laupäev, 14. märts 2009

Testisime küla kaitsevõimet

Juba teist aastat järjest tutvustas Naiskodukaitse Urvastes oma tegemisi just naistepäeva paiku.
Tänavu 8. märtsil korraldas NKK Võrumaa ringkonna Antsla jaoskond info- ja õppepäeva Urvaste külamaastikul. Väike-Horma talu maadel said 43 osalejat harjutada air-soft relvast laskmist, kaardi järgi orienteerumist, telgi püstitamist ja imiteerida lahingusituatsiooni.


Osalesid kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad lähemalt ja kaugemalt, samuti mitu kohalikku kodutütart ja noorkotkast. Et tegu oli omamoodi lahtiste uste päevaga, olid umbes kolmandik osavõtjaist tavalised külaelanikud koos peredega.
Just nemad sattusid lahinguolukorras halvasti relvastatud rünnatavate olukorda. Kahe relva abil tuli peamiselt naistest ja mitmes vanuses lastest koosneval grupil kaitsta üht telki ja selles sisalduvat väärtuslikku ümbrikku. Ründajate leeris oli rohkem nii inimesi kui relvi. Nii ei jäänud külaelanikel üle muud, kui kiiruga lumepalle valmistama hakata.
Taktikale mõtlemiseks ei jätkunud aega ega kogemust ja nii andis „küla“ poole minutiga vaenlasele alla, jättes kasutamata suurema osa lahingumoonast. See pani mõnegi mehe ja naise mõtlema. Lühikeseks jäänud sõjast sündis idee aasta pärast üks korralik lumelahing korraldada.
Korraldajad Sirje Lill ja Marje Kangro Antsla jaoskonnast keetsid hernesupi, mis pärast lahingut marjaks ära kulus. Peale põnevuse pakkus naistepäev ka päikselist ja sooja ilma.

Aastapäev tuli noorte pillimeeste ja rongkäiguga
Juba 20. veebruaril korraldas Urvaste Külade Selts Urvaste seltsimajas vabariigi aastapäevale pühendatud rahvapeo, kus osalesid ka lähikonna naiskodukaitsjad.
Suurelt osalt triibuseelikutesse riietunud külanaised ja lapsed mängisid vastlamänge ja rõõmustasid iseend ja külalisi vastlalauaga, kus leidus ube, seajalgu ja tatrajahust pannkooke.
Külalisesinejad olid ansamblist Untsakad tuntud Margus Põldsepp ning tema Karksi-Nuia muusikakooli õpilastest koosnev ansambel Tuulepuu. Margus Põldsepp tunnistas, et Untsakate jaoks oli Urvaste omal ajal üks esimesi esinemispaiku. Tuulepuu jaoks oli aga siinne kontsert esimene avalik esinemine väljaspool Viljandi maakonda.
Tuulepuu oli kokku seadnud eraldi põimiku eesti sõdurilauludest läbi mitme aastasaja, kontserdi lõpp oli pühendatud nn tantsuklubi lauludele. Siis said Urvaste rahvatantsijad ja teisedki proovida, kuidas noorte pilli järgi Aleksandri valsi või Nõianeitsi tantsimine õnnestub.
24.veebruari hommikul igal aastal kogunevad kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad Antsla kompanii staabi juurde, et viia vabadussõdalaste mälestusmärgile pärg ja päikesetõusul heisata EV riigilipp. Nii ka sel aastal. Kahju ainult, et mitmed pidid külmetushaiguse tõttu koju jääma. Sellist isamaaliste tunnete võimendumist pakuvad vaid harvad hetked.
Hümni saatel heiskas lipu kõige auväärsemas eas kaitseliitlane. Järgnesid sõnavõtud ja pärgadepanek.
Lõpetuseks joodi teed. Vaatasime naiste ja meeste nägusid ja nägime – teades ette – et Eesti riigi sünnipäev on iga eestlase hingele tähtis ja püha.
Airi Hallik-Konnula, Sirje Lill

Kommentaare ei ole: