teisipäev, 9. oktoober 2007

80 aastat tagasi osolas ja urvastes

6. oktoober 1927
Koolimaja ilma kaevuta.
Niisuguseid koolimaju leidub küll väga vähe, aga tahes ehk tahtmata peab tunnistama, et Osola oma ka niisuguste kilda kuuldub, kus isegi vett ei ole.
Hiigla maja on hilja aja eest ehitatud ja laseb tuult ning vihma läbi. Kaev ehitati samal ajal, aga on end omast ametist lahti öelnud ja ei tõotagi enam vett.
Parandatud on teda küll korda neli, viimasel suvel kulutati ligi 7000 mrk. parandustele, aga iga meister käib eelmise jälgedes – viidab päevad, saab tubli palga ja vett ikka ei saada.
Vallavalitsusel on nähtavasti ükskõik, millist tööd tehakse, kui aga seekord kaelast ära saab.
Praegu, õppeaasta algul, seisab kaev jälle “jõude” ning õpetajaskond peab enesele vett kaugelt kaupmeeste kaevust tooma.


8. oktoober 1927
Urvaste “Kõla” sai krundi
Endised seltsid ei anna varandusi üle. Viimasest pidust oli osavõtt leige.
Urvaste laulu-mänguselts “Kõla” on viimasel ajal tegutsenud õige hoogsalt.
Neil päevil esitas seltsi volinik hra Kõller Urvaste kirikumõisa maade planeerimise komisjonile palve, et ka “Kõlale” seltsimaja asemeks ja puiestiku loomiseks kirikumõisa maast mõni vähem krunt antaks.
Komisjon otsustaski asja jaatavalt, eraldades kirikumõisa maadest umbes kahe vakamaa suuruse maatüki “Kõlale”. Maatükk on niisiis käes, nüüd on tarvis ainult maja ehitamiseks võimalusi luua.
Kurb nähtus, et Urvaste rahvaharidusselts ja noorsooselts “Siirius” oma varandusi uuele seltsile üle ei anna, kuigi nad enam mingisuguseid elumärke ei avalda.
Möödunud pühapäeval korraldas “Kõla” pidu valla algkooli ruumides. Kanti ette 3-vaatuslik Enst Petersoni “Ilus minister”. Näidend oli küllalt hoogsalt kätteõpitud, kuid rahva osavõtt oli leige. Urvaste inimesed on üldse viimasel ajal liiga passiivseteks pealtvaatajateks jäänud seltskonnategevuse alal.

Kommentaare ei ole: