teisipäev, 3. märts 2009

Vallavanema ärid maadlevad majandusraskustega (Lõunalehe artikkel täispikkuses)

Ehkki Urvaste vastsel vallavanemal Mati Antsil täitub homme juba kaks nädalat ametis, ei ole kired Urvastes täielikult vaibunud. Valla majandamise eest vastutavale Antsile heidetakse ette oma erafirmade kehva majandamist ning sosistatakse isegi võimalikest maksupettustest. Vallavanema kinnitusel aga on tema ettevõtete majandus- ja makseraskuste taga kolmandad firmad, kes ei suuda oma kohustusi täita.

Urvaste uus vallavanem Mati Antsi on põhiliselt tekstiilitööstuses tegeva firma Serv-In-Tex AS juhatuse liige. Esmaspäevase seisuga oli firmal enam kui 168 000-kroonine maksuvõlg, veidi üle 3000-kroonine intressivõlg ja üks esitamata maksudeklaratsioon.

LõunaLehe tähelepanu Antsi äridele juhtinud vallakodanikud märkisid ära ka järgneva asjaolu: nimelt on Serv-In-Texiga täpselt samale Antsla valla Kobela aadressile registreeritud OÜ Maribor Trade, mille tegevusalad kattuvad suures osas Serv-In-Texi omadega. Selle firma juhatuse liikmena on äriregistris ära märgitud Viktor Villem, kes on kuuldavasti Mati Antsi äi ning väidetavalt variisik. Maribor Trade`il oli selle nädala alguse seisuga enam kui 900 000 krooni maksuvõlga, ligi 90 000 krooni intressivõlga ja samuti esitamata üks maksudeklaratsioon.

Urvastelased käisid välja hüpoteesi: Serv-In-Texi töötajatele makstakse palka Maribor Trade`i kaudu ja sel lastakse tasapisi hääbuda, et vaid Serv-In-Tex puhtaks ja tegutsema saaks jääda.

Lisaks on Antsi omal ajal juhtinud firmat nimega Nordimpex, mille suhtes tõstatatud pankrotimenetlus lõpetati 2007. aastal pankrotti välja kuulutamata raugemise tõttu ja mis seejärel äriregistrist kustutati. Veel on Antsi juhatuse liige Valga aadressiga ettevõttes Swedre Invest, mis tegutseb vähemasti nii edukalt, et maksuvõlgu sel pole.

Antsi oli üllatunud, kui LõunaLeht tema äritegevuse vastu huvi tundis, kuid kuulnud vallaelanike tõstatatud küsimust „Kuidas saab valda majandada mees, kes oma firmasid piisavalt hästi majandada ei suuda?“, ei näinud põhjust oma tegemisi varjata.

Rahad saamata
Serv-In-Texi võlgadele on Antsi sõnul lihtne seletus.

„See on tekkinud sellest, et mitu koostööpartnerit on meid väga alatult alt vedanud ja jätnud raha maksmata,“ selgitas firmast taandunud ning Urvaste valda juhtima asunud Antsi.

Mehe sõnul on kohus vähemasti ühel juhul Serv-In-Texi kasuks lepingupartnerilt 400 000 krooni välja mõistnud, paraku aga on šansid raha kätte saada väikesed. Maadlemine käivat firmal hetkel veel mitme võlguoleva kliendiga.

„Kohtus väljanõudmine ei anna raha meile,“ nentis Antsi. „Selline tendents on, et kui on raske aeg, siis võlgu jääda pole halb tegu – vabandatakse, et on raske aeg, ja kõik. Selline tendents väikefirmad hukutab.“

Antsi sõnutsi on erinevad kliendid ja partnerid Serv-In-Texile võlgu ligi miljon krooni ja karta on, et pikalt tegutsenud firmal tuleb pillid lõplikult kotti panna.

Mati Antsi kinnitas, et Maribor Trade`iga temal seoseid pole. Küsimusele, kas seda firmat juhib tema äi, vastas mees, et see on võimalik. Kindlasti aga ei maksta tema sõnul Serv-In-Texi töötajatele palka Maribori kaudu ja eespool toodud hüpoteesil pole seega mingit alust.

Ent miks Nordimpex omal ajal tegevuse lõpetas?

„Põhimõtteliselt ta lõpetas samal põhjusel, miks ma kardan, et ka Serv-In-Tex lõpetab –
jäävad rahad saamata; suured firmad, millele väikefirma teeb allhankeid, lähevad pankrotti,“ sõnas ärimees.

Muud tegevused toidavad
Mati Antsi märkis samas, et kuigi Valgas ehitusmaterjalide müügiga tegeleva Swedre Investi käive on drastiliselt vähenenud, on firma teinud omal ajal õigeid otsuseid ja võib kuni paar aastat vana rasva peal üle elada.

„Räägitakse, et ma pürgisin vallavanemaks, et saada riigi magusa palga peale. Inimesed, kes nii arvavad, eksivad tõsiselt, sest mul on ka muid tegevusi, mis toidavad ära,“ selgitas Antsi.

VIDRIK VÕSOBERG

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Selle suure jama peaks lõpetama Maksu-ja Tolliamet,sest ,siis on tegemist suurte maksupettustega jne.

Anonüümne ütles ...

kui oleksid suured pettused, küll siis juba oleks ka midagi tehtud. Nii sama hüppamine kallis Rolfikene ei anna midagi. Vaata, et sa laimamise eest süüdistust ei saa

Anonüümne ütles ...

Pole mingit pettust, paistab et Viktor lihtsalt ei oska hästi majandada ja praegu on veel ka majanduskriis, kõik on pankrotis, rahad ei laeku. Juriidiliselt on kõik korrektne. Ärge ometi käituge ebainimlikult juba teise omaenda vallavanema suhtes, muidu murdub tema ka.

Anonüümne ütles ...

Seda on lihtsalt kurb vaadata, kuidas töölised tehakse lolliks. Kallid töölised pöörduge töökaitsesse ja rääkige probleemist. Ega keegi teile niisama appi tule kui te suud lahti ei tee.