reede, 17. august 2007

Nõiariik Eesti parim alternatiivtalu




Jäneda talupäevadel juuli lõpus andis Eestimaa Talupidajate Keskliit pidulikult üle ülemaalise võistluse “Eesti parim talu 2007” auhinnad.
Alternatiivtaludest tunnistati parimaks meie valla ainuke turismitalu Uhtjärve Ürgoru Nõiariik. Peale tänukirja, auhindamisel tehtud raamitud perepildi, metallist mälestuseseme ja lambanaha sai Nõiariik ka garantiikirja, et neile hüvitatakse
ost 7500 krooni väärtuses.
Nõiariigi peremees Aivo Värton ei teadnud veel, mida selle raha eest osta kavatsetakse. Kuid on selge, et see ei tohi olla miski, mis ära süüakse, vaid ta peab jääma mälestuseks ja kõigile näha.
Teinegi koht alternatiivarvestuses tuli Urvaste kihelkonda, selle sai Endel ja Tea Leiuse Palvemaja talu Osulas, kus kasvatatakse üles 1000 küülikut aastas.
Lisaks anti Jänedal välja auhind traditsioonilise põllumajandusega tegelevale talule ja esmakordselt noortaluniku preemia. Parimaid talusid on selgitatud juba 15 aastat.
Nõiariiklastele tegi ettepaneku konkursil osaleda Võrumaa taluliidu liige Urvaste vallast Rolf Kiitsak. Täideti ankeedid, esmalt käis kohapeal olukorraga tutvumas Võru Taluliidu delegatsioon, põllumeeste päeval Vastseliinas antigi Nõiariigile Võrumaa esikoht, mis tähendas, et peagi tuli ennast näidata ka vabariiklikule komisjonile.

Luuaviske MM plaanis

Üks Nõiariigi plusse ongi suur tegevuste hulk. Mullu valis SA Lõuna-Eesti Turism Nõiariigi edukaimaks aktiivse puhkuse pakkujaks. Lisaks hinnati seda, et Nõiariigil on oma piir, lipp, hümn, meened, tänukirjad ja muu.
Nõiariik on juurutanud ka uue temaatilise spordiala - luuaviske, mis üsna sarnane odaviskele. Nõiariigi rekord, mida võib lugeda ka mitteametlikuks maailmarekordiks ongi odaviske maailmameistri Andrus Värniku nimel 37 meetriga. Luuda on Nõiariigis visanud ka teine Eesti tippodaviskaja Heiko Väät ja judoka Dmitri Budõlin. Aivo Värton unistab aga ka esimesest ametlikust luuaviske MM-ist, mis võiks toimuda tuleval sügisel Pekingi olümpia järgsel ajal.
Uhtjärve Ürgoru Nõiariik osaleb ka EASi korraldatud konkursil “Turismiuuendaja 2007”. Praegu tuleb aga paari kuu jooksul valmis ehitada parklad, puurkaev ja imbväljad, mille kuludest siis EASist tänu kirjutatud projektile suure osa tagasi saab. Kõigepealt kaetakse kulud pangalaenust.
Aga Nõiariik areneb ja laieneb niigi. Sel aastal on valminud lava ja väliterrass, platsid nii korv-, võrk- kui ka jalgpalli jaoks.
Kuid Aivo vaatleb turismi ka üle-eestiliselt. Hiljuti lõi ta üle-eestilise netilehe http://www.siseturism.info/, kuhu sisse saavad ainult turismiettevõtjad. Seal siis jagatakse üksteisega teadmisi – kas on kuskilt midagi ära varastatud, või on teatud kliendid tülikad, et nendega tuleb ette vaadata. Tekib õhtujuhtide ja igasuguste vajalike firmade-teenuste andmebaas. Ja ka firmade must nimekiri, kust kõik saavad teada, kes pole head lubaduste täitjad. Värton toob näite oma vallast, kus sama puurkaevutegijaga olid pisut näppu lõiganud nii Nõiariik kui Pokumaa
Turismiettevõtjatele on liitumine tasuta, praegu on liitunuid 90.

MARGUS KONNULA
Foto: Viio Aitsam/ Maaleht - Nõiariigi peret - Aivot, Mariat ja Helenat õnnitleb Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm

Kommentaare ei ole: