teisipäev, 17. juuni 2008

Pokukoda avas uksed


Pokukoda on nüüd külaliste vastuvõtuks valmis. 12. juunil, mis on pokukalendri järgi punase maasika päev, keerasid vallavanem ja Pokumaa sihtasutuse nõukogu esimees Lembit Luts, Pokumaa kunstiline juht Külli Leppik ja suur pokude sõber Riigikogu spiiker Ene Ergma kolmekesi koos pokukoja ukse lahti. Enne seda oli väikeste Tartu pokude abiga ukse eest eemaldatud lindi aset täitev köis.
Pokukoja avamise aukülaline oli korralik paduvihm, mis saabus täpselt täistunnil kell 12, kui mitusada inimest oli kogunenud ümber koja. Ene Ergma nentis oma kõnes, et vihm on küllalt sümboolne, sest nii pokukoda kui ka vihm olid pikisilmi oodatud. Tõsijutt, 12. juunile, pokukalendri järgi punase maasika päevale oli eelnenud mitmenädalane põud.
Kõik soovijad said kohe ka Pokukojaga seestpoolt tutvuda, tegevjuht Ena Drenkhan kurtis, et oli päris väsitav ukse peal ütelda kümneid kordi sama fraasi: „Pange sussid jalga!“ Pokud jagasid punaseid maasikaid.
Külli Leppik tunnistas, et Pokukoda tuli paremgi, kui ta ette kujutas. Kui Edgar Valter oli mõelnud pokukoja katuse teha õlgedest, siis arhitekti, Edgar Valteri vana hea sõbraTiit Hanseni idee teha poku juuksed laudadest on Külli sõnul super. Ka maakividest võlvlaega keldri mõtles välja Hansen.
„Ehitajatele au, et nad sellega hakkama said – selliseid asju pole ju varem Eestimaal tehtud.“ ei hoidnud Külli kiidusõnu kokku. Ka hämmastasid teda mööblitegijad Puupangast, kes olid veel viimasel ööl enne avamist (töötasid kella seitsmeni hommikul) valmis saanud trepipiirde ja pahast kraanikausi, millest õhtul jälgegi polnud. „Sain kohe nendega kohtudes aru, et nad on õiged tegijad, kes oskavad metsas näha puid, mida loodus on ise sobilikuks vorminud. Valdur Tilk Puupangast jällegi kiitis, et hoopis teine tunne on asju valmistada, kui tead, et suured inimmassid saavad neist rõõmu tunda.

Pokumaal plaane lõputult

Ruume pole Pokukojas just vähe: fuajee, 4 tualettruumi, personaliruum, mängu- ja lugemistuba, maaligalerii, teisel korrusel käelise tegevuse ruumid, väikeses pokus 2 galeriid, keldrikorruse näituseruum. Lisaks 3 hoidlat ja puuruum keldris.
Mängutoas saab näha Edgar Valteri raamatute peategelasi nukkudena. Kojas on avatud püsinäitus Edgar Valteri maalidest ja raamatuillustratsioonide originaalidest. Lisaks Külli Leppiku fotod pokudest eri aastaaegadel ja Edgar Valterist. Galeriis on väljas ka näitus pokukoja valmimise eri faasidest. Külli Leppik ütles, et 50 pilti tuli valida 1000 hulgast. See näitus jääb ilmselt aastaks ajaks avatuks.
Keldris on nukumeistri Terje Kiho valmistatud 1.65 pikkune Puuko (sama pikk nagu oli Edgar Valter). Pokukoja avamisel oli Puuko rollis Margus Kasterpalu, kes ütles, et on Pokumaal tagasi juba kolme päeva pärast, et tähistada laste sünnipäeva.
Kui Padasoomäele tuleb Puuko tare, ait ja saun, siis valitakse Puuko, kes hakkab igapäevaselt seal viibima, küllap tulevad ka Eku ja Sooru.
Kaugemas tulevikus tuleb Haukale toitlustus- ja majutuskeskus. Aga seal on praegu juba külakiik, 6-tahuline püstkoda ja piknikukoht, valmimas on linnuvaatlustorn. Lähema aja plaanides on parkla suurendamine kolm korda ja tee parklast Pokukojani, mis on kohati jalgtee, kohati laudtee ja kulgeb metsas paralleelselt maanteega.
Pokukoja fuajees tervitab inimesi administraator, kelleks on vaheldumisi Karille Bergmann ja Sirje Loodus. Pilet Pokukoja külastamiseks maksab lastele 35 kr, täiskasvanule 50 krooni, perepilet 125 kr.
Giiditund on 300 krooni, kui on grupp suurem kui 25 inimest, tuleb seltskond jagada mitmeks, muidu ei jõua giidi sõnum hästi kohale.
Praegu oodatakse õpilasmaleva projektile KIKist vastust. Augustis toimuvad foto- ja käsitöökursus, septembris on tulemas lastekirjanduse konverents.
Rahaline seis pole Pokumaal küll kerge, kuna riigieelarvekärped puudutasid valusalt ka Pokumaa projekti omaosalust, mida kärbiti terve miljoni jagu. Seetõttu peab sihtasutus võtma laenu 2,5 miljonit krooni nelja aasta peale.
MARGUS KONNULA

Kommentaare ei ole: