kolmapäev, 5. september 2007

kiri Urvaste Valla Lehele Lõunalehe peatoimetajalt

Aitüma Urvaste Valla Lehe eest. Lugesin, et Sööde Helmi sai 82. Hea teada, et lapsepõlvest meelde jäänud ikka veel elavate kirjas. Aga kes nimetab/määrab sünnipäevaliste nimede taha märgitud külasid? See Urvaste mõisa nime määrimine omaaegse pisikese Ruhingu karjamõisa nimega peaks tasapisi lõppema. Vähemalt Eesti Vabariigis A.D 2007.
Sööde Helmi lähimad "naabrid", vaid sajakonna meetri kaugusel, on mõisa kalmistul viimset und puhkavad von Samson-Himmelstjernad. Viimased pöörleksid ilmselt hauas mitte ainult ringi, vaid lausa vurrkannina, kui kuuleksid, et nende kalmistu ei asugi enam Urvaste mõisas, vaid hoopis Ruhingu külas (varem kandis seda nime Kanepi suunas asunud pisike karjamõis). Tean, et külade uurija ja Võru Instituuri teadur Evar Saar on teinud Urvaste vallavolikogule ettepaneku, nimetada Urvaste mõisa piirkond Urvastemõisa külaks. Ajalooliselt ongi ju Urvaste mõis Urvastele nime andja. Seega tuleks ikka alles hoida palju sajandeid vana nimi.

Alustaks sellest, et selle kandi inimesed nimetaksid ise seda kohta nii ja et Urvastemõisa inimeste taga ei seisaks valla seitungis enam "Ruhingu". Maanteeameti viidad juba näitavad Urvaste mõisa peale, Regio kaardil on see koht samuti olemas, loodetavasti leiab ka Urvaste volikogu lõpuks mahti, et valla ajaloolistele kohtadele anda nende õiged nimed.

tervitades
Urmas Paidre
juurtelt otse Urvaste mõisast

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Ja nii ka Hansi, Piidsa, a kas ka Lutiku?