esmaspäev, 24. november 2008

Urvaste rahvas Saksamaal mitu korda kuulsamaks

12. oktoobril 2008 jooksis Saksa telekanalil NDR sarja „Hanseblicke“ (Hansahetked) järjekordne saade „Eestimaa hiiglaslikud metsad“, mille peategelaseks on Urvaste mees Valev Parts.
Eelpoolmainitud 45-minutiline film kogus suurema vaatajakvoodi, kui ükski teine sama sarja osa. Oma poolsada vaatajat tuli juurde ka reede õhtul (21. nov) Pokukojas toimunud filmiõhtul.
Filmiõhtu tõlk Ulvi Mustmaa rääkis ka pikalt filmi tekkeloost, milles tal endal oli oluline vahendaja roll. „Hanseblicke“ tegijad olid varemgi mitu saadet Eestimaast teinud, sh Otepäält. Nüüd liiguti mööda Lõuna-Eesti erinevaid paiku, kuni Tartu linnani välja. Eesmärk oli saada pilti Lõuna-Eesti alternatiivsem nägu – ilma Munamäe ja setudeta.
Film käis uudistamas Pokukoda, jälitamas Tartu rattamaratoni sõitnud kahte sakslast, jälgimas metsalangetamise maailmameistri Andres Oleski treeninguid, tutvumas Ridali lennuväljal ühe eestlaste rahvusala kiikinguga, külastati kaanikasvataja Elmarit Karula rahvuspargis, sõideti Emajõel lodjaga jne.
Filmi peategelast otsiti päris pikalt, enne kui nõudliku maitsega filmitegijad rahule jäid. Inimene pidi tundma hästi seeni, jätma kaamera ees esinedes usaldusväärse mulje ja mis üldse mitte väheoluline: tal pidi olema võimalik ennast 10 järjestikuseks päevaks filmitegevusele pühendada. Lõpuks leiti sobiv mees - Valev Parts Ruhingu külast. Tema läbiv tegevus filmis oli metsast seente korjamine ja nende tutvustamine.
Pokukino külastajates tekitas elevust Valev Partsi väide, et ega talle seened eriti ei meeldigi, aga ta ei raatsi neist mööda kõndida. Kiikingust rääkis kinoõhtul filmiski oma oskusi demonstreerinud Mikk Mustmaa. Andres Olesk seletas raie MM-i toimumismehhanisme ja ala arengut. Selgus, et see võistlus annab enda kandepinnalt paljudele spordialadele silmad ette.
Faktivigadesse (Kooraste asub Karula rahvuspargis ja Plaani on sealt ainult paar kilomeetrit kaugel) suhtusid vaatajad leebe huumoriga, sest film tervikuna paistis vaimustavat kõiki. Filmiga seotud inimeste vastastikust kiitmist saatsid publiku rõõmurõkked ja aplaus. Kogukond tundis, et nad kõik koos on ühiselt suure asjaga hakkama saanud. Muidugi kiideti ka sakslaste kaameratööd ja filmi ülesehitust.
Kuigi järgmist filmiõhtut ei teatud veel välja hõigata, oli teisel Pokukoja filmiõhtul juba kergelt traditsioonimaiku tunda.
MARGUS KONNULA


sadakond silma on puuritud "pokukino" ekraanile. Vasakul pool lipsuga - Valev Parts

Kommentaare ei ole: