kolmapäev, 25. juuni 2008

Täna volikogus

Tekkis jumalavallatu idee kirjutada siin blogis vahel sellest, mis meil volikogus toimub. Ma ei tea, kas iga kuu on viitsimist ja aega seda teha, aga täna kohe tuli isu.
Hakatuseks selgus, et kolmest puuduvast volikogu liikmest (Värton, Roots, Antsi) ainult üks on volikogu esimehele teada andnud, et ta jääb tulemata. Kaldun arvama, et see oli Aivo Värton, sest üldiselt on ta üsna korralik kohalkäija. Kohe esimene päevakorra punkt oli üpris huvitav. Nimelt on üks Visela ja Punde järve vahel asuv kinnistu tükeldamisel. On küsitav, kas 6-hektarist kinnistut on mõttekas jagada kolmeks tükiks. Väidetavalt siiski on, sest seni oli tegu puhtalt maatulundusmaaga, mille peale ei saa ehitisi püstitada. Nüüd jääb kaks maatulundusmaad ja hektarine elamumaa, mis on sellel soisel alal Kikas Aini sõnul üldse ainus koht, kuhu saab hoone püstitada. Aga mind hämmastas veelgi rohkem see, et uutele maatükkidele tahetakse nimeks anda Tony ja Väike-Tony. Kikas Aini sõnul kannab sellist nime maaomaniku pojapoeg ja seepärast ei olnud nad nõus maatükile mingit teist nime panema. Puusepp Mardi katkematu pobina saatel (mis on enamiku mu ettepanekute ja küsimuste taustaks paraku!) püüdsin ikka rõhuda eestipärasusele, aga isegi Tarikas mu kõrval arvas, et vast polegi nimel nii suurt tähtsust. Kikas rääkis seepeale, et on olnud küll pretsedent, kus Maa-Ametist ei läinud ühe meie valla katastriüksuse kavandatav nimetus läbi. Olevat tahetud maatüki nimeks panna Koitus, aga lõpuks jäi Koitu. Tony oli enamiku volikogulaste meelest igati kohane talunimi ja nii jääb ainult loota, et tulevane maaomanik (äkki juba väike Tony ise!)kunagi vanad kaardid ette võtab ning talule kohasema nime leiab.
Teised punktid nagu Sõmerpalu valla üldplaneeringu kooskõlastamine, Vallavara valitsemise kord ja Kohalike maanteede nimekirja muutmine eriti suurt diskussiooni ei tekitanud. Esitasime küll Rolfiga paar küsimust ning volikogu esimees Klaar pidi Puusepa järjekordse urina peale teda vaikselt hoiatama, et varsti tuleb talle märkus teha.
Huvitavam oli valla 2007. aasta majandusaruande kinnitamine. Volikogu materjalide seas oli küll ka kohustuslik revisjonikomisjoni akt, aga polnud revisjoni esimeest Antsit seda tutvustamas. Klaaril jäi üle ainult käsi laiutada – „Alles eile rääkisime ja ta oli kindel tulija!“ Nii tuli Rolfi tungival nõudmisel (sest seaduse järgi peab volikogu saama revisjoniakti ära kuulata) see ette lugeda komisjoni liikmel Kolga Siimol. Aktist jäi silma, et revisjonikomisjon ongi vaid ühel korral (17. juunil) kokku saanud ning dokumendid üle vaadanud. Üldiselt oli tegu lühikokkuvõttega audiitori tööst ning ära oli toodud ka audiitori märkus, et materiaalne põhivara on inventeerimata. Omalt poolt lisas komisjon ettepanekud, et tuleb jälgida majanduskulusid ja tõhustada tööd projektidega. Uurisin komisjoni liikmetelt Tarikalt ja Kolgalt, et mida nad selle all silmas peavad. Selgus, et vallamaja ametnikud peaksid rohkem projekte kirjutama. Tegin ettepaneku, et ka külaseltside inimestele, kes projekte kirjutavad, kompenseeritaks osake nende aja, telefoni ja transpordi kuludest. Mitmes vallas selline süsteem toimib ning kodukandi elu arendavaid külaseltse on tänu sellele hulga rohkem kui meie vallas. Ma siiski kardan, et suur osa vallavolikogust ei kujuta päris täpselt ette, mida projekti kirjutamine ja läbi viimine tähendab.
Majandusaasta aruanne sai sellegipoolest kinnitatud ja volikogu kenasti suvepuhkusele saadetud.
Airi Hallik-Konnula

8 kommentaari:

Oop ütles ...

Ei taha kyll sellega midagi paha ytelda, aga Kilpla vallavolikogu kangastus hetkeks.

Anonüümne ütles ...

Ma ei taha ka paha ütelda, aga teadmata põhjusel puudub revisjonikomisjoni esimees volikogult, kus peaks tutvustama oma akti....

Anonüümne ütles ...

Ja ega tuu Kikas ka õige miis ei ole...sahkerdas ja mahkerdas...

Anonüümne ütles ...

Tahaks väga teada , millega hr. Kikas vallas üldse tegeleb? Maareform on jätkuvalt ripakil. Vabariigis tervikuna on lõppemas, aga meil aina marineeritakse, ei osata kompromisse saavutada. Järgmisse vallavolikokku tuleb saata arupärimine, nii vallavanemale kui ka vallavalitsuse liikme hr. Kikase saamatuste kohta!
Näib,et käidakse vallamajas ainult palgapäevast palgapäevani, aga kes peaks tööd tegema?

Anonüümne ütles ...

Eelmisele, kõigil vallakodanikel on õigus esitada arupärimisi. Tee see ükskord ära ja oled väga kõva mees.

Anonüümne ütles ...

Lugupeetud volikogu liige kas Sina seekord ei nutnutki nagu Sul tavaks on olnud kui ei saa oma tahtmist.

Anonüümne ütles ...

Lugupeetud volikogu liige kas Sina seekord ei nutnutki nagu Sul tavaks on olnud kui ei saa oma tahtmist.

Anonüümne ütles ...

See on jah puhas jama et mehed ei nuta.