neljapäev, 13. detsember 2007

kuidas linu varastati ja seltsid hargnesid

13. detsember 1927
Linavargus Urvastes
Ööl vastu 6. detsembrit varastati Urvastes asuvast Rebaste karjamõisast ära kodanik A. Särmeti ropsitud linad.
Linad olid toapeal, kuid varaste tegevust pererahvas siiski ei märganud.
Varaste jälgedele esialgu saadud ei ole ja mingisuguseid märke nad maha ei jätnud. Peale selle varastati veel samal isikul hobuseriistad, ni iet uute riistade muretsemiseni peab hobuse tallis hoidma. Üldine kahju umbes 8000 marka.


13. detsember 1927
Urvaste kaheharuline selts
Ühine selts hargneb jälle kaheks
Sellest on nüüd juba aasta-kaks möödunud, kui Urvaste kaks seltsi – “Siirius” ja rahvaharidusselts sellekohaste peakoosoleku otsuste põhjal otsustasid ühineda ja uue “Kõla” nime all moodustada. Uus selts ongi juba tegelikult ligi aasta töötanud ja kohati õige energiliselt tegutsenud, pidades pidusid jne. Mõlemad seltsidtundsid ennast juba ühise perena ja töö edenes jõudsasti.
Nüüd tuli aga tööle takistus. Tegelikult olid rahvaharidusseltsi varandused “Kõlale”veel üle andmata ja sellepärast kutsuti hiljuti kokku rahvaharidusseltsi peakoosolek, et seltsi likvideerimiskomisjoni valida.
Imelikul kombel kerkis aga koosolekul üles küsimus – kuigi see päevakorras ette nähtud ei olnud – kas maksab seltsi üldse likvideerida. Ja lõpuotsus tuligi – selts jatkab oma tegevust endiselt.
Nüüd on tekkinud naljakas seisukord. Selts on otsustatud varemini peetud peakoosolekul likvideerida, kuid nüüd jälle jatkatakse tegevust. Huvitav, mis ütlevad nüüd need tegelased, kes aasta algul “Kõla” pidulaual suuri tervituskõnesid uuele seltsile pidasid. Igatahes hargneb Urvaste seltskonnategelaste ühine pere nüüd jälle kahte erikilda ja on väga küsitav, kellele selle juures lõhkumise, kellele ülesehitamise kuulsus tuleb anda.

Kommentaare ei ole: