teisipäev, 20. november 2007

Urvaste metsavennad näidendi prototüüpideks

NO99 teatri etenduses “Kommunisti surm” kõlab laval ka sõnapaar “Urvaste vald”.
Näidendi kirjutaja ja lavastaja Hendrik Toompere jr sõnul on kasutatud sündmuste kirjeldused pärit NKVD arhiividokumentidest ja metsavendade meenutustest, aga näidendi jaoks on reaalsed sündmused täiesti pulbriks pihustatud ja teisiti kokku pandud.
“Mis juhtus eetiliste tõekspidamistega? Mis juhtus inimese minapildiga, kui senine maailm uppi lendas? Kuidas kirjutatakse endale minevikku? Kuidas elada päevast päeva teadmisega, et iga hetk võid saada kuuli pähe? Kas istuda metsas, püstol käes, või tantsida külapeol julgeolekumehe nina all? Kas tulemuseks on ainult traagika või visatakse just nüüd nalja nii, nagu teda kunagi varem visatud ei ole?” on tüki kohta kirjutatud teatri kodulehel www.no99.ee Urvaste mainimine laval on üsna juhuslik, küll on näidendis lugu sellest, kuidas Kooraste valla partorg ja miilits tahtsid 5. jaanuari öösel Urvaste mehi majast lõõtspilliga välja meelitada - et paneme pilli käima, siis nad mõtlevad et on pidu ja tulevad välja. Lõpuks sai aga partorg hoopis kuuli. Neid Urvaste mehi (Harald Loot, Johannes Hallop, Lembit Paal) näidendis nimepidi ei mainita.
Kahe ja poole tunnist etendust “Kommunisti surm” mängitakse 23. ja 24. november ning 4. ja 5. detsember. Lavastuses tehakse äkilisi pauke ja on suitsuseid eriefekte. Teater NO99 asub Tallinnas Sakala 3, endise Vanalinnastuudio majas.

Kommentaare ei ole: