esmaspäev, 9. august 2010

Sajandi torm Urvastes

Eile õhtul 18.30 paiku alanud torm räsis õunapuid, katuseid, hekke ja metsa. Riigimaanteed olid vähemalt Urvaste kandis tükk aega läbimatud, inimesed teele kukkunud puude vahel vangis. Vähemalt kahel juhul kukkus puu sõitva auto peale, inimesed õnneks viga ei saanud.
Urvaste külas murdus üks suur kask kuivati katusele, teine kukkus koos juurtega Urvaste Kooli ette. Urvaste Kooli kuuri katust lõhkusid suured paplioksad.
Tamme-Lauri tammel tõsisemaid vigastusi ei olnud. Murdunud oli üks suurem oks, aga see ei muutnud eriti tamme välimust.
Meie kodus Urvastemõisas litsus torm kartulipealsed maadligi ning rebis osad kartulid suisa maapinnale. Õu sadas täis saare- ja vahtraoksi. Teeäärse metsatuka keskel on puid üpris hõredalt alles jäänud. Raili ja Martin Trumbi talus murdus juurelt maha suur tamm, Bürkland Erna kodus said kannatada maja juures kasvavad õunapuud, Russi Ruudi kodus murdus varem välgutabamuse saanud kask maha nii õnnestunult, et ei kahjustanudki teda mitmest küljest piiravaid elektriliine. Muidu aga on paljude talude juurde viivatele liinidele kukkunud puu või mitu ja elektritagasisaamise lootust täna (esmasp.) õieti ei anta.
Kulla Volli pidi mitme lüpsikorra piima kraavi valama, sest traktorimootori abiga sai piima küll lehmadelt kätte, aga ükski külmutusseade ei tööta.
Päris kõvasti muutis torm Urvaste mõisapargi ja Vaabina allee väljanägemist. Just tormi ajal Vaabinas bussi oodanud (buss jäi veel pool tundi hiljaks) Epp Roon rääkis, et vihmavarjuga ei olnud midagi teha, enam-vähem kohe lendas paviljonilt ka katusekate. Nii ta siis oli seal lagendiku peal, ümberringi sähvimas välgunooled ja lendamas puuoksad. Õnneks ootas peale tema bussi veel üks meesterahvas, kes õblukest Eppu kinni hoidis, et tuul teda kaasa ei viiks.
Ka paljude vanemate inimeste sõnul oli tegu suurima tormiga, mida nad oma elus näinud on. Siinkohal üleskutse kõikidele, kes saavad ja tahavad oma tähelepanekuid ja pilte jagada – saatke blogisse ka!

Kommentaare ei ole: