pühapäev, 8. juuni 2008

Meeldetuletusi grillijatele

Päästeteenistus tuletab meelde: rõdul grillimine on keelatud


Seoses peatselt algava suveperioodiga on paslik meelde tuletada ohutut grillimist puudutavad põhitõed.

Vastavalt päästeseadusele vastutab ehitise või territooriumi omanik seal ka tuleohutuse eest. Grillimisel tuleb järgida samu ohutusnõudeid, mis lõkke tegemisel. Arvestama peab ilmastikuolusid, tuule tugevust ja suunda. Ei tohi unustada, et metsad on eriti tuleohtlikud ning lisaks peab jälgima omavalitsuste korraldusi metsas viibimise kohta.

Rõdul grillimine on keelatud

Lahtise tule kasutamine hoones või selle rõdul on igal juhul tuleohtlik ning ka keelatud tegevus. Möödunud aastal juhtus mitu õnnetust, kus eirati keeldu ning rõdul grillimise järel söed kukkusid rõdupõrandale ja tekkis põleng. Tihti väidavad grillijad sündmuskohale saabunud päästetöötajatele või korrakaitsjatele, et sellisel moel rõdul toiduvalmistamine on lubatud. Vastavalt tuletööde tuleohutusnõuetele, mis on kirjas siseministri 1998. aasta määruses nr. 15, loetakse tahkkütusel töötavat ja teisaldatavat šašlõki- või grillahju või muud samalaadset seadeldise kasutamist küttekoldevälise tule tegemiseks, mida tohib teha ainult väljaspool ehitist ning see peab olema hoonest vähemalt 5 meetri kaugusel. Seega, rõdul ja terrassidel, mis on majale lähemal kui 5 meetrit, grillida ei tohi ja päästeteenistuse inspektoritel on õigus selle eest elanikke trahvida. Lisaks, grillimisel tekkiv suits on häiriv kaaselanikele.

Oluline on tuleohutusnõuete järgimine

Kui aga grillimine võetakse ette hoonetest ohutus kauguses või looduses, siis kindlasti on soovitav kasutada grillahju kohas, kus sädemete ja tule levik on piiratud. Tahkekütusel töötav grillahi peaks paiknema sellises kohas, mille läheduses pole kergesti süttivaid materjale ning grillahi tuleb paigutada mittepõlevale aluspinnale. Oluline on lisada, et nimetatud ahjud peavad kasutamise ajal olema pideva järelevalve all ja pärast tegevuse lõpetamist tuleb kütusel täielikult ära põleda lasta või põlemisjäägid veega kustutada. Samuti on soovitav võtta käeulatusse esmased kustutusvahendid - liiv, vesi või pulberkustuti. Tuleõnnetuste ennetamiseks palume elanikel ülaltoodud nõuetega arvestada. Tuleohutusnõuete rikkumise eest võib rahaline karistus ulatuda 18 000 kroonini.

Lõuna-Eesti Päästekeskus

Kommentaare ei ole: