neljapäev, 14. veebruar 2008

vanu uudiseid - eriti 80 aasta tagune kõlab tänapäevaselt

Võru Teataja 14. veebruar 1928
Võrumaa jälle haritlase võrra rikkam.
Teatavasti lõpetas hiljuti Tartu ülikooli õigusteaduskonna ja omas vastava diploomi Urvaste v. kod. Rudolf Keller. Kahjatseda tuleb ainult, et ta ei tule Urvaste tagasi, vaid on valinud omale tööpõlluks Tartu, kus ta praegu juba töötab vannutatud advokaadi abina.

Võru Teataja 14. veebruar 1928
Kuidas on õieti lood Siiriuse maja ehitamisega.
“Siiriuse” majaehitamist on püütud mõnes ajalehes imelikus valguses kirjeldada. Arvustada ju võib, kuid kui see kujuneb kaigaste pildumiseks, siis pole sellest üldsusele mingit kasu. Kui tuntakse, et “Siiriuse” majaehitamine tarvitab näpunäiteid, siis peavad olema need asjalikud.
Ainult hädaldamine, nagu ehitatakse “Siiriuse” maja sohu, või nagu ehitataks “Siirius” küüni, või nagu poleks “Siiriusel” varanduslisi isikuid käemeesteks – on paljas kurtmine, mitte aga mingi loov töö. Noorsooliit “Siirius” on käed külge pannud ja tegudele asunud, et kibedalt tunda andvat ruumide puudust kõrvaldada.
“Siirius” on alati püüdnud kõikide seltside ühiseid ettevõtteid toetada ja veel rohkem, on püüdnud kõiki seltse ühendada.
“Siirius” ei taha mitte ainult sõnade juurde jääda, vaid on asunud ka tegudele. Seltsimaja ehitamine on praegu käsil, milleks liit on ära ostnud Uue-Antsla endise aida, mille äravedamiseks peagi lõpule jõutakse. Maja ehitamise kõrval pole silmast lastud ka liidu kultuurilisi ülesandeid. Kui need edusammud mõnele pinnuks silmas on, siis pole ju siin “Siiriuse” edukas töö süüdi.
Uhtjärv

“Kolhoosi Elu” 15. veebruar 1958
Urvaste kool M. Heibergi nimeliseks
Omal ajal hästituntud luuletaja Marie Heibergi sünnikoht on Urvastes. Austades selle eesti kirjaniku mälestust, tegi Urvaste külanõukogu alaline kultuurikomisjon ettepaneku anda Urvaste 7.- kl. Koolile Marie Heibergi nimi. See ettepanek leidis külanõukogu istungjärgul üksmeelset toetust. Otsustati paluda rajooni täitevkomiteed astuda samme Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidiumi juures, et Urvaste 7.-kl. Kool kinnitataks M. Heibergi nimeliseks kooliks.
A. LEMPU

“Kolhoosi Elu” 15. veebruar 1958
Hoiukassa Vaabinasse
Mõni päev tagasi sai Valga Rajooni Tsentraal-Hoiukassa nr. 6741 ,kes teenindab ka Antsla rajooni, hoiukassade valitsuselt loa agentuur-hoiukassa avamiseks Vaabina sidejaoskonna juurde.
Tsentraal-hoiukassa poolt tehakse praegu vastavaid ettevalmistusi uue agentuur-hoiukassa avamiseks ja vastavalt eeltööde käigule võib avatav agentuur-hoiukassa hakata teemnindama elanikkonda alates 17. veebruarist.
Uus avatav agentuur-hoiukassa on arvult kuues hoiukassa Antsla rajoonis.
K. SAAR
Valga Rajooni Tsentraal-Töö-Hoiukassa nr. 6741 inspektor

Kommentaare ei ole: