teisipäev, 17. juuni 2008

Tore lugu vallalehe teemadel


URVASTE VALLALEHT: CONTRA LASI MIND LOOMADEL TOIMETADA
Veiko Märka

Paljukannatanud Urvaste Vallaleht oli nõus Töörahva Elu lugejatele paljastama oma piinad, mida ta Contra toimetamise tõttu tundma pidi.

Lugupeetud vallaleht, kuidas te ennast praegu tunnete?
Olen nagu uuesti sündinud. Toibun tasapisi ja pean helgeid tulevikuplaane uue ja õilsa toimetaja käe all. Contra ei tundnud minu vastu ju tegelikult mingit huvi, vaid lasi oma kitsedel mind toimetada. Öeldakse "kits kärneriks". "Kits toimetajaks" on täpselt sama hull, tundsin seda omal nahal..

Missugused kitsed teid toimetasid?
Contra laudas elavad neli kitse. Kaks täiskasvanut ja kaks talle. Nemad kordamööda mind toimetasidki, peremees saatis ainult oma aadressi alt faili minema.

Kuidas talled teie toimetamisega hakkama said?
Kitsetalled on juba sündides üsna arenenud ja hakkajad, paaripäevaselt oskavad nad joosta, hüpata ja toimetada. Ega ühegi vallalehe toimetamine ju mõistust nõua.
Peab ütlema, et tallede toimetamine oli isegi jubedam ja valusam kui täiskasvanud kitsede oma, sest neil puudub ju viimastele omane tasakaalukus ja elutarkus. Näiteks minu veergudel ilmunud artiklis "Anu Saagimile siirdati kolmas rind" muutsid nad ära absoluutselt kõik sõnad ja loomulikult ka loo mõtte. Isegi pealkiri asendati, toimetusele saabunud loo õige pealkiri oli hoopis "Vallavalitsus abistab nälgivaid vanureid".
Pakkusin välja erinevaid lahendusi, kuid toimetaja ei tunnistanud oma viga ega näidanud üles soovi probleemi lahendada. Kitsed võisid vabalt möllata.

Kas peale kitsede toimetas teid veel mõni loom?
Muidugi. Kes vähegi tahtis, võis minna kitsede lauta, oma käppade, sõrgade või kapjadega klaviatuuril klõbistada ja minuga teha, mida süda himustas. Minu viimane keeletoimetaja oli näiteks üks tsirkusest põgenenud karu. Võite ise arvate, kui palju see loom ortograafiat jagas.

Vallavalitsuse väitel olite te kallutatud. Vastab see tõele?
Oh jumal, muidugi olin. Kogu aeg. Kõige raskem oligi pidevalt nii kallutatud olla. Pea käis ringi ja süda oli paha. Kogu aeg kartsin, et kaotan lõplikult tasakaalu ja kukun pikali. Aga ma oleksin ise vaikselt edasi kannatanud ja vastu pidanud kui vallavalitsus poleks Contralt minu toimetamist ära võtnud. Ega ilmaasjata öelda, et paber kannatab kõike.

Miks vallavalitsus seda ikkagi alles nüüd tegi? Ütlesite ise äsja, et olite kogu aeg kallutatud.
Minu arvates ei olnud Contra vallandamise peamine põhjus artikli omavoliline korrigeerimine ja põhjendamatul ning arusaamatul moel toimetamine nagu seisis vallavolikogu poolt toimetajale saadetud tähitud kirjas. See oli üksnes otsitud ettekääne. Iga mõistlik inimene ja isegi kits saab ju aru, et segaseid lauseid ei maksa lehte panna.
Peamine süü oli ikkagi tema käitumine jalgpalliväljakul. Prantsusmaa vastu mängides käitus Contra ebasportlikult ning lõi palli audi sisseviskeks valmistuva vastase nina alt minema, teenides sellega ka kohtunikult kollase kaardi. See kohtunik on muuseas Urvaste vallavanema Lembit Lutsu poolvend. Nüüd lisas Urvaste vallavalitsus ka punase kaardi.

Kas teie isikliku arvamuse järgi tuleks Ess-soosse rajada turbakaevandus?
Tingimata tuleb.
**

Kommentaare ei ole: