Vabariigi aastapäeva aktus, millest võtsid osa ka Lastepäevarühma „Sipsik” lapsed ja töötajad. Aktus algas Eesti Vabariigi hümni ja Kuldre Kooli laulu laulmisega. Direktori pööras oma kõnes tähelepanu Eestimaale kuuluvatele püsiväärtustele - keel, traditsioonid ja kultuur. Ja sellele, et kõige parem kink Eesti Vabariigile on inimene, kes oma asjadega hakkama saab, sest tegijate käes on Eestimaa tulevik. Seejärel lugesid lapsed luuletusi, esitasid laule-tantse.
Kui õpilased oma väljateenitud tubli töö eest saavad autasud kevadisel vastuvõtul, siis kooli tunnustamiskord näeb ette kooli töötajate autasustamist Vabariigi aastapäeva aktusel. Sel õppeaastal tunnustati koolipoolse tänukirjaga järgmiseid õpetajaid:
Lastepäevarühmast „Sipsik” Liia Prisko, Tiiu Veesaar ja Linda Kapp; põhikooli osas: Kairit Thealane, Tiiu Kungus, Aime Saar ja Margus Klaar. Võrumaa Haridus- ja kultuuriosakonna tänukirjad said Kristina Absalon, Tiina Ruusmaa, Maris Hanimägi ja Margus Klaar. Õpilastest sai hea õppeedukuse eest Võrumaa Haridus- ja Kultuuriosakonna tänukirja VIII klassi õpilane Eiko Roosimaa.
Iga sünnipäeva juurde kuulub ka tort ning pärast aktust jätkuski päev sünnipäevatordi söömisega.

Kommentaare ei ole: