kolmapäev, 2. jaanuar 2008

80 aastat tagasi

Võru Teataja 3. jaanuar 1928
Parmureinu lehmavargad
8 kuud vangistust ja aasta trahviroodu
Vargad olid Urvaste poolt mehed
Möödunud sügisel ühel ilusal hommikul leidis Kooraste valla Parmureinu talu pererahvas oma kõigeparema valkjaspunast karva lehma kadunud olevat.
Lukustamata lauda juurest viisid selged jäljed maanteele, kuid kadusid seal kõige otsimise peale vaatamata.
Paar päeva hiljem aga sõitsid paar Valgjärve talumeest laadale. Valguta mõisa juurde jõudes nägid nad oma ees kahel vankril kolme meest sõitvat, kusjuures viimase vankri taga suur valkjaspunast karva lehm astus. Kui talumehed eessõitjale hoopis lähedale jõudsid, pöördus viimane eessõitja ühes lehmaga ühele kõrvalisele teele, kuna esimene vanker teele peatuma jäi.
Valgjärve mehed aga ei tunnud laadateed. Nad pöördusid lehmaga sõitva mehe järel kõrvalisele teele, kihutasid järele ja küsisid laadateed. Vastati, et ei teata. Siis pöörati tagasi suurteele. Lehmaga vankril sõitjais tundsid aga Valgjärve mehed ära Jaan Prunni ja Kusta Lüüsi. Tekkis kohe kahtlus, kas need ei olnudki Parmureinu lehmavargad.
Laadal olid kahtlased mehed juba ilma lehmata, kelle nad teel maha müünud. Ülekuulamisel selgus meeste segasest jutust, et lehm tõepoolest varastatud ja vargaiks olnud Lüüs ning Gustav Tamm, kes esimesel vankril sõitis.
Kõik kolm meest olid neil päevil kohtu ees. Prunn ja Lüüs tunnistasid enese süüdi. Tamm aga mitte. Süü ülestunnistanuile määrati 8 kuud vangistust, Tammele aga 1 aasta vangiroodu.
Süüdlased on Urvaste Truuta mehed ja varemgi lehmi varastanud.

Kommentaare ei ole: