kolmapäev, 3. märts 2010

Muinasjutukoolitus ja muinasjututund Pokumaal 24. märtsil!

24. märtsil toimub Pokumaal
kl 10.00 MUINASJUTUVESTMISE KOOLITUS
Koolituse teemaks on loodus ja taimed meie ümber ja muinasjuttudes, Edgar Valteri loodusest inspireeritud looming ning temaatiline käeline tegevus (viltimine).

PÄEVAKAVA
10.00 Tervituskohv
10.15 – 12.30 Muinasjutuvestmise koolitus Marie Chiff `mine ja Piret Pääri poolt (tõlge eesti keelde – Triinu Guerrin)
12.30 – 13.00 Kohvipaus
13.00 – 14.00 Edgar Valter ja tema loodusest inspireeritud looming – Sirje Loodus-Timmi
14.00 – 15.00 Temaatiline käeline tegevus (viltimine) – Sirje Loodus-Timmi

Osalema on oodatud lapsevanemad, õpetajad, kasvatajad, raamatukogu- ja muuseumitöötajad - kõik, kes oma töös lugude vestmisega tegelevad.

Osalustasu 200 kr (sisaldab koolitusel osalemist, kohvipause, käsitöö materjali kulu).

NB! Vajalik eelregistreerimine tel: 5342 5054 või info@pokumaa.ee
NB! Koolitus toimub vaid siis, kui on piisavalt registreerunuid!


kl 14.00 MUINASJUTUTUND PEREDELE
Osalustasu sisaldub Pokukoja külastuspileti hinnas (laps 35 kr, täiskasvanu 50 kr, pere 125 kr). Juttu vestavad Marie Chiff´mine (Prantsusmaa) ja Piret Päär (Eesti). Jutt tõlgitakse eesti keelde Triinu Guerrin`i poolt. Oodatud on nii suured, kui väikesed – kõik muinasjutuhuvilised!


Marie Chiff’mine´i lood ja laulud...

Sündinud ühes Ülem Bretooni talus, kus Marie titevankriks oli aiakäru, kuhu ta kogus mõistatusi. 10 aastat oli näitleja teatris, seejärel mängis alates 1984. a marionettnukkudega Rohelise Pööningu teatritrupis ja varsti pärast seda hakkas Marie jutte vestma. Kuna ta lemmiktegevuseks oli räbalaid (chiffon pr keeles) ilusateks riieteks rääkida, sai ta varsti hüüdnimeks Marie Chiff’mine. Tema ateljeesse kogunes üha rohkem ja rohkem lugusid tänu kohtumistele mitmete Ülem Bretooni rahvalugude jutustajatega nagu Eugénie Duval, Thérèse Dufour et Albert Poulain. Ühe aasta (1996) õppis Vendôme linnas asuvas suulise kirjanduse keskuses, kus põhiteemaks erinevate maade lood ning lugude rääkimise vajadus tänapäeval. Tänu sellele hakkas lugusid rääkima erinevale publikule.

Täna on Mariel aiakäru asemel seljakott. Ja nii ta rändab professionaalse jutuvestjana 26. aastat ning võlub suuri ja väikseid jutuhuvilisi Bretooni-, Prantsuse- ja Sotimaal. Jutuvestja, kellel on ka kassi nurrumise tõlgi diplom ning luba siseneda metsa häältesse ja kes laulab ja jutustab samahästi nii tõusu kui mõõna ajal.
Marie on aeglase ja tundliku iseloomuga, aga terava meelega ning võimeline igal pool kohanema. Niikuinii juhatab kuu talle teed ja tema vaid järgneb sellele.
Marie kireks on aed ja aiapidamine. Ta külvab ja lõikab vahetpidamata maa imesid, olgu need siis potti või kõrva taha panemiseks.
Marie on erinevate «maastike» jutuvestja, sest kõigest võib rääkida.
Nii kogub ta muinasjutte ja lugusid, nende sümboleid ja lõhnu. Tema lood on poeetilised, naljakad ning puudutavad inimesi.
Niipea, kui talle sulg kätte anda, kirjutab ta luuletusi.
Niipea, kui talle metsarada näidata, sosistavad taimed talle lugusid.
Igal aastal on tal hea võimalus osaleda ka laste jutuvestmiskursustel, kus ta jutustab lugusid ning loob koos lastega uusi.

Hetkel tegeleb ta uue etenduse kavandamisega, mis ühendab teatrit, laule ja lugusid ning räägib esivanemate oskuste edasiandmisest ning vähemuskeelte säilitamisest. (gallo – gaeli keel - on Bretoonimaal teine vähemuskeel koos bretooni keelega)

Kommentaare ei ole: