pühapäev, 14. oktoober 2007

Urvaste valla külavaheteed - 80 aastat tagasi liiga palju!

15. oktoober 1927
Urvaste valla külavaheteed
Kas jõuab vald neid sarnase arvu juures korras hoida?!
Urvaste valla külavaheteed on vallavalitsuse poolt ära mõõdetud ja maapidajatele korrashoidmiseks kätte antud. Käesoleval korral pidid nimetatud teed 8.-10. oktoobr. s.a. parandatud olema. Kui aga vaatame Urvaste valla piirides asuvaid külavaheteesid, siis näeme, et neid teekesi siin arvamata palju leiab. Mõne talu maadest käib läbi isegi kuni kümme teed, mis üksteist risti-rästi põimivad.
Nende järele sarnase arvu juures küll mitte mingisugust põhjendatud vajadust ei ole.
Teekeste tekkimiselugu on igale tuttav. Urvaste elanikud on oma liikumistel “õigeid” teekesi ajajooksul liiga ohtralt moodustanud.
Et vallavalitsus aga ümmarguselt 80 protsenti nimetatud külavaheteedest sundusliku korrashoimise alla üles on võtnud, siis ei ole ju ime, kui Urvaste valla talupidajad – mõni isegi kuni terve kilomeeter halba külavaheteed korras peab hoidma.
Tekib küsimus: kas jõuame seda ja kas on seda tarvis jõuda? – Ei, vist küll mitte.
Kuna Urvaste vallanõukogu ja valitsus veel rahva jaoks on, oleks see meie asutus küll rohkem kaaluvamalt külavahe teede üles võtmisel talitama pidanud.
Kas ei oleks otstarbekohasem olnud, kui nimetatud külavahe teedest ainult need oleks sundusliku korrashoidmise alla saanud võetud, mida suurem hulk talusid alaliselt kasutavad.
Kui jätta nimetamata Koigu-Truuta külavaheteid, siis näeme, et Urvaste vallas oleks sundusliku korrashoidmise alla tarvis võtta olnud ainult järgmised:
1) Kema, Mäe – Ala-Kerge, Tammelauri tee vallamaja juurde; 2) Söödi, Horma-Jaanimäe kuni vallamajani, missugust teed tarvitatakse väga palju, nimelt Vaabina suurele teele välja sõitmiseks ja ümber pöördult; 3) Rebase asunduse tee kuni vallamajani; 4) Rautskase, Rooni, Kõrva ja Aade talude krundist läbi minev tee, mida väga paljud inimesed kasutavad ja; 5) lühike teejupikene üle Haavandu talu krundi Visula peale suurteele.
Eelmise külavaheteede arvu juures oleks nende korrashoidmine täielikult kõigile elanikkudele vastuvõetav ja liikumine kõigiti hõlbus, kuna väiksem arv teid seejuures palju paremini korras saaksid hoitud.
Praegune Urvaste valla külavaheteede kava ja seadmise kord on aga äärmuseni lai ja kodanikkudele koormav, ilma et see tegelikult tarvilik oleks. Sellega saa kohalikkude inimeste nurin põhjendatud.
Loodame, et vallavalitsus asja rohkem läbi kaalub ja kui mitte varem, siis eeltuleval kevadel külavaheteed otstarbekohaselt jaotab.

Kommentaare ei ole: