teisipäev, 28. august 2007

80 aastat tagasi

27. august 1927
Vaabinas valitsevaist pahedest
Alkohol, simmanid ja löömingud.Viimasel ajal on moodi läinud kohapääl igasugused simmanid. Ei lähe mööda ühtegi laup. või pühapäeva ilma simmaniteta. Pahem kui simmanid ise on need nähtused, mis viimastega kaasas käivad. Ei möödu enam ühtegi sarnast olengut ilma vähema või suurema lööminguta, simmanid on kohad, kus igasugused arved õiendamisele tulevad, see kõik on tingitud alkoholist saadud "kuraasist". Üldse on joomine muidu küllalt kaines Vaabinas suuresti tõusnud, mida võib suurel määral kirjutada tegutsevate liikuvate ja liikumatute kõrtside arvele. Ei mindagi muidu sarnasele peole, kui ikka oma “liibri” – liitrilise kohapäälne nimetus – taskus ei ole.
Et seda hõlpsasti ja igal ajal saada oleks, sellesks on end rahva teenistusse heitnud kohalikke kaupmehi. Astudes sisse niisugusesse kauplusse, aigutavad sulle vastu
pooltühjad riiulid ning harva saab ostja seda, mida soovib, kuid millest küll puudu ei olevat, see on igasugused alkoholiseltsid.
Veel elavamad kui mainitud, on liikuvad kõrtsid, mis tarvitajaskonnaga kaasas käivad. Igal simmanil on niisugune liikuv kõrts esitatud ning viimastest tingitud on simmanid saanud suuremateks kommakohtadeks ning tallermaaks pärastistele löömingutele. Kõige selle tunnistajaks on meie tõusev noorus.
Seni on peetud sarnaseid olenguid ikka rehealuseil jne, kuid viimasel ajal on nad isegi koolimajja tee leidnud.
Nii võis möödunud pühapäeva õhtul koolimajast möödaminnes kuulda säält harmoonikumi kaugele ulatuvat üürgamist ning näha igast kaarest sinna tõttavat publikut, et osavõtta linatalgule järgnevast simmanist. Oleme jõudnud nii kaugele, et rüvetame meie mudilaste kasvatuslava.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

nihil novo sub sole

konnula contra ütles ...

just sellepärast ma nende vanade lugude vastu nii suurt huvi tunnengi