pühapäev, 19. juuni 2011

Lõuna-Eesti Päästekeskus soovib: Muretut jaanipäeva!

Jaanilõke

Lõkke põletamisel on tähtsaim, et tuli ei leviks ümbrust süütama. Selleks tuleb lõkkeaseme ümbrus puhastada taimestikust ja ümbritseda ümberkeeratud mätaste- või kivivalliga. Lõke peab asuma hoonetest ja küttepuude hoiukohtadest kümmekonna meetri kaugusel ning metsast tuleohtlikul ajal vähemalt 20 meetri kaugusel. Ühtlasi tuleb lõkke põletamisel arvestada tuulega, mis sädemeid eemale kannab. Lõkke tegemine on lubatud kuni nõrga tuulega, mis liigutab ainult puulehti ja peenikesi puuoksi.

Käepärast peaks olema lõkke suurusele vastavalt üks või mitu ämbrit vett, tulekustutid või aiavoolik veega. Lahtist tuld ära jäta kunagi järelevalveta, lase sel lõpuni põleda, kustuta veega või summuta näiteks liivaga.

Metsas suveperioodil suure tuleohuga ajal grillida ja lõket teha ei tohi. Samuti on keelatud suitsetamine.

Suure lõkke, ehk mistahes lõkke, mille läbimõõt on suurem kui kolm meetrit, asukoht ja tuleohutusmeetmed tuleb kooskõlastada piirkondliku päästekeskusega. Ohutusalaste küsimustega võib alati helistada päästeala infotelefonile 1524, kust saab ka juhtnööre suure lõkke kooskõlastamise kohta. Lihtsam ja ohutum on teha väiksem lõke ning lisada puid põlemise ajal juurde.

Suplemine

Väga palju upub suvisel ajal Eestis nooremapoolseid mehi ja põhjuseks on sageli alkohol ja oma võimete ülehindamine. Traagiliste õnnetuste vältimiseks on lihtne reegel: kui jood, ära uju ja ära lase purjus sõpra vette! Samuti ära mine ujuma üksinda, kui lähed vette, ütle seda oma kaaslastele. Looduses viibides tee endale selgeks asukoht, et hädaabi kutsudes oskaksid võimalikult täpselt teed juhatada. Hoia käepärast laetud akuga mobiiltelefon!

Jaanipäeva toimetustes ei tohi tähelepanuta jääda lapsed. Väiksemate vee ääres viibimisel tagab nende ohutuse täiskasvanud saatja. Suuremaid lapsi ei tohi panna väikeste järele vaatama ja vastutama, sest mänguhoos kaotavad nemadki tähelepanu. Lapsi ei tohi kunagi ka koduaia veekogu ääres järelevalveta jätta, sest isegi paar minutit võib saada saatuslikuks. Väikesed lapsed on kiired ja ei hüüa vette kukkudes appi.

Muretu jaanipüha suudab endale tagada igaüks ise.
Ohutut jaani!

Kommentaare ei ole: